Stratfor: Как ще изглеждат Франция и светът след атаките в Париж

OFFNews 14 ноември 2015 в 12:12 17383 7

Марин льо Пен

Снимка Архив

Първо политическо отражение на атентатите ще бъде една засилена популярност на Марин льо Пен и нейния Национален фронт.

Нападенията в Париж бяха видимо координирани, извършени на няколко места и включваха различни методи, пише в извънредния си анализ частната разузнавателна компания Stratfor Global Intelligence.

„Какво да очакваме след нападенията в Париж от 13 ноември” е оригиналното заглавие на Стратфор:

Макар шокиращи, нападенията в Париж не са напълно изненадващи. Мнозина от Франция и други европейски страни пътуваха до Сирия, за да се присъединят към екстремистките групи там. Както бяха показали и нападенията против «Шарли Ебдо», има устойчив риск от терористични нападения вътре в Европа.

Важният въпрос, който се налага, е дали по произход атаките са били изцяло местни, или нападателите са получили инструкции или съдействие от чужбина, от групировки като «Ислямска държава» или Ал Кайда.

Освен това сегашният приток към Европа на бежанци от места като Сирия подчертава друг риск. Джихадистки групи може да са вмъкнали сред масовата бежанска вълна и свои членове - с цел да провеждат нападения в Европа.

...

Нападенията със сигурност ще има политически последици, се подчертава в анализа на Стратфор. Те идват пет дни преди очакваното отплаване на единствения френски самолетоносач – «Шарл дьо Гол», към Персийския залив за действия против «Ислямска държава» в Ирак и Сирия. Франция провежда въздушни удари в Сирия от края на септември.

Ако се окаже, че следите на терористичните актове в Париж водят към до основната зона на действия на «Ислямска държава» , Франция вероятно ще се активизира в анти-ислямистките държавни операции в Ирак и по-специално в Сирия, където бойното поле става претъпкано от участници и сложно.

От политическа гледна точка атаките напомнят и за отдавнашните етнически търкания във Франция, след като няколко месеца вниманието беше насочено към съседна Германия. Множество мигранти влязоха в Германия от изток и юг, като много малко от тях продължиха за Франция. В резултат Франция е сдържана в опитите да се прегради притока на мигранти, мака че е участвала в много срещи на високо равнище по проблема и поддържа германското искане търсещите убежище да бъдат разпределени из Европа.

Може да се очаква станалото в Париж да укрепи доводите на онези групи, които зоват за стопиране на мигрантския поток, за затваряне на границите в страни като Германия и Швеция и по-голямата част от Централна и Източна Европа.

След нападенията може да нарасне популярността на Марин лььо Пен и нейният Национален фронт. Льо Пен беше по-скоро сдържана след стрелбата в редакцията на «Шарли Ебдо» през януари и въпреки това популярността на нейната партия се увеличи - поради дългогодишното й анти-имигрантско послание.

След «Шарли Ебдо» и президентът Оланд видя кратък подскок на своята популярност, поради това как реагира на събитията. Но повторение на същата тенденция не се очаква, защото сега хората ще питат сега дали всъщност са задействани антитерористичните мерки, утвърдени тази година.

Лидерът на дясноцентристката Републиканска партия Никола Саркози има зад гърба си години на заемане на твърда позиция по проблемите на сигурността. Кампания в този дух той проведе и миналата седмица. Очаква се Саркози да победи по-мекия Ален Жупе в номинацията на партията за президентските избори през 2017 г. А вследствие на атаките много гласоподаватели могат да преметнат на негова страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови