Крайната десница води на изборите във Франция

OFFNews 06 декември 2015 в 23:20 6093 11

Марин Льо Пен

Опозиционната крайно дясна партия "Национален фронт" води с рекордна подкрепа след първия тур на местните избори във Франция, съобщава Би Би Си.

Според ранните резултати "Национален фронт" е взела поне шест от 13 области на Франция.

Тези избори са първите след атаките в Париж миналия месец, при които бяха убити 130 души.

Дясноцентристката Републиканска партия, оглавявана от президентът Никола Саркози (2007–2012), засега е на второ място, изпреварвайки Социалистическата партия.

Екзит половете от днешния вот предполагат, е "Национален фронт" е спечелила 30,8% от гласовете, Републиканците 27,2%, а социалистите, начело с Франсоа Оланд, 22,7%.

В обръщение към своите поддръжници лидерът на "Национален фронт" Марин Льо Пен каза, че това е "чудесен резултат". Той е доказал, че партията е "безспорно първата партия на Франция". Междувременно Никола Саркози изключи всякакви възможности за договаряне със социалистите за втория тур, за да бъдат победени кандидатите на НФ.

Изборите за местна власт във Франция се провеждат на два тура. Избирателите определят кои ще са 1910-те местни представители в областните и общинските съвети, за които се борят повече от 21 400 кандидати от над 170 различни партии и предизборни коалиции.

Изборите се определят като "генерална репетиция" за всички политически сили във Франция преди парламентарните и президентските избори през 2017 година.

Вторият тур на изборите във Франция ще е на 13 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!