Социологически проучвания във Франция: Скача популярността на Националния фронт

OFFNews 30 ноември 2015 в 15:30 4820 5

Льо Пен

Снимка Архив

Социологически прогнози сочат, че партията на Марин льо Пен ще излезе първа във Франция по брой и процент гласове в регионалните избори след седмица.

Националният фронт - антиимигрантската и антиевропейска партия във Франция би могла да спечели два региона в изборите идния месец и да получи толкова гласове, колкото републиканците на експрезидента Никола Саркози и центристите взети заедно, съобщава агенция Блумбърг.

В национален мащаб в първия кръг на тези избори – на 6 декември, партията на Марин льо Пен би могла да събере 28% от гласовете. Това сочат публикуваните вчера прогнозни данни от социологическо проучвания на ИФОП, най-стария и най-авторитетни институт в тази сфера.

А за Френската социалистическа партия, издигнала президента Франсоа Оланд, се очаква да гласуват 22% от онези, които ще участват във вота.

Ще се въздържат до 54% от избирателите според същите данни.

Регионите са най-голямата единица в тристепенната административно-териториална система във Франция (делят се на департаменти и общини). 13 са регионите в европейската територия на Франция – 12 на континента плюс Корсика. (Отделно бившата колониална сила има отвъдморски департаменти и територии.)

В отделно проучване частната агенция BVA показва, че Националния фронт може да постигне мнозинство в два регионални съвети – в Провенс-Алпи-Лазурен бряг, както и в Нор – Па дьо Кале – Пикардия. В 4 региона – включително Парижкия (Ил дьо Франс) ще надделеят консерваторите, а социалистите ще удържат три. На останалите места нищо не е сигурно.

Във Франция често се коментира, че регионалните избори не са толкова съществени за хората, колкото общинските. Но случая политическото им значение сега ще е голямо – като тест за управлението на Франсоа Оланд след погубилите 130 души терористични нападения на 13 ноември в Париж.

Още в първите дни след трагедията коментатори предвидиха, че бързо ще скочи популярността на Националния фронт. Идната неделя ще се разбере ясно дали и доколко са познали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews