Делата за корупция - кампанийни и след смяна на правителствата

04 юли 2013 в 11:50 1537 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Делата за корупционни престъпления (както срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, така и срещу полицейски служители), се образуват кампанийно, обичайно след смяна на съответния министър или цялото правителство.

Това се посочва в анализ, който прокуратурата е направила на делата за корупция в периода 2007-2013 година.

В анализа се отчита, че рязкото увеличаване на броя на такива досъдебни производства в определен период създава допълнителни затруднения в работата по тях. Този начин на работа е установен години наред, тъй като органите за контрол и оперативните органи, които би трябвало да противодействат на корупционните практики, са подчинени на изпълнителната власт. "Освен това делата срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, засягат влиятелни обществени личности и срещат противодействие чрез политически и медиен натиск – законодателни инициативи за реформа на съдебната система, медийни кампании, сезиране на ВСС и Инспектората. Тези дела са изпитание за способностите и независимостта на правозащитната система като цяло и на магистратите и разследващите органи, работещи по тях", е записано в изводите от доклада.

Корупционните престъпления представляват незначителен дял от общия брой на разкритите и наказани престъпления в България, отчита още анализът. "Това показва, че наказателната политика на държавата не е ефективна по отношение на корупцията, за разлика от престъпленията в други сфери на обществения живот. Очакванията, че усъвършенстването на разпоредбите на материалното наказателно право ще доведат до по-ефективно наказателно преследване на корупционната престъпност, не се оправдаха", се казва още в анализа. 

Като основен недостатък от прокуратурата отчитат и образуването на дела срещу неизвестен извършител, когато разследването касае магистрати, въпреки че срещу тях има събрани достатъчно доказателства.

Прокуратурата препоръчва също така взимането на по-сериозни мерки по делата за корупция срещу служители на МВР. При тези дела трябва да се затегне контролът, така че да няма теч на информация, особено, когато се прилагат и специални разузнавателни средства. Прокуратурата препоръчва отказ от практиката да се събират доказателства за корупционни престъпления предимно чрез разпити и изискване на документи, като препоръчва прилагането на различни оперативни подходи, като например прилагането на специални разузнавателни средства СРС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови