Истината за "Атака" в Брюксел

Веселин Желев 02 октомври 2013 в 20:30 33924 63

Волен Сидеров. Снимка: Булфото
Волен Сидеров. Снимка: Булфото

Веселин Желев,

кореспондент на вестник "Труд" в Брюксел

Из “Фейсбук”:

Tsvetelin Tsvetkov:” Защо журналистите продължавате да го храните тоя смешко, като пишете и говорите за него?”

 Plamen Dotchevsky :”Сидеров говори само истини, затова дразни всички!”

Един призрак броди из Европа. Призракът на Волен Сидеров.

Кръжи край Европарламента. Преследва “европейски бабички”. Пуска им гневни писма. Иска да му се извинят.

Говори се, че последно са го забелязали да разпива и да буйства в онази къща, от която през 1848 година е излязъл призракът на комунизма.

Призраците май се надушват и през столетията. Но както е казал по-старият от нашите призраци, историята се повтаря първо като трагедия, после като фарс.

Българското общество и неговите медии са изцяло в плен на фарса.

С една четиридневна екскурзия до Брюксел за сметка на данъкоплатците, на която заведе цялата си парламентарна група, Сидеров постигна най-малко три цели:

- показа на правителството колко е зависимо от него;

- помогна да се отложи вот на недоверие в парламента;

-привлече лъвския пай от медийното внимание към себе си и го отвлече от външния министър.

Когато в понеделник Кристиан Вигенин дойде в Брюксел да търси европейска помощ за посрещане на сирийските бежанци, всички медии “разследваха” в кой от тукашните шантани са яли, пили и са се веселили патриотите, които душа дават за родина, за свобода.

 Четвъртата власт беше пред дилема:

(а) да тича като хрътка по следите на призрака;

(б) да го презре и да се съсредоточи върху министъра.

“А”-групата се аргументира: “Атака” се разхожда в Брюксел за сметка на държавата. На всичко отгоре я излага. Бойкотират парламента, където са избрани да работят. Бягат от отговорност, когато са длъжни да заявят отношението си към правителството. Проявяват недопустимо незачитане към институциите.

“Б”-групата пък смяташе: С всичко това Сидеров очарова последователите си. Той ги печели като лошото момче на българската политика. Отразявайки го, медиите му правят реклама, която той получава като безплатна екстра към законната си бюджетна издръжка.

Вие за кои сте? За “а” или за “б”?

Признавам си, че аз първо бях от “б”-отбора. Но ме обвиниха, че така “прикривам” истината и саботирам прозрачността. И минах към “а”- отбора.

Звъннах в къщата и ето какво ми разказа Оливие Жилис, говорител на групата луксозни заведения La maison du cygne (“Къщата на лебеда”):

“В сряда вечер (25 септември -б.а.) ни гостува група от 22 политици от български произход”. Той отказа да назове по име клиентите, но на тази дата с такава численост от българската политическа класа в белгийската столица присъстваше само “Атака”.

“След като бяха пийнали повече от нормалното, те започнаха да замерят с тапи персонала”, каза Жилис. По думите му патриотите също разливали олио и бутали една от сервитьорките.

Сцената се е разиграла между 10,30 и 11 часа вечерта в бирарията Ommegang, собственост на същата верига заведения.

Поведението им е било напълно неприемливо, персоналът ги е помолил или да продължат да пият само вода и кафе, или да напуснат”, каза Жилис. “Те са блъскали една дама от персонала, но директорката веднага се е намесила, като им е казала да престанат. Една част са си тръгнали, а други останали да преговарят за плащането на сметката.”

Уверявам Ви, че дори да е имало и най-малък инцидент, и най-малък опит за сплашване, и най-малката агресия, щяхме да извикаме полиция и дадем пълна прозрачност”, каза Жилис.

Другите клиенти бяха шокирани да видят държането на тези хора. Бих казал, че това е поведение необичайно за политици”.

П.П.: Защо сложих това заглавие ли? Защото иначе нямаше да прочетете текста. Хората най-много от всичко искат да знаят истината. Особено своята.

Текстът е публикуван в личния блог на Веселин Желев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!