Медиите за пробива на льо Пен: Шок за френската номенклатура

Николай Големанов 07 декември 2015 в 16:04 5262 2

Преса

Снимка „Фигаро“

Първите страници в Европа днес са посветени предимно на изборния успех на Националния фронт.

Във Франция медиите в надпревара търсят силни думи за впечатляващия резултат на крайнодесния Национален фронт в първия кръг на регионалните избори в неделя. Това че партията на Марин льо Пен се оказа първа, най-често е окачествено като „исторически“ пробив или скок, или тласък.

Но има и заглавия за „булдозера льо Пен“ или за това, че „Франция е заразена от остър льопенизъм. Многобройни са и коментарите около предстоящия втори тур и трудната ситуация, в която се оказва както традиционната десница, така и управляващата Социалистическа партия.

Ето някои откъси:

„Паризиен“: Във всички щабове на Националния фронт отвориха бутилки шампанско. Въпреки последните социологически проучвания, никой коментатор не беше заложил върху толкова силен напредък. В последната права Националният фронт предпочете да играе по-сдържано... Но динамиката беше налице.

„Лез Еко“: Исторически резултат за крайната десница и ново предупреждение за социалистите и десницата.

Останала на трето място в много региони, Социалистическата партия е изправена след първия тур пред труден избор. Дали да мобилизира цялата левица и да се надява да спечели в региони където Националният фронт е излязъл начело, или да се оттегли и да остави десницата сама да прегражда пътя на НФ.

„Монд“: Въпросът каква линия на поведение да се възприема пред лицето на Националния фронт стои в много региони, в деня след изборите, в които крайната десница излезе начело в шест региона (27,96%), пред републиканците /(26,89%) и Социалистическата партия (23,5).

Коя от двете партии ще се оттегли в полза на другата? При републиканците, линията защищавана от Никола Саркози (нито оттегляне, нито сливане на листи), макар и оспорвана от някои, беше одобрена почти единодушно от политическото бюро в понеделник.

„Фигаро“: Политиците толкова дълго вземаха избирателите за глупаци, че реалността се връща като бумеранг в лицата на онези, които искаха да я потулят. Явното влошаване на икономическата ситуация беше системно минимизирано, гримирано. В реалността броим днес 5,7 милиона безработни, от които само около 3 милиона получават обезщетения...

... От началото на европейското строителство сменящите се правителства, били те от десницата или от левицата, възприеха бюджетни и валутни ограничения, които пораждат страдания рушат икономическата и социална тъкан.

„Поан“: Първият тур на регионалните избори оставя страната в състояние на шок. Той трябва да подтикне френската номенклатура към проверка на съвестта.

Трудно е да не усетим затруднението, ако не и срама пред останалия свят: страната на човешките права сега е страна, в която много официално първата партия е от крайната десница... Не избирателите трябва да бъдат упреквани, а елитите, отдясно и отляво, които са на власт от три десетилетия... По време на тези „тридесет жалки“ елитите не съумяха да направят нищо, за да избегнат това политическо бедствие...

Оживени са коментарите и във всички европейски страни. Следват някои откъси от тях, отбрани и обобщени от френското издание „Курие Ентернасионал“:


Италия

„Кориере дела сера“: Зад успеха на лидерката на Националния фронт стои не само искането за силни мерки по имиграцията и за безпощадна борба против терористите – за които Марин споменава връщането на гилотината. Стои също потиснатостта на една нация, привикнала към хегемонията, която усеща, че вече не тежи кой знае колко.

„Ил Джорнале“ (вестникът на фамилията Бeрлускони): Непредставляемите [в политиката] спечелиха „негражданското“ общество. Истината е, че на французите им е втръснало от политическа коректност; от презрението на една префинена левица; от онанизма на интелектуалците, които никога не са се разхождали в предградията; от диктатурата на мултикултурализма и от една политика, негодна за тази епоха, политика която отговаря на войнствените ветрове чрез своите вечни пацифистки проповеди на стари хипита.

„Ла Стампа“: Резултатът на НФ говори за ново политическо развитие, каквото се вижда и в Италия – с едно небивало дозиране между рецепти, заимствани от десницата и от левицата.

Белгия

„Соар“: „Исторически пробив на Националния фронт... Участието бе само леко повишено в сравнение с последните регионални избори - атентатите, изглежда не са мотивирали французите да отидат масово пред урните.

Швейцария

„Тан“:-Исторически тласък на НФ, който повече от всякога е първата партия във Франция.

„24 йор“: Това е земетресение, победа за Националния фронт, още по—мощна от предвидената.

Испания

„Паис“: Националният фронт в атака към властта за първи път във Франция. Тези регионални избори предлагат за първи път на НФ възможността да държи в ръце важни политики... Партията включи всичките си сили в тази битка.

Великобритания

„Гардиън“: За първи път избори се развиват по време на извънредно положение. Усилени мерки за сигурност бяха взети около секциите - с въоръжени полицаи и патрулиращи войници, без да забравим агентите по сигурността, които проверяваха чантите на избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!