Хайде вече оставете убиеца на мира!

Ники Спиров 17 септември 2012 в 10:57 12211 80

Йордан Опиц
Йордан Опиц

 

Автор: Ники Спиров

Рядко се забърквам в обществени и политически спорове, но тук вече чашата преля.

Ако може да спрете да ме каните да подкрепям инициативи, подписки и мероприятия в полза на “иконописеца” г-н Опиц, осъден за предумишлено убийство с огнестрелно оръжие.

 Първо, това е след дъжд качулка. Къде бяхте от 2007 досега?

 Второ, да се отнеме живот е постъпка, която не може да бъде оправдана с нищо. Повтарям – никой няма право да отнема живот. Господ ни е дарил с искрата на живота, ние не умеем да я запалим сами, откъде накъде ще я гасим? Когато се научите да възкресявате мъртвите, елате пак да поговорим, дотогава изобщо няма тема за разговор.

Трето. Искам да уточним – това, че човекът рисува икони, го прави автоматично добър и не много виновен, така ли? Някакъв вид индулгенция? Ама последната била на Богородица и той бързал да я довърши за болната стара жена, преди злодеите да го отмъкнат в затвора! Моля ви се, недейте, вече ридая неудържимо! Ако този човек, освен че рисува икони, също е и вярващ (което никъде не прочетох), той би трябвало да е чувал Божиите заповеди: “Не убивай” се казва в едната. Не е “не убивай, освен крадци, наркомани, клошари, хипари, цигани, мюсюлмани и т.н.” – само “не убивай” и толкоз.

Крадецът, от друга страна, естествено е наркоман. Това, разбира се, го прави виновен до доказване на противното. Какво, не било така по закон? Е, според общественото мнение трябва да е така. Освен това е задържан 90 пъти. Рецидивист значи. Интересно, колко пъти е бил осъждан? Я – един път! В моя извратен разум възниква следната противообществена мисъл: останалите 89 пъти невинен ли е бил задържан? Защо 89 пъти са задържали невинен този младеж? Или е бил виновен, но не е осъден?

И сега по същество. Тук вече малоумието на всички се развихря до краен предел. Убиецът справедливо бил защитавал неприкосновената си собственост. Да стреляш в гръб по бягащия крадец извън твоя имот – на това “защита” ли му викате? Защото аз го наричам подлост, извършена от въоръжен страхливец, надъхан от разгневената тълпа неандерталци около него. Донякъде го оправдава, разбира се, това, че пистолетът не е боен – само дето е зареден с китайски стоп-патрони от Илиянци. Може би не е очаквал да убие – но непоправимото е станало и животът не може да се върне назад.

“Ние не признаваме несправедливия закон и няма да го спазваме” – гласят лозунгите из Интернет. Какво значи, ако законът не е справедлив, няма да го спазваме? Последно ние какво искаме, да има закони или да няма закони? Много хубаво го каза Евгений Дайнов – българинът иска да има ред и закони, ама другите да ги спазват, не лично той.

Ако зависеше от общественото мнение, и днес щеше да съществува варварското смъртно наказание. Но те законите затова не се пишат от целия малоумен народ, а от народните представители. Които също са малоумни, но никой не им дава да вкарат безумия в Наказателния кодекс, просто той е съгласуван с международното право. Ако народът започне да въздава сам справедливост, определено няма да е напредък на страната ни по пътя на цивилизацията, а връщане към пещерите. Къде точно в цивилизована страна можеш да убиеш бягащ по улицата крадец (който към този момент се счита за невинен)? Къде изобщо убиват крадците? Даже варваринът хан Крум “само” им режел ръцете… как може някой да се гордее с това, е отделна тема.

Тук имаме предумишлено убийство с огнестрелно оръжие, плюс участие в опит за саморазправа. Умът не ми побира как може убийство в гръб да е самозащита. Напомня ми онзи черен виц: “Смъртта е причинена от 12 огнестрелни рани в главата – какво нагло самоубийство!”

Затова хайде оставете убиеца на мира, нека си излежи присъдата, защото е отнел живота на млад човек, при това нарочно и изобщо не при самозащита.

Убеден съм, че цялата “патриотична” кампания по медиите и във Фейсбук не е случайна – с такива залъгалки отклоняват обществото от наистина важните неща. В страната стават наистина важни неща, хора, обърнете им внимание! Полицията се мутризира! Всички основни стоки вече се разпределят от картели и монополисти! Няма свободен пазар! Няма свободна журналистика! Няма образование! Няма здравеопазване! Дори контрольорите в транспорта вече са мутри! Точно случаят с кокошките на баба Пенка от с. Долно Подуйно ли е най-важен?

И последно се обръщам към всички, които искат да ме включват в безумни каузи: приятели, ако вие сериозно смятате, че е нормално да убиваме крадците и наркоманите, за да намалим престъпността, то ние с вас определено принадлежим към различни светове. Не ме търсете. Не съм оттук.

------

Текстът е публикуван най-напред в Блога на Ники

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!