Горанов предлага да плащаме в брой до 5000 лева

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 20:46 2326 8

Таванът на плащанията в брой да бъде намален от 15 000 лева на 5 000 лева. Това предлага законопроект на финансовото министерство, който е публикуван на страницата на ведомството за обществено обсъждане.

Според министерството това е ефективна мярка за борба със сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. - по курса на Българската народна банка (БНБ) в деня на плащането.

"Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на ЕС, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро", пише още в мотивите на министерството.

Ведомството на Владислав Горанов предлага още общините да имат право да облагат гражданите с нов данък, който да е от 0% до 2% от доходите от догодина. Това ще се случва по решение на общинските съвети, което ще се взима ежегодно до 31 октомври. Приходите от въпросния данък ще постъпват в общинските бюджети. 

Новият данък ще бъде администриран от Националната агенция за приходите (НАП), като целта е на физическите лица да не се създават допълнителни задължения по декларирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2015 в 09:31

Възстановяването да се извършва ежемесечно, при условие, че фирмата е заплатила всичките си задължения за данъци и осигуровки.


Коя фирма БирникЪ? Тази, която е приела плащане с карта ли? Какво общо има с нея потребителя ЗАПЛАТИЛ стоката/услугата? Да не би да искаш да вмениш на потребителите да се информират от НАП за "правилните", плащащите фирми преди да отидат да си купят хляб и кисело мляко?!
А защо да не отидем и по нататък? Например всички заработени от българските граждани възнаграждения да отиват направо по индивидуална сметка директно в масив на НАП и те да пускат списъци с местата от които може да се пазарува с отстъпка?


Прочее това говедо, финансовия министър има и друга идея.
Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди. Фирмите трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко - личен. Под ударите на тези текстове заради ниския праг от 700 лв. ще попадне например покупката на масова офис техника като телефони, лаптопи, принтери, а липсата на критерии ще отвори широко вратата за противоречиво тълкуване на закона и двоен аршин.
И какво става?
С един законопроект да изменя почти целия пакет от данъчни закони. Без аргументиране на промените, без възможност за обсъждане на детайли, абе направо БЕЗ ДЕБАТ в парламента!
Погледни какво безумие - Фирмите са длъжни да информират данъчните, преди да започнат да използват съответната вещ, като в декларацията представят методика каква част от извършените преки разходи са свързани със служебното ползване на стоките.
В кратце мога да го преразкажа така:
Правиш офис. Идват от НАП и ти казват "онази маса и тези 3 стола не ти ги признаваме за разход, защото според нас не ти трябват" За това - 200лв ДДС ще го заплатиш. И О-о-ооооо, и глоба за това че си опитал да крадеш ДДС още 5000лв!

15.09 2015 в 09:18

Горанов да престане да генерира идиотски идеи. Давам му една безплатно, при това работеща:
БирникЪ предлага да се възстановява процент (например 1 - 2 % от цената) за сметка на ДДС-то на физическите лица, за всяка покупка, извършена с дебитна или кредитна карта.
Възстановяването да се извършва ежемесечно, при условие, че фирмата е заплатила всичките си задължения за данъци и осигуровки.
Мотиви:
Стимулиране безналичните плащания от физическите лица;
Стимулиране фирмите за внедряване системи за безналични плащания;
Дисциплиниране на фирмите за коректност към бюджета;
Намаляване и поевтиняване издръжката на паричното обръщение.
Въпроси ?

15.09 2015 в 07:19

оплюскаха 16 млрд.
още ли не сте забелязали ?
чакайте тогава да ви сложат таван 5 лв.

14.09 2015 в 22:21

Това се отнася само за 1 плащане в брой от 5 000 лв..

Ако обаче имаме 3 плащания в брой, обаче пак стават 15 000 лв. Не виждам какъв е смисълът при това положение.

И в момента големите суми се разбиват на малки траншове, за да се спази ФОРМАЛНО закона. И то не само от данъкоплатците, но и от държавни структури, за да заобиколят закона за обществените поръчки. Пълен НОНСЕНС.

14.09 2015 в 21:42

Тоя? Дето Мечо-дебелян го привиква на спявка по всяко време където му скимне?! Тоя? Дето напусна предишното НС, защото не му стигала депутатската заплата и щял да ходи в "частния сектор", А ОТИДЕ В ОБЩИНСКА БАНКА!? Тоя? Възпитаника на магнаурската школа на Адама Му в Свищов?!

iСИКТИР БЕ!!!!!!!!

14.09 2015 в 21:37

За пръв път държавата ни има финансов министър, който не е мошеник и марионетка, и разбира от работата си. Браво.

Нямащият име е жалък човешки отпадък.

14.09 2015 в 21:19

Няма как хем да иска по-малко сива икономика, хем да товари с още данъци.

14.09 2015 в 20:57

Мръсен червей.

Владислав Горанов е един от най-големите боклуци, които тази измъчена земя е раждала в историята си.