За малко да ми развалите морето...

Николаос Цитиридис 14 август 2017 в 14:10 22484 7

За добро или за лошо почивката ми на къмпинг "Корал" съвпадна с ударните проверки на министрите Николина Ангелкова и Валери Симеонов по морето. Няма как да не сте чули за тарашенето на палатки, митичния Васко, който краде ток, и диджейските премеждия на лидера на НФСБ. Аз също чух, но не по Фейсбук, а по старомодния начин - от уста на уста се предаваше мълвата, че инспектори и полицаи проверяват, гонят и стресират къмпингуващите в горичката зад плажа. 

Хората, които предпочитат къмпинга и палатките за своята почивка, ценят особено своята свобода. За тях бетонената джунгла на Созопол или Слънчев бряг е всичко, но не и хубав начин за ваканция. Чистият въздух, песента на щурци и доизгасващият пукащ огън са част от мелодията, на която те заспиват всяка вечер. Миналата седмица обаче тези хора се събудиха не с изгрева, а с проверки. Каква ирония само - бягаш от града, новините и "говорещите глави", ежедневно облъчващи ни от телевизора, обаче същите тези хора идват при теб, пред твоята палатка, може би да ти напомнят, че няма как да избягаш от тях. Като целеустремен за кръв досаден комар. 

Една от вечерите на плажа, докато си палехме огън и джангърехме на кухарки, някакъв пич дойде при нас и ни предупреди за акция - гонели хора, тарашили палатки. Помислихме, че го казва нарочно, защото може би му пречим да спи и иска да се махаме. 

На следващата сутрин приятели ми разказаха как видели тв екип да снима репортаж на плажа. Потърсихме ток (не от Васко, спокойно), заредихме телефоните и изгледахме репортажа. Видяхме няколко кадъра на пликчета и фасове на плажа, създаващи илюзията, че къмпингарите са най-големите прасета и гамени, отишли на този плаж, само за да го унищожат и замърсят. Лоши, лоши къмпингари!

След този репортаж всички в кемпа говореха за това. С няколко компании коментирахме абсурда на всичко случващо се. Какъв кошмар само - на море и почивка да си говориш за Ангелкова и Валери Симеонов. Същата вечер, докато носихме дърва за плажния огън, хора ни молиха да не го палим, за да не викат отново полиция в къмпинга. И с това целта на властта явно е постигната - тотално психясване и насаждане на вина у невинни. 

Мога ли да къмпингувам на "Корал"?

Отговорът е прост - никой не може да ме спре. Министерство на туризма от години бистри регламент за палатките и къмпингуването. Миналата година през месец март се проведе фиктивно обсъждане за палатките с браншовици, представители на НПО-та, еколози и държавата. От тази среща излезе само, че къмпингуването и как да става то ще се обсъжда още три месеца. Времето мина, регламент няма, но гоненето продължава. Всяка година едно и също. 

А дали, ако съм на частен имот, могат да ме изгонят? Разбира се, че могат. Ако знаеха кое е частен имот и кое държавен горски фонд. Само че и това не се знае. Държавата се оказва безсилна в това да регламентира и контролира качествено нещата, но пък министри да гонят почиващи с полиция явно им се струва като добра идея. 

Ходенето посред нощите на вицепремиери и министри с полиция по време на акция носи определен емоционален заряд. Видяхме как Симеонов беше посрещнат в Слънчев бряг - с освирквания "педал" и "оставка", но той може би е свикнал на това покрай своя коалиционен партньор Волен Сидеров. Появяването на представители на изпълнителната власт на тези места не вдъхва никакъв респект, а само показва, че служби като МВР просто не функционират. Безсилие и нищо повече. ПР акция, обречена на провал.  

В края на нашата почивка за жалост нямаше тв екип, който да снима как си събираме боклуците. За три фаса и една бутилка на земята обаче са първа линия. Никой не иска, а и не може, да заснеме как "лошите" къмпингари си помагат един на друг и споделят на практика всичко. Но и темата за споделянето е болезнена за властта. Хубавото на всичко е, че все пак огън на плажа горя, палатката остана до края, а морето ще ни чака там и догодина. А най-хубавото е, че плажът, морето, слънцето и луната ги е имало преди и ще ги има много след Валери Симеонов и Николина Ангелкова. За малко да ми развалите морето, но винаги има и следваща година. 

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9008

7

Хаспелистът

16.08 2017 в 17:20

Напълно съм съгласен, аз го написах точно имайки предвид, че няма да го тормозят (е - няма да може и да си върши простотиите).

10538

6

Black Hex

15.08 2017 в 10:41

Догодина малко на юг и няма да имате такива проблеми :)


Малко на юг от няколко години глобяват за ваканцуване извън обозначените за къмпинг места. А за палене на огън може и в затвора да ви вкарат.
В къмпингите не се допуска самоволно и базразборно палене на огън, дори и барбекюто не можеш да си го поставяш където на теб ти е скимнало.
Въобще там е чисто, събрано, подредено и удобно. А това само по себе си значи, че някой отделя средства и полага усилия, за да е такова, и струва пари. Няма как да е евтино.
Въобще, много вярно има в онази българска реклама на смешен спирт наречен "Паралия" - гърците са го измислили!
И кънтри на надуваем матрак в палатка, и на бял матрак под климатик... всякак ще ти вземат парите! Майсторството е в това, че оставаш относително доволен и на следващата година търчиш пак да им навираш евра в ръцете.

9008

3

Хаспелистът

14.08 2017 в 17:02

Догодина малко на юг и няма да имате такива проблеми :)

9500

2

Виктор Димчев

14.08 2017 в 16:01

Паленето на огън през август в гората е силно непрепоръчително, още повече дървата, набрани на "огрев" са всъщност дом на онези животинки, които еколози и природозащитници бранят.

А "журналистическия" кеф с аванта-огньовете е добре, че нежурналисти избягват да правят.

Добре е когато се правиш на "къмпингар" да си наясно с основни правила при къмпирането, иначе Ангелкова и Симеонов просто излиза, че са прави.


12415

1

senester

14.08 2017 в 15:16

Псевдопатриотите няма как да си четкат егото и имиджа безплатно,освен с МВР-то