Шансовете на Байдън да стане президент сега са по-големи, отколкото когато и да било

Ганчо КАМЕНАРСКИ 08 юни 2020 в 14:29 7710 5

Когато в САЩ започнаха безредиците, обърна ли се президентът към своите съотечественици с думи на примирение или с реч, призоваваща американците към сплотеност в кризисните времена? Не, това го направи не той, а неговият съперник, който се държа като президент, за разлика от Доналд Тръмп, счита кореспондентът на германското списание Stern Флориан Шиллат в публикацията си Wenn Joe Biden jemals eine Chance hatte, dann jetzt.

Джо Байдън, който може да стане кандидат за президент от Демократическата партия, произнесе във Филаделфия реч, в която говори за разкола в страната, полицейското насилие и расизма. Той изрази съболезнования по повод гибелта на Джордж Флойд, починал в резултат на полицейски действия. По такъв начин Байдън разказа за неща, за които не пожела да говори действащият президент на САЩ.

Изявата на Байдън стана истинско събитие и поради факта, че той практически не се е появявал пред публика от началото на кризата с корона вируса. Доналд Тръмп, който демонстративно омаловажи мащабите на епидемията, през това време кръстосваше страната. Сега, пет месеца преди президентските избори в САЩ, бившият вицепрезидент премина в настъпление.

Кризата може да стане от полза за Байдън, предполага авторът на статията. „Моментът изглежда идеален: ако той някога е имал шанс, то е именно сега” – пише германският журналист. Из цялата страна бушуват протести. Хората са разгневени от гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд, от полицейското насилие, расизма и социалната несправедливост. Мнозина американци тъгуват по стабилността, надеждността и по „помирителя на Несъединените Американски щати”, пише Stern.

Обаче вместо да успокои страната и да я обедини, Тръмп залага на разрастване на конфликта и заплашва да използва армията за потушаване на безредиците. И изведнъж излиза Джо Байдън: в неделя (31 май) и разговаря с протестиращи, в понеделник – с представители на общини на чернокожите, във вторник – с разделената нация. Във Филаделфия звучат фрази като „убийството на Джордж Флойд е сигнал за пробуждане на нацията”. Навсякъде Байдън проявява съчувствие и се появява с медицинска маска – той се позиционира като пълна противоположност на Тръмп, заключава Флориан Шиллат.

Фактът, че Байдън известно време не се появи публично, не му навреди, е убеден журналистът. Според него това дори може да стане за Байдън преимущество.

Пандемията парализира възможността за предизборна борба на Байдън. Тръмп обаче използва преимуществото си на действащ президент и без умора излизаше пред аудитория, като понякога правеше нетактични забележки – например публично запита няма ли да впръскват на хората вътрешно дезинфектиращ разтвор за борба с корона вируса.

На този фон Байдън от своя дом изпращаше на света послания с наистина държавническа значимост и призоваваше страната за съвместно преодоляване на расизма в САЩ по време на кризата и пандемията.

Говорейки за неуморността на президента в скорошно интервю, Байдън отбелязал, че колкото по-често Тръмп се появява пред публика, толкова повече вреди на себе си. На упрека, че при това се е скрил в дома си, Байдън подчертал, че това е факт, но засега всичко върви добре. И действително Тръмп изостава почти във всички щати, пише Stern.

Вече няколко седмици Байдън постоянно изпреварва Тръмп на национално равнище. Допитванията показват, че той е поддържан от 48%, докато Тръмп има подкрепата на 42%. Впрочем внезапната победа на Тръмп на изборите в 2016 г. показа колко малко трябва да се доверява на прогнози, съставени по резултати от допитвания.

В редица американски щати на 2 юни преминаха предварителните избори. По получените резултати навсякъде преимущество е получил Байдън като единствен останал кандидат за президент от Демократическата партия.

По-нататъшното развитие на събитията много ще зависи доколко бързо ще се възстанови американската икономика и каква ще е ситуацията с безредиците непосредствено преди изборите, а това обстоятелство не трябва да се пропуска, счита авторът на публикацията.

Байдън има още един проблем: той отдавна не е попадал в заглавията на вестниците, а ако е попадал, то не е в най-добрата светлина. Например това се отнася до обвиненията в сексуално посегателство през 1990-те години, които Байдън решително отрича и за които липсват каквито и да е потвърждения. А преди няколко дни демократът беше подложен на критика, когато в разговор с тъмнокож радиоводещ той го подкачи, че „не е истински чернокож”, ако се замисля дали поддържа него или Тръмп. Такива инциденти не са изгодни за предизборната кампания на Байдън, пише изданието.

Затова все по-голям ефект може да произведе неговото централно послание, с което той вече повече от година се опитва да достигне до своите избиратели: американците трябва да гласуват за надеждата и против страха, за единството и против разкола. „Ние се борим за душата на Америка” – така в последно време звучи ключовият слоган в предизборната кампания на Байдън. Едва ли тези дни може да се намери по-подходящ „политически боен призив”, счита журналистът на Stern.

Доналд Тръмп превърна тази страна в бойно поле, на което старата горчивина се смеси с нови страхове, заяви+ Джо Байдън във Филаделфия. Според него Тръмп мисли, че разколът в обществото работи в негова полза. Тук отново прозвуча известният лозунг на Байдън: „Ние преживяваме битка за душата на тази нация”. Битката вече започна, обобщава журналистът от германското списание Stern.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

5

минувач

17.06 2020 в 01:24

№1: Има голяма разлика между демократи като Кенеди и Обама. Голяма част от днешния хаос в САЩ се дължи на управлението на Обама/Байдън.

3900

4

минувач

17.06 2020 в 01:21

Като дете гледах филм "Един идиот в Париж". Тоя сенил със свлечената маска на снимката става за главен герой.

15509

3

Бухльо

16.06 2020 в 12:04

Социализъм здравей :)

11698

2

Johann

10.06 2020 в 21:17

Дано Джо Байдън не успее да спечели изборите защото в противен случай с Америка е свършено във вида който я заварихме преди 20 години. Джо Байдън е в политиката около 40 години. Тръмп е от 3 години. Къде беше този дъртофелник тези 40 години от които 8 като вицепрезидент да оправи нещата,а не сега да обвинява за всички проблеми на Щатите,Тръмп. Една от най-корумпираните личности в съвременната американска политика заедно с Хилари Клинтън,Обама и почти всички демократи политици от най-вишия ешалон на властта. Тръмп не е цвете,той е бизнесмен,няма мазния не казващ нищо съществено изказ на професионалните политици което му вреди в голяма степен. Но от двете злини той е по малката и е за предпочитане.

12078

1

edin slep

08.06 2020 в 15:23

Интересното е, че за президент се състезават старци. Извадете един на 40-45 години, да има енергия, да има хъс, да има свежи идеи. САЩ повече от всякога имат нужда от някой като Кенеди или Обама, като Рейгън.

И трябва да се озаптят негрите и латиносите, да се разбият гетата, да има ред и законност, да се изтеглят обратно промишлените предприятия и да има работа. Иначе дали преди 25 години е опипал нечий задник не е важно.

Те са много разделена страна, черните искат дори квоти за наградите на филмовата академия. Искат паралелна държава. Това е лудост.