Сводка на войната 03.02.23: Владимир Путин и слуховете за неговите ''двойници''

Александър Леви и Катрин Гишар 03 февруари 2023 в 21:00 9834 14

Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Руски "военкор" в полезрението на украинското правосъдие. Прокуратурата в Киев е започнала съдебно разследване срещу един от най-известните руски "военни кореспонденти" Семьон Пегов за системно "оправдаване на нахлуването" в страната. Семьон Пегов е водещ на много популярния канал в Telegram "War Gonzo" (с повече от един милион абонати). Той беше поканен от Владимир Путин на церемонията по присъединяването на завладените територии на Украйна към Москва, а след това и награден от него за "проявена храброст" на фронта, след леко раняване от мина. Според украинските съдебни власти Пегов също така се е занимавал с "възхваляване" на руската армия и е разпространявал невярна информация за войната.

Владимир Путин и слуховете за неговите "двойници". Въпросът се обсъжда в руските социални мрежи всеки път, когато лидерът на Кремъл се появи на публично място : това наистина ли е той, или е негов двойник? Вчера например във Волгоград по време на церемониите по случай 80-годишнината от Сталинградската битка беше казано, че по време на всичките му изяви на открито, в почти безлюдния град, наистина е бил той. Но вечерта, в препълнената Филхармония на града, не той прочете тази знаменита реч за заплахата вчера и днес от германски танкове а един от многото му двойници... Доказателството е, че той "забрави" да кашля като Владимир Путин и сякаш четеше за първи път този текст.  Преди няколко дни същите източници съобщаваха, че друг двойник е отишъл да се срещне със студенти в московски университет, без да спазва никаква социална дистанция. На следващия ден обаче истинският Путин приема представителите на еврейската общност - на разстояние няколко метра. Тези слухове датират още от първите дни на войната, когато същите източници твърдяха, че Путин е тежко болен и дори умира - оттам идва и необходимостта да бъдат мобилизирани двойниците… Украинските официални лица охотно подхранват тези слухове. Последният от тях беше самият президент Зеленски, който на 19 януари заяви, че не знае "дали Путин е жив". 

Севернокорейци за окупираните територии на Украйна? Това пише южнокорейската преса, като обяснява, че Пхенян е помолил своя персонал в Русия да помогне на руските власти с "възстановяването" на завладените територии. За тази цел някои служители на севернокорейски компании, търговски представителства или консулски служби - но не какви да е служители - ще бъдат изпратени да работят в Донбас и Южна Украйна. Те трябва да са на възраст под 30 години, да са полицаи или военни и да не са ергени - вероятно за да се избегне дезертьорство.

Молдова - "следващата Украйна"? В телевизионно интервю на 2 февруари руският външен министър Сергей Лавров предупреди Запада да не се опитва да превърне Молдова във "втора Украйна". Говорителят на молдовското външно министерство Даниел Вода незабавно реагира : "Категорично отхвърляме тези изявления, които са неверни и са част от вече добре познатата заплашителна реторика на руската дипломация. В съседна Украйна смятат, че с тези изказвания Сергей Лавров сякаш посочва "следващата цел на руската инвазия". Според ръководителят на молдовското разузнаване Александру Мустеата Москва планира да разшири своята "специална военна операция" в Молдова през 2023 г., но че реализацията на този сценарий "зависи от развитието на ситуацията на фронта в Украйна". През декември руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин заяви, че Кишинев ще се изправи пред "катастрофални последици", ако задълбочи сътрудничеството си с НАТО, като отново се позова на "украинския прецедент".

В Германия крайно десните застават на страната на Русия

В деня на честването на битката при Сталинград се състояха две изказвания на представители на германската крайнодясна партия в подкрепа на Русия. На 2 февруари депутатът от AfD (Алтернатива за Германия) Щефен Котре, който от 2017 г. е избран за депутат в Бундестага от Бранденбург, говори по руската телевизия в предаването "Соловьов на живо" на прокремълския журналист Владимир Соловьов, за да изрази възмущението си от политиката на сегашното правителство, като почти дословно повтори думите на Владимир Путин, изречени в същия ден. "Доставката на тежки оръжия ще бъде извършена сега. Мнозинството от хората в Германия не подкрепят това. Трябва да се каже, че журналистите от средствата за масова информация правят всичко възможно, за да накарат германското общество да се обърне срещу Русия, срещу руското правителство", каза Щефен Котре. "Просто съм шокиран, че отново се доставят германски танкове, за да убиват руснаци. За нас, германците, това е невероятно, след всички преживявания от Втората световна война." "Това, че има хора, които искат агресия срещу Русия, означава, че има хора, които подстрекават към война. Войната в Украйна не е наша война", продължава политикът от AfD, който е роден в Източен Берлин през 1971 г. и е прекарал цялата си кариера в източните германски провинции. Според него германският външен министър Алналена Баербок "категорично не трябва да бъде в тази позиция".

След вълната от възмущение, предизвикано от появата му по руската телевизия, Стефан Котре се защити в петък сутринта, като обясни в профила си в Twitter, че дава "интервюта на всички които искат". "Бих могъл да поговоря и с Аналена Баербок, която е обявила война на Русия", каза той, видимо ядосан на ръководителя на дипломацията на страната си.

Запитан за коментар на думите на Щефен Котре, лидерът на AfD Тино Хрупала отговори, че всеки член на партията му сам решава на кой да дава интервюта. Самият Хрупала беше на мемориала Зеелоу-Хоен в Бранденбург заедно с руския посланик в Германия Сергей Нечаев, където между 16 и 19 април 1945 г. се е състояла битката при Зеелоу, спечелена от Съветската армия и открила пътя и към Берлин. "Трябва да де ескалираме и да си подадем ръка", каза лидерът на AfD, който е бояджия по професия и се определя като "занаятчия от Гьорлиц" (Саксония, бивша Източна Германия).

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

13

alfakentavur

05.02 2023 в 07:55

До Само Факти

Още една глупост - не различаваш интелект от знания. Но не се учудвам.

Говориш за книги, а пускаш цитати от онлайн енциклопедии. Къде в това, което си копирал пише нещо за ляво и дясно, "умнико"?

Ето какво казва още една онлайн енциклопедия, при това по-авторитетна:

Fascism is a far-right, authoritarian, ultranationalist political ideology and movement, characterized by a dictatorial leader, centralized autocracy, militarism, forcible suppression of opposition, belief in a natural social hierarchy, subordination of individual interests for the perceived good of the nation and race, and strong regimentation of society and the economy.

Не дясно. КРАЙНО ДЯСНО.

Нещо да кажеш?

Да видим още нещо от твоето цитатче. Първо "political scene", после "political party", след това "political establishments" и накрая "political solidarity".

Извод? Изводът е същият. Нацизъм и фашизъм има най-вече в СССРайха и Путлер е фюрер.

22547

12

dolivo

05.02 2023 в 01:07

Нормално, всички фашисти са ляво национал ориентирани , щото нищо друго свястно не могат да праят

Не могат икономика да водят, защото нямат уменията

Не могат коалиция да организират широка, защото са властолюбиви нарцисисти

-390

9

Козин Човков

04.02 2023 в 06:29

Двойниците на Путин са известни отдавна. Те се казват Пиздин, Куроедов и Хуесосов. На заден план са Куропаткин, Винокуров и Водкохуев.

2073

8

Johnny B Goode

04.02 2023 в 06:07

Ордера, абе някакъв ultrasboy го пуснал това отдолу същото във Фрог. Внимавай, да не вземе да ти събере и копейките от Митрофанова.

705

7

order

04.02 2023 в 05:42

Абе светът се тресе, има проблясъци от запад... има надежда за мир, а и отговор има...!!!

Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова: Прекратете войната!

ПЪРВО ИДВАТ ТАНКОВЕТЕ, ПОСЛЕ ИДВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ, написа републиканецът в своята социална медия...
......

„Ако Вашингтон и Москва не се споразумеят, ще започне трета световна война“...
Заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович
„Дълбоко неморално е това, което правим като колективен Запад. Германските танкове обединяват още по-здраво Русия и Китай. Моята работа е просто да се измъкна от това, а не да бъда цирков пудел. Всяко участие в това е смъртоносно. От 2014 до 2022 г. наблюдавахме как някой провокира Русия да започне тази война“, каза хърватският лидер.
....
Австрия и Унгария отказват да доставят оръжия на Украйна...
„Позицията на Унгария е ясна: ние не доставяме оръжия в зоната на конфликта, защото искаме да избегнем неговата ескалация и в това отношение нашата позиция съвпада с позицията на Австрия. Неутрална Австрия също не изпраща оръжие в зоната на военни действия“, заяви унгарският министър.“
.....
„Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, които са довели до войната. Пекин осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, съобщават световните агенции.“
.......
„Имаме средствата да отговорим и това няма да приключи с използването на бронирани превозни средства, всички трябва да разберат това", предупреди руският президент...“
"Если драка, неизбежна бить надо первым."
В.В.П.

2550

6

alfakentavur

04.02 2023 в 03:52

Този не различава фашисти от нацисти, а тръгнал на умен да се прави. Я пробвай пак!
Къде стоят?