Сводка на войната, 16.05.23 г.: ЦРУ към руснаците: Може би хората около вас не искат да чуят истината. Ние искаме

Александър Леви и Катрин Гишар 16 май 2023 в 19:17 10399 6

Снимка www.cia.gov

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Масиран удар по Киев: една нощ, две версии. През нощта на 16 май Украйна отново беше подложена на масирана въздушна атака. Осемнадесет ракети от различни типове, както и безпилотни самолети, бяха изстреляни към редица цели, особено в столицата Киев. Според украинските власти всички изстреляни през нощта безпилотни самолети и ракети са били прихванати унищожени ; сред тях, със задоволство съобщават представителите на ВВС, е имало шест хиперзвукови ракети от типа "Кинжал", описани от самия Владимир Путин като "неотразими" за съвременните ПВО. В Киев служителите на военната отбрана на града описват "особено плътна и хитра атака".

Твърди се, че руските сили са изстреляли "букет" от безпилотни самолети и ракети, за да дезориентират и заблудят противовъздушната отбрана на града. Според украинската страна именно американските противоракетни системи "Пейтриът" са позволили на силите на ПВО да бъдат толкова ефикасни, въпреки че в няколко части на града - включително в зоологическата градина - отломки от ракети са причинили материални щети и са ранили някои хора. Според руснаците (почти) всичко това е военна дезинформация.

Военни експерти обясняват, че ударите снощи са позволили унищожаването на - поне - една от системите "Пейтриът", защитаващи небето над украинската столица. Ударите са били замислени да принудят операторите на "Пейтриът" да разкрият позициите си чрез стрелба по второстепенни цели (безпилотни самолети), преди да бъдат поразени с "Кинжал". Това е и версията, предоставена на пресата от руското министерство на отбраната по обяд на 16 май.

Европейската обиколка на Зеленски беше успешна за Украйна, но очернена в Москва. След Обединеното кралство вчера Франция обяви чрез своя президент Еманюел Макрон, че ще започне обучение на украински пилоти на изтребители. Засега не са обещани самолети. Всъщност украински екипажи вече присъстват във френските военни бази Мон дьо Марсан и Нанси от началото на годината, но обучението им не се отнасяше до пилотиране на изтребители. Президентът Зеленски, който току-що се завърна в Украйна след експресна европейска обиколка - която го отведе в Италия, Германия, Франция и Обединеното кралство - може да бъде доволен от реколтата си.

Партньорите му са му обещали оръжия: бронирани машини и леки танкове от Франция, ракети и бойни дронове с обсег 200 км, предложени от Лондон, нови системи за противовъздушна отбрана и още танкове от Германия. Тази обиколка не убягна от погледа на руската пропаганда. Всекидневникът "Взгляд", близък до Кремъл, например публикува на своя уебсайт и в канала си в Телеграм особено ярка антисемитска карикатура на Зеленски (с дълъг нос и мургав тен), представен като марионетка окачена на свастика, която се манипулира от скелет с ръкавица. Подзаглавие: "Посещението на Зеленски разкрива фашистките недра на Европа". Карикатурата се появи и по каналите на Telegram, които излъчват руска пропаганда на немски език, като например "Übersicht Ukraine".

Корупция: Председателят на Върховния съд на Украйна хванат с 2,5 млн. евро в брой. Вчера е бил арестуван съдията Всеволод Князев (43 г.), съобщи украинското Бюро за борба с корупцията. Князев е заподозрян, че е приел подкуп в размер на 2,7 млн. долара. Смята се, че осемнадесет други съдии са замесени в случая, който е "най-значимият в историята на антикорупционното бюро", според неговия директор Семион Кривонос. Днес беше арестуван и втори човек. Според украинските медии парите може да са били платени от хора, свързани с живеещия във Франция украински олигарх Константин Жеваго. Миналата година Украйна поиска екстрадирането на олигарха, но досега Париж отказва.

Междувременно Върховният съд на Украйна се произнесе в полза на Жеваго по дело за незаконна приватизация на миннодобивно дружество през 2002 г. Това ли е причината за подкупа? Благодарност за извършените услуги? "Не знам истината" в този случай, коментира директорът на Киевското училище по икономика и бивш украински министър на икономиката от 2019 до 2020 г. Тимофей Милованов. "Но едно е ясно : олигарсите са тежък багаж за Украйна, която трябва да намери начин да ги отстрани от политическия живот."

ЦРУ откри канал в Telegram за руснаци, които искат да им предоставят разузнавателна информация. ЦРУ логично избра Telegram, най-широко използваната мрежа в бившия СССР, а също и най-сигурната, за да се обърне към онези в Русия, които биха искали да си сътрудничат с агенцията. "Вие сте военнослужещ? Работите в областта на разузнаването, дипломацията, науката, високите технологии или контактувате с хора, които работят в тези области? Разполагате с информация за икономиката или висшето ръководство на Руската федерация? Моля, свържете се с нас. Може би хората около вас не искат да чуят истината. Ние искаме", се казва в съобщението.

ЦРУ предоставя на кандидатите за сътрудничество и точен протокол за контакт (чрез TOR), за да гарантира тяхната безопасност. Всичко това е придружено от видеоклип на руски език, показващ настроенията на (измислени) руснаци, които са взели "трудното, но важно" решение да се свържат с ЦРУ. "Благодарение на моите постъпки, ще живеем достойно", казва гласът зад кадър.

"Искахме да дадем на руснаците да разберат, на техния собствен език, че знаем през какво преминават", според служител на ЦРУ, говорещ при условие за анонимност. "Това е много практичен инструмент за следене на тези, които приемат това предложение", коментира представителят на руското МВнР Мария Захарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

17.05 2023 в 10:25

Уважаеми Алфа К,
бил съм в Москва по времето на Съветския съюз и за москвичите доларите нямаха никаква стойност заради желязната завеса, ма никаква!

Една кутия цигари Marlboro в съвеЦките валутни магазини Берьозка, примерно, струваше 2,40 щ. д. В България същата кутия струваше 1,20 лева, а доларът в София се търгуваше на черно на курс 1 щ. д. за 2,50 - 3 лева, тоест едната кутия за москвичите излизаше златна!?!

С очите си съм виждал московски портиер в централен хотел да отказва от негър малък рушвет за дребна услуга щото е в долари. Причините може да са били и други...

Но в момента около педеРацията се изгражда нова желязна завеса, та и блядовете вероятно ще загубят интерес, не само към долара, но и към всякаква друга западна валута!?

2550

5

alfakentavur

17.05 2023 в 02:00

Има начин всяка една война срещу СССРайха да бъде спечелена в пряка конфронтация без нито един изстрел и без другата страна изобщо да носи оръжие.
Просто вместо оръжие вадят пачка долари. И 9 от 10 орки ще вземат парите и ще се откажат да воюват.
Заградителните им отряди отзад са и за да предотвратят такива случаи.

12407

4

Bad Horse

16.05 2023 в 23:22

евреин-нацист... това само мъдър мозък като Лавров може да измисли. После каза че и Хитлер е бил евреин. Колко трябва да си надишан със собствените ти пръдни, че да почнеш да обясняваш на израелците кой е нацист?! Те естествено му казаха да си затваря глупавата уста и подкрепят "нациста" Зеленски.

-685

2

Козин Човков

16.05 2023 в 20:07

Как пък веднъж орките не казаха истината! Но те вече са в синдрома на лъжливото овчарче, никой няма да им повярва, каквото и да кажат.

870

1

Constanza

16.05 2023 в 20:02

Захарова смята, че ЦРУ трева пасат и доматите с колците ядат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!