Stratfor: Как ще изглеждат Франция и светът след атаките в Париж

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2015 в 12:12 16945 7

Марин льо Пен

Снимка Архив

Първо политическо отражение на атентатите ще бъде една засилена популярност на Марин льо Пен и нейния Национален фронт.

Нападенията в Париж бяха видимо координирани, извършени на няколко места и включваха различни методи, пише в извънредния си анализ частната разузнавателна компания Stratfor Global Intelligence.

„Какво да очакваме след нападенията в Париж от 13 ноември” е оригиналното заглавие на Стратфор:

Макар шокиращи, нападенията в Париж не са напълно изненадващи. Мнозина от Франция и други европейски страни пътуваха до Сирия, за да се присъединят към екстремистките групи там. Както бяха показали и нападенията против «Шарли Ебдо», има устойчив риск от терористични нападения вътре в Европа.

Важният въпрос, който се налага, е дали по произход атаките са били изцяло местни, или нападателите са получили инструкции или съдействие от чужбина, от групировки като «Ислямска държава» или Ал Кайда.

Освен това сегашният приток към Европа на бежанци от места като Сирия подчертава друг риск. Джихадистки групи може да са вмъкнали сред масовата бежанска вълна и свои членове - с цел да провеждат нападения в Европа.

...

Нападенията със сигурност ще има политически последици, се подчертава в анализа на Стратфор. Те идват пет дни преди очакваното отплаване на единствения френски самолетоносач – «Шарл дьо Гол», към Персийския залив за действия против «Ислямска държава» в Ирак и Сирия. Франция провежда въздушни удари в Сирия от края на септември.

Ако се окаже, че следите на терористичните актове в Париж водят към до основната зона на действия на «Ислямска държава» , Франция вероятно ще се активизира в анти-ислямистките държавни операции в Ирак и по-специално в Сирия, където бойното поле става претъпкано от участници и сложно.

От политическа гледна точка атаките напомнят и за отдавнашните етнически търкания във Франция, след като няколко месеца вниманието беше насочено към съседна Германия. Множество мигранти влязоха в Германия от изток и юг, като много малко от тях продължиха за Франция. В резултат Франция е сдържана в опитите да се прегради притока на мигранти, мака че е участвала в много срещи на високо равнище по проблема и поддържа германското искане търсещите убежище да бъдат разпределени из Европа.

Може да се очаква станалото в Париж да укрепи доводите на онези групи, които зоват за стопиране на мигрантския поток, за затваряне на границите в страни като Германия и Швеция и по-голямата част от Централна и Източна Европа.

След нападенията може да нарасне популярността на Марин лььо Пен и нейният Национален фронт. Льо Пен беше по-скоро сдържана след стрелбата в редакцията на «Шарли Ебдо» през януари и въпреки това популярността на нейната партия се увеличи - поради дългогодишното й анти-имигрантско послание.

След «Шарли Ебдо» и президентът Оланд видя кратък подскок на своята популярност, поради това как реагира на събитията. Но повторение на същата тенденция не се очаква, защото сега хората ще питат сега дали всъщност са задействани антитерористичните мерки, утвърдени тази година.

Лидерът на дясноцентристката Републиканска партия Никола Саркози има зад гърба си години на заемане на твърда позиция по проблемите на сигурността. Кампания в този дух той проведе и миналата седмица. Очаква се Саркози да победи по-мекия Ален Жупе в номинацията на партията за президентските избори през 2017 г. А вследствие на атаките много гласоподаватели могат да преметнат на негова страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2015 в 02:39

....
ПРЕДИ ВРЕМЕ ПИСАХ И СЕ ПОЗОВАХ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИЯ ФЕНОМЕН ОТ ПРОПАГАНДНИТЕ ВОЙНИ Т.НАР. "ПРОЗОРЕЦ НА ОВЕРТОН - И ПРОГНОЗИРАХ(!!!) НО С ЛОГИЧЕСКИ АРГУМЕНТИ И С ОГЛЕД НА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ИМАМ - А НЕ ПО ПРЕДЧУВСТВИЯ, ГАДАЕНЕ, ПРОРОКУВАНЕ И Т.Н.- ЧЕ СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА СВЕТА НА ИДИЛ, ЗА ОПИТИ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ КАКТО СВЪРШЕН ФАКТ И ДАДЕНОСТ НА СТАТУКВОТО!!!

Е, ХОРА, ПРАВ ИЗЛЯЗОХ!

ДИРЕКТОРА НА МИТ (Milli Istihbarat Teskilati, MIT) ТУРСКОТО ОБЕДИНЕНО РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ - ХАКАН ФИДАН (HAKAN FIDAN) НАЗНАЧЕН 2010 ГОД ОТ КЬОРПЕТО ЕРДОГАН (ТОГАВА 42 ГОДИШЕН, ИЗВЕСТЕН НА ВСИЧКИ ЗАПАДНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СЛУЖБИ КАТО ОТЯВЛЕН ИСЛАМИСТ!) ЗАЯВИ В НЕДЕЛЯ, ПРЕД AWD: "ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА Е РЕАЛНОСТ...", "...АЗ ПРИЗОВАВАМ НАШИТЕ ЗАПАДНИ ПАРТНЬОРИ ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ(!!!) СВОИТЕ ПРЕДИШНИ ПРЕДСТАВИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТЕЧЕНИЯ В ИСЛЯМА...",

СВИНЯТА ИСЛЯМСКА ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОТКРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА, ПРИЗНАНА ОТ СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ В ИСТАМБУЛ! "...ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА Е РЕАЛНОСТ, НЕКА ГЛЕДАМЕ В БЪДЕЩЕТО С ОПТИМИЗЪМ!" КАВА ИСЛЯМОФАШИСТКАТА СВОЛОЧ ХАКАН ФИДАН!
ГОВЕДАТА ОТ ДАНС-МАНС, ВМЕСТО ДА СЛЕДЯТ ИМЕЙЛИ КАТАДЖИЙСКИ ДАЛВЕРИ, ЧАСТНА ЕЛЕКТРОННА ПОЩА, ДЖИЕСЕМИ ПОГОЛОВНО - ДА СЕ ЗАПИТАТ КОИ БЪЛГАРСКИ ЕВРОДУПЕТАТИ СА ОБЛЪЧЕНИ НА ТАЗИ ТЕМА, КОЙ С КОГО Е РАЗГОВАРЯЛ И КАКВИ ВНУШЕНИЯ Е ПРАВИЛ. ПРИМЕРНО И Т.Н.

И...АЛЬОУ. ЙОНЧЕВА,
... ЙОНЧЕВ, ПОКРАЙ БАТАЛИИТЕ НА ЛАРГОТО И БЕЗМИСЛЕНИТЕ ТЪПИЗМИ НА "НАШИТЕ ОФФФ! ТОРИ" БИХТЕ ЛИ ДАЛИ ПОДОБАВАЩА ОГЛАСА И НА ТОЗИ ФАКТ? АЛЬОУУУ ТЪПАТА АМБАСАДОРКА В АНКАРА, АЛЬОУУУ ТЪПИТЕ ЦЪРВУЛЕ ЖУРНАЛИСТИ, КАК ПРОСПАХТЕ ТОВА ЗНАКОВО ИЗКАЗВАНЕ, КАК ПРОСПАХТЕ ВСИЧКО БЕ, ГОВЕДА! ПО ТЪПИ И ОТ ИМПОТЕНТНОТО КАСТРИРАНО ЦРУ:))))

//////*************** 8***** Е******* Р***
Ankara---*********** ****** Hakan Fidan, the head of Turkey's National Intelligence Organization, known by the MİT acronym, has drawn a lot of attention and criticism for his controversial comments about ISIS.

“ISIS is a reality and we have to accept that we cannot eradicate a well-organized and popular establishment such as the Islamic State; therefore I urge my western colleagues to revise their mindset about Islamic political currents, put aside their cynical mentalité and thwart Vladimir Putin's plans to crush Syrian Islamist revolutionaries,”
.....................................

Fidan further added that in order to deal with the vast number of foreign Jihadists craving to travel to Syria, IT IS IMPERATIVE THAT ISIS MUST SET UP A CONSULATE OR AT LEAST A POLITICAL OFFICE IN ISTANBUL.!!!!!!!!!!


Алооо бахурите, къде спите бе, лесно е да се пърди в посолството!!!!

15.11 2015 в 00:19

беге-доктор - големо дрънкало... я, иди да туриш ред поне в Самоков и Пазарджик!

хахахахахахахахаха

14.11 2015 в 14:24

В BG всички мъжове разбират от политика и футбол. Ама тез от които зависи не ги разбират. Та тъй.
"Ръкописът" не е достатъчен.

14.11 2015 в 13:19

Сега остана само една възможност - пълна сухопътна инвазия в завладените от ИДИЛ територии на всички съюзници (нека и Русия се включи - колкото повече, толкова по-добре).

Пълно изтребление на джихадистите, такак като се обгаря инфектирана тъкан на рана.

14.11 2015 в 12:59

От много време,защищавам тезата си,че отдавна трябваше да се приключи с ИДИЛ.Никой не може да ме убеди,че Светът,който направи кашата в Сирия и Ирак,няма ресурса,да се справи с кръвожадните олигофрени-ислямистки сунити.Прекалено либерално и демократично,от години на територията на ЕС,прииждат вълни от мигранти,бежанци,емигранти....с др.религия,нехарактерна за Европа.Обособиха клъстери,настроиха се джамии,медресета.Няма интеграция и желание за спазване на правилата в Държавата-приемник.Естествено,че не всички са"маскари" и тетористи.Но,дали се знае,че в днешна Гърция,джамия е невъзможно за се построи.Дали е ясно,че Ислямът е държавно забранен в Япония?
Какво предстои....предстои параноя,страх,нови атентати,това е ясно.Политиката на САЩ и Съюзници в района на Близкия и Среден Изток,се оказа грешна.Избити варварски французи,невинни хора,жалко и съболезнования.Мръсното лице на терора.Колко сирийци и иракчани,кюрди,се простиха със живота си там?Хиляди.Запалени,посечени,обесени по примитивно жесток начин.С благото одобрение и съдействие на Съюзниците уахабити и салафити от Залива.
Победата на американския дрон над Джихади Джон,се оказа пирова.
Една птичка пролет не прави.Отдавна,трябваше да се разберат на практика,как да изкоренят Ислямизма и ИДИЛ,в частност.За да се избегне или поне минимализира,рискът от подобни траге
дии.Искаше се правдива,последователна,съобразена с местните порядки и настроения,адекватна политика.Не на парче.Не по типа"Слон в стъкларски магазин".
Въпросът не е какво ни чака,а кога и колко.И ще бъде актуален,докато не се вземат адекватни и твърди мерки.
Иначе...видя се.Докато умните се наумуват,ненормалниците се налудуваха.И едва ли ще спрат до тук.

14.11 2015 в 12:23

Ми тя, колата, са обърна ма, лельо, и яйцата се чупиха...

14.11 2015 в 12:12

„Какво да очакваме след нападенията в Париж от 13 ноември”

Кога па успяха да анализират и да напиша какво да очакваме???