Рашидов: И аз бих постъпил като Опиц

Последна промяна на 16 септември 2012 в 20:01 2043 7

Хората на изкуството са хора, които носят добро, казва Рашидов. Снимка: БГНЕС
Хората на изкуството са хора, които носят добро, казва Рашидов. Снимка: БГНЕС

„Ако в твоя дом влезе някой неканен, нали трябва да защитиш себе си, семейството си, децата си. И ако няма кой да защити ти трябва да имаш правото си, свещено и неприкосновено за теб, да може да го защитиш".

Така министърът на културата Вежди Рашидов коментира пред bTV случая с иконописеца Йордан Опиц, който е осъден на затвор за убийството на крадец.

Рашидов сподели, че си е задавал въпроса как би постъпил и отговорът е: „Сигурно също като него”.

Хората на изкуството са хора, които носят добро. Ние не сме ченчаджии, не сме крадци. Ние сме група хора, които винаги носят добри дивиденти на нацията си, отбеляза Рашидов.

„Хора с убийства ходят по улиците с условни присъди, ходят крадците да ограбват всеки ден домовете ни, не искам да коментирам съдебната система, но обществото трябва да ни гарантира сигурността на всички – няма значение дали сме министри, обикновени хора”, каза Рашидов.

Иконописецът Йордан Опиц обаче най-вероятно няма да бъде помилван от президента.Юристи, запознати с казуса, коментираха пред OFFNews.bg, че президентът може да помилва само при наличие на изключителност на случая.

Тази хипотеза важи за случаи, при които са настъпили обстоятелства във вреда на осъдения. Типичен пример за това е, ако здравословното му състояние се е влошило, докато е бил в затвора.

От прессекретариата на президенството информираха, че комисията по помилванията при президента е обсъдила случая, въпреки че до момента президентът не е получавал молба за помилването на Опиц.

„Администрацията на Президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства“, се казва в текста на съобщението.

От президенството припомнят още, че комисията по помилванията преценява всеки конкретен случай „на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика“.

По информация на OFFNews.bg, ако президентът бъде сезиран и комисията разгледа случая, тя няма да има никакви правни основания да излезе със становище за помилването на Опиц, най-вече, защото случаят му не се отличава с изключителност. Комисията няма и правомощия да отменя присъда, издадена от съда, който е независима институция. Независимо от предписанията на комисията обаче, вицепрезидентът, който е упълномощен да помилва от името на държавния глава, може да не се съобрази с тях и да помилва осъдения.

Присъда може да бъде отменена само от съда, но това може да стане единствено, ако осъденият поиска повторно разглеждане на делото и случаят мине традиционния триинстационен път.

Втора възможност за Опиц е той да обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека.

Трети изход за осъдения е той да се обърне към главния прокурор, който от своя страна може с постановление да спре изпълнението на присъдата. Това обаче засяга отново изключителни случаи, най-вече свързани със здравословни проблеми. Тогава осъденият може да бъде изпратен в болница за лечение. И в този случай обаче той няма да избегне затвора, защото той може да бъде върнат там, веднага след като се установи, че здравословното му състояние се е подобрило.

В ръцете на прокуратурата стои и друг лост, но е малко вероятно той да бъде изполван – може да бъде искано ново разглеждане на делото. Това обаче противоречи на първоначалната позиция на прокуратурата по това дело, а именно оставането в сила на решението, с което първоначално на Опиц е дадена 7-годишна присъда.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2012 в 11:37

Ех, ловците.
Прекрачили са границата, която всеки внимателен човек гледа да не преминава, или ако я премине, после цял живот не може да си прости.
И статистиката. Която обажда, че възраст, пол, занятие имат значение за това предприятие.
Занятие. Примерно – касапин. Статистиката намира увеличена честота на касапи сред серийните убийци.
Ловец отдавна не е професия и вероятно ловците са пропуснати от статистиката. Но те не работят с трупно месо като касапите, те го произвеждат. Па се и гордеят с това.
Прочее: кога в този наш най-добър от всички възможни светове, или поне в най-прогресивното от всички минали на тази земя времена, ще бъде забранен ловът? Категорично и глобално, тотално и наравно с другите -циди? Задава се забраната на лова на китове и тюлени, въпреки че това е традиционната и почти безалтернативна храна за ескимоса. Но нищо не се чува за лова, оня дето е за удоволствие. Удоволствие??

19.09 2012 в 12:31

Ако постъпиш като Опиц, трябва да лежиш в затвора по-дълго от него, защото не си болен, а имаш и друг социален статус, който те задължава да мислиш преди да убиваш.
С това изказване В. Рашидов ПРОВОКИРА неспазване на закона и за това трябва да бъде подведен под отговорност. Спомням си един побой за паркине на коли, при който той се измикна... Нека не ми се дава за пример.
Не само хората на изкуството правят добро! Затова законът е еднакъв за всички.
Накрая, УБИЕЦЪТ (а не иконописецът) ОПИЦ не е действал при самоотбрана. Имало е много свидетели,
полицията е била известена. Нито Опиц, нито Рашидов имат право да раздават правосъдие.

17.09 2012 в 18:05

Има и една разлика между г-н Министъра и Опиц - Опиц от такова нещо влиза в затвора.

17.09 2012 в 12:43

До коментиралите до тук:
http://www.blitz.bg/news/article/154468
"Аз съм произвел изстрел. Не може от 9 милиметра дуло да излезе 4 милиметра съчма. Да пробие яке, сърце, черен дроб, черва и да спре в хълбока”"

http://www.blitz.bg/news/article/154330
" “Аз си купих стоппатрони от „Илиянци”. Специалист ми обясни, че това момче е убито с друг куршум. По мен имаше следи от барут, а по него – не”"
"Миндов е признал, че с Мариан са възнамерявали да крадат. Освен това и двамата били надрусани"

Не е ясно що е умрял наркомана. А при 40 кражби от входа е нормално на хората да им писне. Осуетяват един грабеж, защото при следващия обир някой от тях може да даде фира.

17.09 2012 в 00:12

Случаят Опиц е всичко друго, но не и самоотбрана. На Баце популистите малко да внимават като се присламчват към тая или оная тъпа масова истерия. Освен ако не целят именно да я раздухат.

17.09 2012 в 00:05

Що му се привижда на дедо поп, поредната правителствена атака към съда? Непрекъснато се измества темата - влязъл да краде, влязъл да краде... и то от ниво министър се реди този припев.

16.09 2012 в 22:09

"Хора с убийства ходят по улицата" казва Рашидов. Сега ако нахиленият ни президент постъпи глупаво и помилва убиеца Опиц, към групата хора с убийства ще се присъедини още един, за да закрачи свободно.