Няма да има забрана за палатки в планините, обсъждат закона още 3 месеца

Николаос Цитиридис 16 март 2016 в 17:10 5348 2

Окончателно забрана за палатки в планините няма да има. Това заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на общественото обсъждане на новия закон за туризма, чийто предварителни текстове предвиждаха забрана и глоба за опъване на палатка в планините. 

Днес на срещата, организирана от Министерство на туризма, присъстваха представители на еко организации, бранша, властта и общините. 

Целта на събитието бе да се определи какво значи "къмпингуване" и как да бъде регулирано правилно то. Въпреки множеството къмпингари на срещата, ясна дефиниция на този термин не бе дадена след близо 3-часовата среща.

В началото на събитието министър Ангелкова изрази своята позиция, че няма да бъде прокарван никакъв закон, докато той не бъде обществено приет. Именно заради това министърът на туризма удължи с 3 месеца обсъждането. През това време всеки, който се интересува от него, ще може да изкаже своето мнение. 

В 10-дневен срок всички страни ще могат да изпратят и своите предложения за това как законът да изглежда по-добре. След изтичането на този срок отново ще бъде проведена работна среща на експертно ниво. 

"Само с ред ще можем да опазим природата", категорична бе Ангелкова. 

"Зелените" организации поискаха поне 2 месеца, за да може експерти да изготвят правилно стратегията на закона. Те изразиха и готовност също да организират подобни срещи и дебати по темата. 

Асоциацията за алтернативен туризъм пък поиска Съветът за туризъм да започне да има глас във вземането на решение, вместо да бъде само консултативен.

Кметът на Приморско Димитър Германов изрази своето лично мнение и това на гражданите на града, че трябва да има къмпинги, но да са регулирани. 

Кметът на Шабла Мариян Жечев даде за добър пример своята община, където от миналата година има 4 терена за къмпингуване, в които се събира символичната такса от 2 лева, като има тоалетни и кофи за отпадъци. 

Бяха изказани и мнения, че е нужен софтуер за къмпингуването, който да свърза общините и министерството на туризма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!