Възход и падение на МВР в "мандата" на Митьо Очите

Юлиан Христов 09 август 2018 в 11:30 18726 4

Възход и падение на МВР в 'мандата' на Митьо Очите

Митьо Очите е непреходен. Или поне така излиза, ако се направи съпоставка на "мандата" му по черноморския регион с този на полицейските шефове, оглавили и напуснали МВР с бясна скорост. 

Неотдавна анализ на Световната банка постави Областната дирекция на МВР в Бургас на едно от последните места в страната по разкриваемост на престъпленията. И съответно - областта с голяма концентрация на престъпността. 

Следите на Димитър Желязков като част от подземния свят могат да се проследят още от края на 90-те години, когато той започва "кариерата" си като част от империята ВИС на братята Васил и Георги Илиеви. Групировката стартира с "бизнес" именно по Черноморието, като в полезрението им попада туристическият бизнес, търговията със зърно, транспортните услуги, като инструменти за овладяването им са познатите и днес изнудване, рекет, побой. 

Желязков се набива "на очи" в медиите, когато МВР успява да разбие групата му за търговия и разпространение на наркотици. В този период през Областната дирекция на МВР - Бургас минават няколко началници. Министрите в МВР също са няколко.

През 2007 година шефът на групата за противодействие на разпространението на дрога в Бургас Милен Димитров придобива популярност с шумната акция срещу Очите, след която Желязков влиза в затвора за 4 години. Тогава той сключва споразумение с прокуратурата по обвинение за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

В този период вътрешен министър в правителството на тройната коалиция е Румен Петков, който беше замесен в поредица от скандали, свързани с наркоразпространението - от обвиненията за разпъване на политически чадър над наркотрафиканта Будимир Куйович, до срещата с братя Галеви чрез посредничеството на тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров, за която среща се твърди, че тримата обсъдили преразпределението на наркопазара у нас. Всичко това доведе до оставката на Петков и заместниците му през 2008 година.

Заради приноса му към операцията срещу бандата на Очите през февруари 2008 г. с пистолет "Аркус" (иронично, така се казва и фирмата на Бенчо Бенчев, в която Митьо Очите е назначен като консултант, бел. ред.) е награден тогавашният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Светлозар Костов, който по-късно стана печално известен по проваленото дело "Октопод". 

Две години след разбиването на групата на Очите и година след оставката на Румен Петков на власт идва правителството на ГЕРБ. Новият вътрешен министър Цветан Цветанов повишава полицая Милен Димитров, "озаптил" Очите, в директор на Областната дирекция на МВР-Бургас. След падането на правителството през 2014 г. обаче Димитров е сменен от новия вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев. По това време главен секретар на МВР става Светлозар Лазаров - съученик на Милен Димитров, зет на зам. вътрешния министър при Станишев Камен Пенков и понастоящем национален координатор на "Атака". Както стана ясно по-късно, не "Аркус сигурност Бургас" ООД на Бенчо Бенчев, а свързаната именно с Камен Пенков Агенция за сигурност "Скорпио" ООД охранява митниците в Бургас. 

След отстраняването на Милен Димитров от ОДМВР-Бургас - по обясненията му заради конфликт с министър Цветлин Йовчев около аферата "Червей", през 2016 г. той също влиза в охранителния бизнес, оглавявайки „АБ Солюшън Секюрити” ООД. В нея той е съдружник на латвийския бизнесмен Андрейс Члаидзе, който пък чрез друга фирма "Аватари" е съдружник на бившия общински съветник от Бургас Георги Янев - преди това на ръководен пост в „Аркус сигурност” на Бенчо Бенчев.

По време на второто правителство на ГЕРБ Очите вече е излежал присъдата си и от 2012 година отново "шета" по Черноморието. Оттогава до акцията срещу групата му на 2 август 2018 г., в МВР като че ли са заети повече с кариерното развитие на определени служители, отколкото с бизнеса на бившия висаджия.

Новият ръководител на полицията в Бургас е Георги Костов, който през ноември 2014 г. се издига до зам. главен секретар на МВР в правителството на Орешарски, от март 2015 г. е главен секретар на МВР, а през май 2017 г. оглавява Агенция "Митници". По време на стрелбата между групата на Очите и Божо Кравата в Слънчев бряг, Костов първи лансира версията за битова свада между двете групи. Според него враждата е възникнала след "спор за паркомясто". По това време ОДМВР-Бургас вече се оглавява от Калоян Калоянов, който преди това (от 23 април 2009 г. до 12 ноември 2014 г.) е заместник на Милен Димитров. 

Тезата се повтаря последователно и от премиера Бойко Борисов, и от тогавашния нов вътрешен министър Румяна Бъчварова. Борисов определя случая като "една махленска свада на кандидат зет с бивш затворник, пореден инцидент за паркомясто”, а Бъчварова заявява, че не знае да има политически чадър над Очите и казва, че бизнесът му е чист.

Една седмица по-късно обаче главният прокурор Сотир Цацаров (на 17 юни 2016 г.) опроверга тези твърдения: "Чуха се различни думи за станалото на 8 юни в Слънчев бряг. Според мен причините би трябвало да се търсят в това, че не можем да говорим за спор за паркомясто - пресата въведе сполучливото определение за наркомясто. За нас това е спор за място, под което разбирам спор за територия, източник на доходи от престъпна дейност." 

От новите разкрития след случая с Очите става ясно, че бившият директор на "Криминална полиция" в областната дирекция на МВР в Бургас Иван Владимиров  е настоящ работодател на Димитър Желязков - Митьо Очите във фирмата "Аркус". По време на престоя си в МВР той е имал "вземане - даване" с Очите, както и след като излиза от системата на МВР. По "случайно" стечение на обстоятелствата синът на Владимиров е зам.-директор на Бургаския затвор, където Очите излежа присъдата си. 

Очевидно, няколко години по-късно, новото ръководство на МВР при новото правителство на ГЕРБ, вече е на друго мнение за "бизнеса" на Митьо Очите. Вътрешният министър Валентин Радев говори за "групата на Митьо Очите" и опровергава тезата за теч на информация по време на акцията: 

"Ако беше изтекла информация щеше ли той (Желязков, бел. ред.) да отиде в Гърция, в Турция и да го хванем там?".

Според Младен Маринов, който се издига в МВР в мандата на Светлозар Лазаров, първо като зам.-директор на СДВР, после като директор и накрая с указ на президента Румен Радев става главен секретар на МВР, полицията продължава да работи активно по групата на Очите на територията на Бургас. 

Въпреки че от самото начало прокуратурата е константна в отношението си към "бизнеса" на Очите, тезата за "наркомясто" не влиза в полезрението ѝ след новата акция срещу групата на Очите. От държавното обвинение засега се концентрират върху рекет и тормоз над частни фирми с успешен бизнес по Южното Черноморие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

09.08 2018 в 15:36

"От държавното обвинение засега се концентрират върху рекет и тормоз над частни фирми с успешен бизнес по Южното Черноморие."

Много ясно, че върху това ще се концентрират, все пак това по-трудно се доказва в съда. Не е като да спипаш групата му с наркотици на пакети готови за разпространение.
Още едно нещо което просто показва евтин пиар....

15414

2

Hihi1981

09.08 2018 в 12:39

Майко мила,къде живем?!!!

12415

1

senester

09.08 2018 в 12:12

Котешки черва