Комисията по помилвания обсъжда случая "Опиц"

Юлиан Христов 14 септември 2012 в 13:39 3754 3

5 години затвор заплашват Опиц. Снимка: БГНЕС
5 години затвор заплашват Опиц. Снимка: БГНЕС

Комисията по помилвания при вицепрезидента обсъжда възможността за помилване на иконописеца Йордан Опиц, научи OFFNews. Случаят с осъдения на пет години затвор художник и възможността за неговото помилване е било коментирано по време на днешното заседание на комисията.

До този момент в президенството обаче не е получена молба за помилването на осъдения художник. Тъй като в правомощията на вицепрезидента е да помилва, а и заради високия обществен интерес, комисията е обсъдила възможностите за реакция, ако до президента бъде изпратено подобно искане за помилване. По-късно днес на сайта на президенството ще има съобщение за това, какви са юридическите лостове за задвижване на процедура по помилване.

Йордан Опиц получи пет години затвор за това, че при самозащита е прострелял крадец, докато опитвал да обере дома му. По-късно наркозависимият Мариян Янчев, който е и криминално проявен, е открит мъртъв, прострелян от огнестрелно оръжие. Опиц твърди, че неговият газов пистолет е бил зареден със стоп патрони, което означава, че не той е убиецът.

Правна възможност за спиране на изпълнението на присъдата има и главният прокурор. От прокуратурата съобщиха за OFFNews.bg, че до момента не са постъпвали искания за това. От там обясниха, че такова едно искане обаче трябва да е правно обосновано и да отговаря на законовите изисквания, които засягат правомощията на главния прокурор.

Според юристи най-вероятният начин, по който може да бъде спряно изпълнението на присъдата, е като се вземе пред вид здравословното състояние на осъдения. Това обаче не означава, че той ще избегне излежаването на присъдените му години. С прокурорско постановление на осъдения може да бъде позволено да се лекува, а при установяване на подобрено състояние, той може да бъде върнат в затвора. В ръцете на прокуратурата стои и друг лост, но е малко вероятно той да бъде изполван – може да бъде искано ново разглеждане на делото, но това означава то да бъде върнато за доразследване на първа инстанция и така процесът да стартира от начало. През това време осъденият ще излежава присъдата си.

Според запознати това е първият подобен случай, в който президентската институция взима отношение по случай на помилване още преди то да е било поискано. До този момент няма помилван, който все още да не е излежал част от присъдата си. Досегашната практика на помилванията показва, че на свобода са пускани хора с влошено здравословно състояние по време на изтърпяване на присъдата и то при излежаване на по-голямата част от нея. Текстовете в Наказателния кодекс и Конституцията, които касаят правомощията на президента да помилва са твърде общи и не посочват определени правила за помилване. В Наказателния кодекс е записано единствено, че: "Президентът може чрез помилване да опрости изцяло или отчасти наложеното наказание, а смъртното наказание, доживотният затвор без замяна и доживотният затвор - да опрости или замени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!