Сводка на войната, 26 юни 2023 г.: Русия, the day after

Александър Леви и Катрин Гишар 26 юни 2023 в 20:30 6509 4

Владимир Путин и Сергей Шойгу

Снимка БТА/АП

Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Този понеделник е странен ден за Русия. Кметът на Москва го беше обявил даже за неработен, а жителите на града бяха призовани да си останат вкъщи: за мнозина градът щеше да се превърне в бойно поле между метежниците на Вагнер и лоялистките сили. Но това така и не случи: хората на Пригожин прекратиха така брутално техния марш към Москва, както той беше започнат. И между Вагнер и Кремъл беше постигнато споразумение за прекратяване на военните действия под егидата, поне така се каза, на Александър Лукашенко. Този епизод остави много въпроси и няколко сигурни неща, които се опитваме да съберем тук. 

Появата на Сергей Шойгу. Това беше първата новина в понеделник. Сутринта официалните телевизионни канали показаха видео, на което министърът на отбраната "инспектира войските на фронта". Тези кадри, недатирани и без звук, все пак предаваха посланието, че Шойгу не е в немилост, нито е "уволнен" по искане на Пригожин, както предполагаха много източници които дори му бяха намерили наследник: губернаторът на Тула и бивш телохранител на Путин, Алексей Дюмин.

Според Рибар, прокремълски, но много добре информиран военен канал, Шойгу е бил в деня на бунта в щаба на Министерството на отбраната в Москва; кадрите в излъчения днес видеоклип обаче са от преди бунта. Става въпрос за "консерва", според руския военен жаргон. "Путин никога не прави неща под външен натиск", обяснява бившият му съветник Сергей Марков. Той не изключва все пак възможността след време Шойгу - който е дългогодишен приятел на Путин - да бъде освободен от поста си и да се върне като министър на Извънредните ситуации, функция която заемаше в продължение на почти 20 години. "Това ще бъде такова облекчение за него", казва Марков.

Изчезването на Евгений Пригожин. Въпреки че някои хора твърдят, че вече са го видели в Минск, ръководителят на "Вагнер" буквално се изпари след триумфалното си заминаване - той беше аплодиран от минувачите - от Ростов на Дон. Според Кремъл той "отива в Беларус". Но дали това е изгнание или ново амплоа? Загадката остава.

Сега обаче се твърди, че Беларус наистина се готви да приеме част от бойците на Вагнер - вероятно тези, които са взели активно участие в бунта - и ще ги настани в бази, изградени в Могильовския район, близо до Минск. Други смятат, че хората на Вагнер могат да бъдат разположени по границите на Полша и Литва. Междувременно в Москва се разбра че според ФСБ обвиненията за призоваване към въоръжено въстание срещу Пригожин не са "свалени", както обеща говорителят на Кремъл. Продължават спекулациите за истинската му дестинация: Беларус или държава в Африка или Близкия изток, където действат негови хора?

Най-новата конспиративна теория е, че всичко е инсценирано, за да се оправдае прехвърлянето на хората на Вагнер в Беларус, където мисията им ще бъде да защитават Александър Лукашенко. Или да го държат под око. Наскоро беларуският лидер си възвърна притежанието на ядрени оръжия. Накрая на деня, Пригожин се появи – или по скоро запис на гласа му, в който дава своята версия за случилото се на 24 юни. Вагнер никога не са искали да правят пуч а само да изразят протеста си от начина по които са третирани от руското командване. Без да каже дума за къде се намира и какви му са намеренията.

Истинската роля на Лукашенко. Сега той се хвали, че именно той е предотвратил кървава баня в Москва, като е изтръгнал споразумение между Пригожин и Путин в последния момент. Твърди се, че е действал като посредник, възползвайки се от факта, че "познава добре" двамата мъже - които не са искали да общуват пряко. Лукашенко, миротворец?

За някои той е изплатил дълга си към Владимир Путин, който го е "спасил" от революция през 2020 г., когато е бил преизбран за президент - избори, което според мнозина са били грубо фалшифицирани. За други той отново изигра ролята си на "лакей" или дори на полезен идиот, като се съгласи да предложи убежище на Вагнер - група, която, както току-що показа в Русия, остава напълно неуправляема. За беларуските опозиционери, които в продължение на няколко часа хранеха надежда, че падането на Путин в Москва автоматично ще доведе до падането на тиранина в Минск, това е студен душ. Присъствието на Вагнер в страната им може само да засили най-песимистичните сценарии за една малко вероятна демократизация.

А Владимир Путин? След зловещото си обръщение към нацията в събота, в което обеща да накаже отговорните за това "предателство" и "метеж", руският държавен глава не е коментирал повече събитията от уикенда. Речта му все още е на първа страница на уебсайта на Кремъл, въпреки че звучи толкова нереално днес. В рядко подмазвачески репортаж "придворният" журналист, акредитиран в Кремъл, Павел Зарубин от държавния телевизионен канал, се опитва да го покаже "на работа" през цялата драматична събота, верен на поста си на "върховен главнокомандващ", в постоянна връзка със службите и армията.

Опозиционният вестник "Медуза", който излиза в Рига, Латвия, въз основа на свои източници от президентската администрация, описва един доста объркан ден, в който Путин на практика отсъства. Според "Медуза" група служители, ръководени от ръководителя на президентската администрация Антон Вайно, са водили трудните преговори с Пригожин. Те включили беларуския лидер в процеса "защото Путин не искаше даже да дигне телефона на Пригожин".

Според един от източниците на "Медуза" сега на Путин ще му бъде по-трудно да "събере вертикалата на властта". "Бунтът показа, че системата на управление на руските сили за сигурност е частично нефункционална", признава дори един от горещите му поддръжници, бившият му съветник Сергей Марков. В края на краищата, пише той, именно Вагнер - "най-боеспособната част от руската армия" - се разбунтува, без силите за сигурност да видят идващата опасност - или да могат да я овладеят. "Ето защо трябваше да преговаряме", заключава той.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

4

bat.galin

26.06 2023 в 22:48

кой беше този до шойгу, че му забравих името...

1236

3

БотоксПутю

26.06 2023 в 21:37

Ако чеченския главатар изчезне по някаква причина, Путюва Русия рухва като домино.

870

2

Constanza

26.06 2023 в 21:22

"Отива в Беларус" да не е някакво кодово название?

12078

1

edin slep

26.06 2023 в 20:44

Щеше да е интересно, ако Вагнер и чеченците бяха влезли в сражение. Може би ще доживеем разпада на кочината, но едва ли ще бъде мирно.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика