Хайде вече оставете убиеца на мира!

Ники Спиров Последна промяна на 17 септември 2012 в 10:57 11332 80

Йордан Опиц

 

Автор: Ники Спиров

Рядко се забърквам в обществени и политически спорове, но тук вече чашата преля.

Ако може да спрете да ме каните да подкрепям инициативи, подписки и мероприятия в полза на “иконописеца” г-н Опиц, осъден за предумишлено убийство с огнестрелно оръжие.

 Първо, това е след дъжд качулка. Къде бяхте от 2007 досега?

 Второ, да се отнеме живот е постъпка, която не може да бъде оправдана с нищо. Повтарям – никой няма право да отнема живот. Господ ни е дарил с искрата на живота, ние не умеем да я запалим сами, откъде накъде ще я гасим? Когато се научите да възкресявате мъртвите, елате пак да поговорим, дотогава изобщо няма тема за разговор.

Трето. Искам да уточним – това, че човекът рисува икони, го прави автоматично добър и не много виновен, така ли? Някакъв вид индулгенция? Ама последната била на Богородица и той бързал да я довърши за болната стара жена, преди злодеите да го отмъкнат в затвора! Моля ви се, недейте, вече ридая неудържимо! Ако този човек, освен че рисува икони, също е и вярващ (което никъде не прочетох), той би трябвало да е чувал Божиите заповеди: “Не убивай” се казва в едната. Не е “не убивай, освен крадци, наркомани, клошари, хипари, цигани, мюсюлмани и т.н.” – само “не убивай” и толкоз.

Крадецът, от друга страна, естествено е наркоман. Това, разбира се, го прави виновен до доказване на противното. Какво, не било така по закон? Е, според общественото мнение трябва да е така. Освен това е задържан 90 пъти. Рецидивист значи. Интересно, колко пъти е бил осъждан? Я – един път! В моя извратен разум възниква следната противообществена мисъл: останалите 89 пъти невинен ли е бил задържан? Защо 89 пъти са задържали невинен този младеж? Или е бил виновен, но не е осъден?

И сега по същество. Тук вече малоумието на всички се развихря до краен предел. Убиецът справедливо бил защитавал неприкосновената си собственост. Да стреляш в гръб по бягащия крадец извън твоя имот – на това “защита” ли му викате? Защото аз го наричам подлост, извършена от въоръжен страхливец, надъхан от разгневената тълпа неандерталци около него. Донякъде го оправдава, разбира се, това, че пистолетът не е боен – само дето е зареден с китайски стоп-патрони от Илиянци. Може би не е очаквал да убие – но непоправимото е станало и животът не може да се върне назад.

“Ние не признаваме несправедливия закон и няма да го спазваме” – гласят лозунгите из Интернет. Какво значи, ако законът не е справедлив, няма да го спазваме? Последно ние какво искаме, да има закони или да няма закони? Много хубаво го каза Евгений Дайнов – българинът иска да има ред и закони, ама другите да ги спазват, не лично той.

Ако зависеше от общественото мнение, и днес щеше да съществува варварското смъртно наказание. Но те законите затова не се пишат от целия малоумен народ, а от народните представители. Които също са малоумни, но никой не им дава да вкарат безумия в Наказателния кодекс, просто той е съгласуван с международното право. Ако народът започне да въздава сам справедливост, определено няма да е напредък на страната ни по пътя на цивилизацията, а връщане към пещерите. Къде точно в цивилизована страна можеш да убиеш бягащ по улицата крадец (който към този момент се счита за невинен)? Къде изобщо убиват крадците? Даже варваринът хан Крум “само” им режел ръцете… как може някой да се гордее с това, е отделна тема.

Тук имаме предумишлено убийство с огнестрелно оръжие, плюс участие в опит за саморазправа. Умът не ми побира как може убийство в гръб да е самозащита. Напомня ми онзи черен виц: “Смъртта е причинена от 12 огнестрелни рани в главата – какво нагло самоубийство!”

Затова хайде оставете убиеца на мира, нека си излежи присъдата, защото е отнел живота на млад човек, при това нарочно и изобщо не при самозащита.

Убеден съм, че цялата “патриотична” кампания по медиите и във Фейсбук не е случайна – с такива залъгалки отклоняват обществото от наистина важните неща. В страната стават наистина важни неща, хора, обърнете им внимание! Полицията се мутризира! Всички основни стоки вече се разпределят от картели и монополисти! Няма свободен пазар! Няма свободна журналистика! Няма образование! Няма здравеопазване! Дори контрольорите в транспорта вече са мутри! Точно случаят с кокошките на баба Пенка от с. Долно Подуйно ли е най-важен?

И последно се обръщам към всички, които искат да ме включват в безумни каузи: приятели, ако вие сериозно смятате, че е нормално да убиваме крадците и наркоманите, за да намалим престъпността, то ние с вас определено принадлежим към различни светове. Не ме търсете. Не съм оттук.

------

Текстът е публикуван най-напред в Блога на Ники

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2012 в 09:06

Грешката на Опиц е че са викали "властите" , леко в някое деренце мършата и толкоз...

01.11 2012 в 23:05

Малко късно, но да се застраховам. Крадци, наркомани, изнасилвачи, които и да сте! Апелирам към вас, ако дойдете в къщи, изнасилите дъщеря ми и пребиете жена ми, ограбите дома ми, оскверните живота ми, не носете отверки, ножове, само ГО носете в панталоните си. Аз няма да преча, аз ще съм под юргана и ще дишам дълбоко, ще се правя на заспал. Няма, няма нищо няма да ви направя. Аз не се казвам Ники Спиров. Аз се казвам Боклук Мръсен Смотаняков и не ме търсете, не съм от тук. Аз съм от друг свят.

30.10 2012 в 14:06

Не съм съгласен с голяма част от апологетиката на Ники.

Р.Х.Крейпо пише в своята книга "Културна антропология", че една част от изследователите застъпват мнението, че магическите практики се разпространяват в общества, в които властимащите или държавният апарат не са в състояние да въздават коректно справедливост - т.е. да възстановяват нарушения баланс.

Това същото твърдение би могло (с известни резерви, разбира се) да се отнесе и за общества, в които съществува институцията на саморазправата (напр. албанските кланови войни на честта, обществата в Южна Америка, България отпреди 9 септ.1944 и т.н.).

От тази гледна точка и обективно погледнато Опиц е в правото си, тъй като е безпределно ясно, че този крадец никога е нямало да получи възмездие и за потърпевшият ще си остане сединствено примирението с получените негативи - обществени, социални, личностни и т.н.
Не мисля, че дори и 10% от присъстващите в този форум се надяват на коректно правораздаване в подобни случаи от техния живот. Още повече: Dubio pro reo - В полза на обвиняемия.
Проблематично е, че държавността търпи подобни порочни практики, предизвикващи в краен случай реваншизъм под формата на саморазправа под лозунга на "репрезентативната демокрация". Демокрацията, както я разбираме ние, е различна от първичната и древногръцка форма и е различна във всяка една държава. Приложимостта и е също зависима от конкретното общество - в Германия например "демократичните" бракове между братя и сестри са забранени със закон, докато във Франция законодателството го допускало (така чух, но не съм сигурен).

Какво искам да кажа ли? Ами просто е: обществото ни не е готово за обшествения строй, в който сме.
Първо, имаме нужда да изградим т.нар. гражданско общество и второ, трябва да престанем да мислим като недо....ни лелки. Който каквото си е надробил - да си го сърба. Аз също не бих искал да деля имуществото си с паразитиращи индивиди, при условие, че държавата ни и обществото ни "не ги е еня" за мен, за децата ми, за родителите ми. Когато циганка отмъкна пенсията на баба ми с измама и аз да я бях намерил щях да се "саморазправя" по "варварски", защото не ми пука, че циганчетата и умират от глад, при условия, че моята баба щеше също да умре от глад ако не бях аз.
Не ми пука също, че циганката била млада, а баба ми стара. Какво право и дава младостта пред старостта? Какво право и дава произхода и социалното положение?
В унисон с това - аз ли или Опиц са отгледали наркомани?! Или аз или Опиц сме решили да се друсаме?! Информацията я има: "Наркотиците убиват! Цигарите убиват! Алкохолът убива!" - и какво се получава? Помага ли това? Всеки посяга към цигари, алкохол или някои към дрогата. Трябва ли да ме интересуват тези хора? Решили са да умрат по-бързо, защо и аз трябва да ги следвам? Защо Опиц да е виновен? Не е ли самоубийството по-голям грях от убийството? Не са ли самоубийците в отделни гробища? Опява ли ги свещеник? Защо трябва да подсмърчам за един от тях? На всеки му е тежко и всеки знае, че като взима подобни стимуланти ще се почуства по-добре, но не всеки посяга към дрога, алкохол и цигари.

Разберете, истинската демокрация не е проститутското мрънкане - а отговорността. Който може да се нагърби с непосилната тежест да носи отговорност за своите постъпки - той трябва да е достоен да живее добре. Останалото е варварство, а с варварите се случва това, което се случва винаги с варварите - археолозите разкопават останките им.

ЗАСТАВАМ ЗАД ОПИЦ, въпреки че не желая подобни неща да се превръщат в ежедневие и съм за запазване на човешкия живот, макар и в каторга или лудница с решетки!

27.09 2012 в 18:19

бъркате случая: самозащита не е имало... а саморазправата е крачка към непризнаване на държавата, а следващата е партизанска или гражданска война! е ако искате да убивате хора не забравяйте, че вие също сте обикновенни хорица и не винаги сте прави и не винаги виждате нещата каквито са, защото е човешко да се греши... но простотията не признава разума и цивилизования подход... Бай Ганьо застрелял Алеко Константинов, а сега дайте на Ганьо пушка да се брани от ...себе си... ето за това, ще емигрираме... преди да са ни гръмнали за "всеки случай"

26.09 2012 в 08:56

Българска математика :
96 =14
Не потърсила = не и го дали.
куршум = патрон = стоп патрон = патрон със сачма = дебалансиран патрон + газов пистолет = всичко е наред.

24.09 2012 в 13:54

Този Спиров бил голяма ливада!Тетраедър и половина! Да хвърляш на чакалите този достоен гражданин Опиц заради някакво наркоговедо е срамно за всеки достоен човек. Напротив, Опиц следва да бъде награден от президентът Плевналиев за гражданска доблест, че е отървал съгражданите си от един вреден търтей и взломаджия! Той е трябвало да очисти и другия катил! Серсеми със серсеми, само гилотината ще ги оправи тях-хем евтино, хем ефикасно!
Гилотината най-добре да се монтира на голям площад, за да могат много зрители и затворници да присъстват-първите за развлечение, вторите-за назидание!

22.09 2012 в 18:57

ама да не се окаже, че и раната на гърдите е твоя грешка? щото в мотивите на съда пише за стрелба в гърба, вземи ги прочети, преди да се изказваш (неподготвено).

20.09 2012 в 15:14

а Вие човек убивал ли сте ?! за да се изказвате по темата, а тя е по-скоро във връзка с убийството, а не кражба!

19.09 2012 в 19:44

Няма страна по света където Опиц да бъде оправдан. Ни у нас, ни в Тексас. Казвам го от позицията на човек който носи оръжие от 15 години и се е явявал като "зловещо лице" по дела за използване на оръжие за самоотбрана. Защото:
1. В момента на извършване на действието, потърпевшия вече се е намирал извън пределите на имота.
2- Не е установено потърпевшия да е извършил взломна кражба в апартамента на Опиц или в друг апартамент по това време.
3. Прострелян е в момент когато физически е било невъзможно да заплашва стрелеца. Няма абсолютно никакви доказателства за неизбежна отбрана или крайна необходимост.
4. Използвано е незаконно оръжие - преработен газ сигнален пистолет- което навсякъде по света е престъпление. За точно такъв тип и модел моя скромност е давал експертна оценка и колко странно и тримата експерти стигнахме до мнението, че е "огнестрелно оръжие".

Пак повтарям- никъде по света при тези обстоятелства Опиц не бе бел оправдан. И на повечето места щеше да получи в пъти по-голяма присъда. Това, че потърпевшия е бил криминално проявен и нарко зависим по същество няма отношение към делото.

19.09 2012 в 16:38

Спиров, лалугери като теб напълно заслужават да бъдат ограбвани, изнасилвани и убивани. Вие доброволно сте се съгласили да бъдете безропотни жертви и сте напълно достойни за такава съдба. Предназначението на овцете е да бъдат стригани и клани. Но не всички сме овце...

Претрепания крадец, за когото такива като Спиров проливат крокодилски сълзи е просто една отрепка.