Сводка на войната, 28.02.23 г.: Вашингтон търси съюзници в Централна Азия

Александър Леви и Катрин Гишар 28 февруари 2023 в 19:22 5319 1

Снимка Александър Ермоченко

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Въздушна тревога в Санкт Петербург, паднал дрон в Московска област, удар по рафинерия в Краснодарския край... През последните 24 часа в Русия подобни "инциденти" зачестиха. Днес руските власти ясно обвиниха Украйна, че е използвала безпилотни летателни апарати, за да унищожи обекти от гражданската инфраструктура в Краснодарския край, като заявиха, че двата безпилотни летателни апарата са били свалени, без да причинят никакви щети. Според независими източници обаче поне един от самолетите е ударил рафинерия край Туапсе, в южната част на региона.

Снимки на горящата рафинерия се разпространяват в социалните мрежи. Освен това тази сутрин небето над Санкт Петербург беше затворено за около два часа заради "неидентифициран" летящ обект, а руските военновъздушни сили вдигнаха по тревога изтребители над града. По-късно през деня министерството на отбраната заяви, че това е било "учение". Същата тази сутрин безпилотен самолет се разби близо до обект на "Газпром" в Московска област, без да причини щети или жертви.

В светлината на тези събития човек се пита дали това не е причината за решението на Кремъл да извади противовъздушната отбрана от сухопътните сили и да я повери на генерал Сергей Суровикин. Известен с масираните си бомбардировки по време на мисията си в Сирия, които му спечелиха прозвището "генерал Армагедон", Суровикин беше назначен миналата есен за ръководител на командването на руския контингент в Украйна, за голямо удовлетворение на руските "ястреби" и особено на Кадиров и Пригожин. Там той се превърна преди всичко в човека на "трудните решения", тъй като именно той отговаряше за обявяването и организирането на изтеглянето на руските сили от Херсон.

В началото на годината, за голяма изненада на някои, той трябваше да отстъпи поста си на генерал Валерий Герасимов и да стане негов фактически заместник за операциите в Украйна. Това решение беше възприето като отмъщение от страна на генералите от Генералния щаб пред лицето на язвителните критики от страна на Кадиров и Пригожин. Фактът, че му е възложена отговорността за видимо дезорганизираната въздушна отбрана на Русия срещу украинските набези, засега е труден за тълкуване. Да очакваме ли нови "трудни решения" или, напротив, по настъпателни действия от страна на генерал Армагедон ?

Кремъл заявява, че е отворен за дискусии с Макрон и Шолц. Това заявява говорителят на Владимир Путин, Дмитрий Песков. Песков отбеляза, че германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон неведнъж са заявявали, че "ще продължат да общуват с Путин, за да търсят изход от ситуацията". Според Песков обаче напоследък не е имало инициативи от тяхна страна. По-специално, подчерта говорителят на Кремъл, въпреки че Макрон е говорил за готовността си да се обади на Путин в скоро време, досега не е имало "искане или индикация за определяне на възможна дата за такъв разговор", каза той. За последен път двамата мъже са разговаряли на 11 септември 2022 г. Олаф Шолц е разговарял с Путин на 2 декември миналата година.

Съединените американски щати искат да укрепят позициите си в Централна Азия. Днес Казахстан беше посетен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. По всичко личи че Вашингтон се опитва да противостои на влиянието на Москва в Централна Азия - регион, който традиционно е в неговата сфера на влияние и в който Китай също напредва. Американският служител се срещна във вторник с колегите си от петте централноазиатски държави (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан) в Астана, а в сряда отпътува за Ташкент, столицата на Узбекистан. "Както добре знаете, Съединените щати твърдо подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Казахстан", заяви Блинкен заедно с казахстанския външен министър Мухтар Тилеуберди и добави: "Понякога казваме тези думи, без да им обръщаме внимание, но, разбира се, знаем, че в този конкретен момент те имат по-голям отзвук".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

2

Того

01.03 2023 в 06:05

На 05.09.1944 г. СССР обявява, с нищо непредизвикана, война на България. На 08.09.1944 г. червената армия нахлува и окупира България. Вследствие на тази окупация съветските чекисти с помощта на българските комунисти избиват без съд и присъда над 30 000 българи, предимно високо образовани и богати хора. На фронта под командването на генерали от червената армия, загиват над 30 000 български офицери и войници. През концлагерите преминават над 200 000 българи, като много от тях загиват. Това е само част от "братската" помощ на руснаците към българите...