Няма шанс за свободата на Опиц

Последна промяна на 14 септември 2012 в 15:39 4017 11

Парадният вход на президентството. Снимка: БГНЕС

Иконописецът Йордан Опиц вероятно няма да бъде помилван от президента.

Юристи, запознати с казуса, коментираха пред OFFNews.bg, че президентът може да помилва само при наличие на изключителност на случая.

Тази хипотеза важи за случаи, при които са настъпили обстоятелства във вреда на осъдения. Типичен пример за това е, ако здравословното му състояние се е влошило, докато е бил в затвора.

Днес от прессекретариата на президенството информираха, че комисията по помилванията при президента е обсъдила случая, въпреки че до момента президентът не е получавал молба за помилването на Опиц.

„Администрацията на Президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства“, се казва в текста на съобщението.

От президенството припомнят още, че комисията по помилванията преценява всеки конкретен случай „на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика“.

По информация на OFFNews.bg, ако президентът бъде сезиран и комисията разгледа случая, тя няма да има никакви правни основания да излезе със становище за помилването на Опиц, най-вече, защото случаят му не се отличава с изключителност. Комисията няма и правомощия да отменя присъда, издадена от съда, който е независима институция. Независимо от предписанията на комисията обаче, вицепрезидентът, който е упълномощен да помилва от името на държавния глава, може да не се съобрази с тях и да помилва осъдения.

Присъда може да бъде отменена само от съда, но това може да стане единствено, ако осъденият поиска повторно разглеждане на делото и случаят мине традиционния триинстационен път.

Втора възможност за Опиц е той да обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека.

Трети изход за осъдения е той да се обърне към главния прокурор, който от своя страна може с постановление да спре изпълнението на присъдата. Това обаче засяга отново изключителни случаи, най-вече свързани със здравословни проблеми. Тогава осъденият може да бъде изпратен в болница за лечение. И в този случай обаче той няма да избегне затвора, защото той може да бъде върнат там, веднага след като се установи, че здравословното му състояние се е подобрило.

В ръцете на прокуратурата стои и друг лост, но е малко вероятно той да бъде изполван – може да бъде искано ново разглеждане на делото. Това обаче противоречи на първоначалната позиция на прокуратурата по това дело, а именно оставането в сила на решението, с което първоначално на Опиц е дадена 7-годишна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2012 в 10:55

И аз се надявах на този сайт, че ще стане реална алтернатива на пошлите подобия на новинарски сайтове в България.
Зачестиха статии, който са зле написани, пълни с неточности и клюки.

момчета и момичета стягайте се докато е време.

и по темата, хвърлих едно око на заключението на съда, и ми се струва че присъдата е справедлива. нормално е обвиняемия да твърди, че е невинен. всички знаем че виновни в затвора няма. не разбирам хората което защитават убиец, нали утре може да превърти нещо и да гръмне вашето дете.

15.09 2012 в 09:56

пенсионирано ченге , убиец нито е имало кражба нито нападение нито кооперацията е обирана 40 пъти нито в полицията е имало сигнал да отидат на адреса!
ЗА ПЪЛНО НАКАЗАНИЕ ЗА УБИЕЦА!
воплите за справедливост трябва да минават и през правата на жертвата..

15.09 2012 в 08:14

Инересно е да се замислим ако крадеца не беше циганин, а беше младата му сексапилна комшийка, тогава какво щеше да й направи - предполагам, че щеше да я изнасили, нали !?!?! А ако тя е дъщеря Ви, тогава какво следваше ? Това нещастно тъпо расистко копеле трябва да лежи пет години в психиатрията на затвора, абсолютно болен мозък е, и няма място сред обществото !

15.09 2012 в 07:38

Човека си е много прав.Всички вие които го наричате убиец ви пожелавам и на вас да ви се случи това което на него Да видим тогава дали така ще разсъждавате.Или ще го поканите крадеца на кафе или свободно ще го пуснете да си ходи.

15.09 2012 в 01:34

В цялата история има две невероятни твърдения, второто дори повече: 1) с газов пистолет се изстрелва сачма (?), която убива човек, 2) ама не веднага, ами чак след час и нещо. При такова следствие и такава полиция, аз съм склонен да се съмнявам в полза на г-н Опиц.

14.09 2012 в 22:52

Много лошо нещо е тъплата, пък била тя и онлайн.
Бас ловя, че никой от възмутените, коментиращи, лайкващи, шерващи и прочие граждани, не са си направили труда да прочете мотивите на съда, които са публични вече.

В тях се казва, че убиецът, г-н Опиц, е застрелял човек, извън рамките на имота си, нищо не му е било откраднато, но той силно е подозирал, че ще бъде. Г-н Опиц е гонил, за да настигне и убие човека и го е убил, докато онзи е бягал, за да се спаси. Никъде няма ситуация на неизбежна самоотбрана. Или на избежна. Има хладнокръно убийство в стил ранния пещерен период. И тежко ни като държава, ако някой съд или институция се подаде на дружното кудкудякане в защита на един убиец.

14.09 2012 в 19:34

Опиц, разбира се, е виновен заради убийство на невъоръжен човек, но е морално прав заради слабостта на държавата.
Президентът, ако е разумен, ще помилва човека. Това ще е много сериозен знак към всички престъпници, които грабят и нападат обикновени хора и тяхната собственост.

14.09 2012 в 19:25

Тази присъда е позор за България.Явно тук права имат само престъпниците, но жертвите им нямат право да се защитят.

14.09 2012 в 19:07

"Втора възможност за Опиц е той да обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека"
Хм!
Защо не погледнете какви са правомощията на ЕСПЧ преди да го пишете това "обжалване"?

14.09 2012 в 17:17

Защо някой не се хване да издири още случаи в България и какво е наказанието за подобно убийство в други държави? Гледах за една млада майка в Щатите, която убива нападател в дома си, след като се е обадила на 911 и се е посъветвала със служителката - тя й беше казала "направете възможното да защитите себе си и детето си". Обвинение въобще не й беше повдигнато. После се разбира, че оня е бил въоръжен ама чак после. Можеше и да не е. В такива ситуации не си наясно как ще се развият събитията и кой кого.