Защо плащането в брой е основна свобода, която не бива да губим

DW Последна промяна на 13 юли 2016 в 21:34 35637 13

След няколко години може би всички ще имаме само банкови карти, но не и пари в брой. Тогава пророчествата на Джордж Оруел ще се сбъднат, а на нас ще ни отнемат една от най-важните свободи, пише Жан Данхонг за "Дойче веле".

Наскоро исках да платя на една бензиностанция с банкнота от 200 евро. Касиерката първо отправи изпитателен поглед към мен, а после и към банкнотата и поклати отрицателно глава. "Съжалявам, но ние вече не приемаме банкноти от 200 евро!" Така бях принудена да заплатя бензина с кредитната си карта. Тази случка обаче така и не ми излиза от ума. Едва ли е случайност, че тъкмо след обявената отмяна на банкнотите от 500 евро в търговската мрежа вече започнаха да отказват да приемат и тези по 200 евро. Вероятно това се дължи на обяснението, с което аргументираха и отмяната на петстотиневровата банкнота: от ЕЦБ заявиха, че по този начин искат да затруднят дейността на перачите на пари и терористите.

С други думи – на хората беше внушено, че между банкнотата от 500 евро и престъпността има пряка връзка. В Испания например отдавна вече наричат тази банкнота "Бин Ладенка". Логичният извод от всичко това би могъл да гласи: който притежава банкнота от 200 евро, е най-малкото полукриминален тип. Само така мога да си обясня недоверчивия поглед на касиерката от бензиностанцията.

Не съм човек, който вярва на заговорнически теории, но все повече ми се струва, че има някаква акция, организирана от политиката, целяща да дискредитира парите в брой. А и известни икономисти, които съветват управляващите, като Кенет Рогоф или Петер Бофингер, открито пледират за отмяната на парите в брой. Какво всъщност смятат да правят тези хора с нашите пари?

Това звучи страшно

Американският икономист Рогоф е изключително откровен в това отношение. Преди време на една среща, организирана от Мюнхенския институт "Ifo", той заяви: "По този начин централните банки биха могли по-лесно да прокарат отрицателните лихви по влоговете с цел да се стимулира конюнктурата."

Всъщност банките в еврозоната вече плащат наказателни лихви за това, че държат парите си в ЕЦБ. После те неизбежно прехвърлят въпросните наказателни лихви и върху частните вложители. Все още можем да кажем: "Не и с нас!", защото можем да си изтеглим спестяванията и да ги държим в гардероба или под дюшека. Но какво ще правим, ако банкнотите и монетите в един момент престанат да съществуват? Тогава банките би трябвало да раздават кредити на поразия, за да нямат големи авоари в наличност – нали само по този начин биха могли да избегнат наказателните лихви? За спестителите обаче това ще означава, че влоговете им постоянно ще се топят, докато държавите не се отърват изцяло от бремето на дълговете си.

Така централните банки ще са принудени да стимулират конюнктурата, защото правителствата не са в състояние да се справят със ситуацията. За това си неумение обаче те ще бъдат възнаградени с допълнителни контролни функции над гражданите, които вървят ръка за ръка с отмяната на парите в брой.

При това и сега сме вече достатъчно "прозрачни" пред властта. Когато пътувам например, Google ми казва още колко минути ми остават до вкъщи. Когато седя пред компютъра си и вляза в интернет, веднага изскачат рекламите на онези фирми, от чиито сайтове съм пазарувала. Наскоро ми се случи и нещо още по-абсурдно: кредитната ми карта беше блокирана, защото банката забелязала, че някои от покупките ми не отговаряли на "нормалното ми пазарно поведение". Това си е направо страшно.

Точно поради това плащам в брой навсякъде, където мога. За мен парите в брой означават свобода, право на личен избор, дори и солидарност. Защото пазарувам ли в брой, магазините не са принудени да отстъпват част от печалбата си на кредитните институции. Освен това искам да се насладя на анонимността на пазаруването, докато все още е разрешено.

След десет години без пари в брой?

Шефът на Дойче Банк Джон Крайън прогнозира, че след десет години парите в брой вече няма да ги има. В редица държави от ЕС и сега са въведени горни граници за транзакциите с пари в брой. Това обаче не е довело до някакъв съществен напредък в борбата срещу престъпността и сенчестата икономика. Аргументът, че така може да се пребори и прането на пари, и бездруго си беше чиста фантасмагория.

Нима наистина сме напълно безпомощни пред прищявките на централните банкери, които едва ли заслужават да бъдат наречени пазители на парите? Не съвсем. Бихме могли например да подкрепим с подписа си акцията на известния икономист Макс Оте "Спасете нашите пари". А малко по-циничният вариант би бил да закупим акции на фирми, които имат полза от премахването на парите в брой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12137

13

Буда Гоцев

16.07 2016 в 13:22

Точно заради такива намерения на световната олигархия отсега нататък мир няма да има !
Между другото тук коментаторите сте от "Умен бирникЪ" нагоре ...

12881

11

Иван55

14.07 2016 в 12:32

Банките измислиха готина машинка. Клиентът им не само че върши работата на служителя на банката, ами и плаща за това. И аз искам така - наемам човек, който хем работи за мене, хем ми плаща за свършената работа. :)

29215

10

Лопе де Вега

14.07 2016 в 09:21

Четири пъти обяснявах, че не съм робот. Поред! Това вече е безобразие! Нема модератори, нема мадуратори.

29215

9

Лопе де Вега

14.07 2016 в 09:17

Кредитните карти са прекрасно нещо, но използването им трябва да бъде ПРАВО, а не задължение.

Поздрав!

14847

8

БирникЪ

14.07 2016 в 09:10

LDK, ако не си си платил навреме задълженията, и сега държавните институции могат да си изтеглят парите от сметката ти. Ако нямаш сметка и плащаш само в брой, говори зле за теб. Веднага възниква презумпцията, че си престъпник. Поне така е в белите държави.

14847

7

БирникЪ

14.07 2016 в 09:05

Парите в брой наистина са отживелица. Плащането с карта е удобство, предпочитано от всички, изкарващи си почтено хляба. От друга страна са основно средство и цел на сивата икономика и престъпността. В Швеция например, безналичните плащания гонят 90 %, като в същото време престъпленията, свързани с цел грабеж са драстично намалели. Също в Швеция делът на сивата икономика е най-нисък. Пряката връзка на парите в брой и престъпността е повече от очевадна.

12447

5

LDK

14.07 2016 в 08:16

Много добра статия. За т.нар. война на парите в брой се говори от няколко месеца и беше време и при нас да се обясни какво се случва. Още една причина да бягаме от еврото.

Допълнително - ако се елиминират парите в брой, следващата стъпка е държавните институции самички да си теглят пари от нашите сметки за данъци, глоби и всичко, за което решат. Ти после обяснявай, че са дръпнали повече, отколкото трябва.
Ако нещо не си послушен, може направо да ти замразят сметката и "да те вкарат в правия път".

20374

4

Стринка Минка

14.07 2016 в 00:10

Това не издържа. Да извадиш банкнота 200 евро и да я нещат.
В потреса сме.