Престъпността в Бургас и Варна е най-голяма, а полицията - най-слаба

OFFNews 31 юли 2018 в 09:07 6183 3

Престъпността в Бургас и Варна е най-голяма, а полицията - най-слаба

Областите с по-висока престъпност имат по-ниска разкриваемост на престъпленията. Това показва анализът на Световната банка за състоянието на МВР, който е поръчан от правителството. Според резултатите това са Варна, Бургас и Пловдив

Една от причините за тези резултати е неефективното използване на техническите ресурси, смятат експертите от финансовата институция. В същото време полицията би била достатъчно ефективна с 31 процента по-малко полицейски и технически ресурси. В същото време 19% от оборудването все още не се използва по най-добрия начин, което е причина разликите по отношение на ефективността между областите все още са големи.

В резултат на вътрешноведомствени причини в системата на МВР, значителен дял от техническите ресурси се използват неефективно – от 3% в Бургас до 29% в Кюстендил, показват резултатите. На последните места са Пловдив и Бургас, където и разкриваемостта е най-ниска, а престъпността - най-голяма.

Отличници в разкриваемостта на престъпленията са ОДМВР Смолян, Силистра и Разград, където се отчита и сравнително по-малко престъпност. 

Според Световната банка най-малко ефективните дирекции като Пловдив и Бургас могат да се учат от по-ефективните съседни ОДМВР като Габрово, Сливен, Разград, Търговище и Смолян. Именно това е и една от причините експертите да предлагат обединяване на дирекциите и намаляването на общия им брой от 28 на 7. Това "може да предполага потенциал за подобряване на ефективността чрез споделяне на ресурси между съседните области", е записано в анализа.

Ефективността на МВР по места е представена в схема, където стойност 0 показва най-лошия изпълнител и е означена в червен цвят. Полицията в тези области е сравнително неефективна, тъй като, в сравнение с други области, е генерирала по-малко резултати с входящите си ресурси. Стойност 100 показва най-добрия изпълнител и е обозначена със зелен цвят, тъй като, в сравнение с останалата част от извадката, полицията в тези области е генерирала повече резултати с входящите си ресурси. В оранжево и жълто е показан диапазонът между най-лошите и най-добрите изпълнители (където оранжевото е по-близо до най-лошите изпълнители, а жълтото - по-близо до най-добрите изпълнители). В случая със червените, оранжевите и жълтите области, ефективността на полицията може да се подобри като се намалят входящите ресурси и се получат същите резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

2

Oggie Petkov

31.07 2018 в 14:15

Проблемът на полицията въобще не е в техническите ресурси. Давам пример: Варненски плаж, полицейски пост, спиращ преминаване на автомобили по алеята. Две млади полицайчета по цял ден цъкат и се зверят в смартфоните. На сто метра от тях груби нарушения на правилника за движение и паркиране, но полицаите само вдигат рамене като ги помолиш да направят нещо. Това е имаме полицаи - бюрократи, а не пазители на реда, сигурността и живота на гражданите.

29585

1

Izalina

31.07 2018 в 13:00

И от тук лъха суха статистика. Докато бачкат по норматив - важно е количеството резултати, а не качеството, такава ефективност ще отчита мвр.
Любопитна съм също колко време се отделя за адекватно обучение за използване на нови технически ресурси. Сигурно около николко. Тъжна история.
 
X

Подкастът на OFFNews