"България, моя земя" - турският филм на "Ал Джазира" (видео)

ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 00:04 56571 66

Кадър от филма.

„Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма."

С тази песен започва документалният филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", излъчен по телевизия "Ал Джазира" на 16 декември. За последните няколко дни видеото провокира множество дискусии в родното интернет пространство, тъй като много от българите, които го изгледаха, се възмутиха от твърденията, изказани там. 

Според коментиращи в социалните мрежи, в него е пълно с лъжовни и манипулативни твърдения относно мюсюлманите в България и на Балканите, тяхната история и отношението към тях, очерняйки християнските балкански народи - и по-точно България - и представяйки турците като мъченици за своята вяра, култура и етнос.

„Балканите са били много турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г. Малко над половината от населението на Балканите е било мюсюлманско. В Западните Балкани е имало албанци, а в Източните – турци. Те са били мнозинство. До края на войната, която създава България през 1877-78 г., около 17% от турците са избити. По време на Балканските войни е дори по-страшно, тогава 27% от турците са убити или умират от глад и болести. Това, което се случва на турците на Балканите, е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история. Това е една от най-големите катастрофи, за които никой не знае“, казва във филма Джъстин Макарти, историк от университета в Луизвил.

Според гласа зад кадър по време на Балканските войни умират 2,5 милиона мюсюлмани, а още 1 милион емигрират. "Въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България".

Друг цитиран е историкът от университета в Уисконсин Кемал Карпат:

През 19 век по-голямата част от населението на България е било от турци мюсюлмани. Така наречените българи са били малцинство. За да стане България зависима от Русия и да подкрепя политиката ѝ, е трябвало българите да станат мнозинство. Така руската армия и български банди (бел.ред. - „gangs”) избиват и изселват турци от Видин към Тракия и Анадола. Когато не могли да постигнат това, те се опитали да асимилират турците“.

Филмът посочва, че през комунизма се провежда целенасочена политика на асимилация на турското малцинство, а противниците на това са пращани в лагери, по затвори и са били потискани по всякакви начини.

След това дават историята на Кадир Ахмед Осман, роден през 1937 г. в България и представен като учител по турски, френски и физика. Той разказва как комунистическата партия е затворила турските училища, забранила е турският език и е заменила техните мюсюлмански традиции с християнски. Стигнало се дотам, че надгробните плочи от турско време са премахнати, за да се заличи историята. Името на Осман също било сменено.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е зле, но да го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб“, казва друг, също учител.

Трето интервюиран, отново учител, изтъква, че за мюсюлманите обрязването било задължително, но правителството „стигнало твърде далеч“, като обявило, че то било вредно за децата. И така турците започнали да го правят тайно. Според филма, през юни 1989 г. се стигнало до протести и масова депортация на български турци в Турция - 300 000 напуснали страната ни. Южната ни съседка обаче затворила границите си след 2 месеца и върнала много от тях обратно.

Според Кадир Ахмет Осман през 1989 г. интелектуалците и учителите на турците били изгонени от България, "за да няма кой да ги води". Разказът продължава с идването на демокрацията и създаването на „Движението за права и свободи“ през януари 1990 г., водено от Ахмед Доган.

„Българите бяха шокирани, стотици години турците никога не се противопоставиха на българските власти. Първоначално го помислиха за бунт, много хора ме заплашиха", разказва Кадир Осман за гладната стачка на турците в протест срещу отношението на страната към тях. 

Бахри Юмер, пети пореден мандат кмет на Джебел и един от основателите на ДПС, казва, че на Балканите винаги е имало жестокост спрямо турците, но потисничеството в България винаги е било най-голямо - „Сто пъти повече“.

Според мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмет в България има около 1,5 милиона мюсюлмани официално, неофициално са близо 2 милиона. 1,2 милиона от тях говорят турски. Във филма се посочва, че на българите им пречи викането от джамиите за молитва, тъй като им било силно. На много места даже било забранено.

Гласът зад кадър споделя, че МОН дало позволение да се изучават различни религии в училище, но директорите на училищата намирали различни начини да спират преподаването на ислям.

Споменава се и за "расистки партии" като „Атака“, които били против мюсюлманите и исляма.

„На 20 май 2011 г. имаше неприятен инцидент, който ясно показва нетолерантността на България към други религии“, коментира Шабан Али Ахмед, представен във видеото като председател на Висшия ислямски съвет на България (High Islamic Council of Bulgaria).

Той визира нападението на джамията край ЦУМ от симпатизанти на „Атака“ и Сидеров. Според него между 150 и 200 души са нападнали молещите се в петък, като твърдели, че джамията ражда терористи и питали защо се молят на улицата и защо високоговорителите са толкова силни. Даже изгорили килимчетата, върху които мюсюлманите се молели. „Много е тъжно, че подобно нещо се случи в столицата на страна член на ЕС“, допълва той.

Отец Петър Гарена, свещеник на Кърджали и преподавател по история в Пловдивския университет, казва, че проблемът не е в религиите, но властимащите постоянно искат да ни разделят. Той изтъква, че църквите бият камбаните, а от джамиите викат, което е същото и не пречи никому.

„Това е политическата игра, политиците искат да имат проблем и хората да не се разбират, а те да се явяват като спасители“, смята православният отец.

Друга интервюирана жена изтъква, че през 1958 г. в родното ѝ селище закрили турската паралелка и забранили да се говори на турски. Когато синът ѝ бил на 9-10 годинки, тя поискала от директора на училището да започне да се изучава отново турски език. Той отвърнал, че ще го позволи, ако има поне 5 деца турчета, които да искат да учат езика. Имало обаче само 2. Така тя поискала от мъжа си да се преселят в Кърджали, където синът им да учи турски. Когато пристигнала там и чула да се говори навсякъде свободно турска реч - се просълзила. Училищата там обаче също не преподавали родния ѝ език.

Документалната лента завършва с прочувствена реч на Лютви Местан на турски език, където той се жалва от лошото отношение на българската държава към турското малцинство и език. Политикът заявява пред множеството, че ще настоява в училище да се изучава 4 часа седмично турски език.

Йелда Янат Багджи, авторката на "България, моята земя".

В сайта на "Ал Джазира" се посочва, че филмът е започнал като проект през 2012 г., когато се навършват 100 години от началото на Балканските войни.

"По време на проучването си открих колко малко знаем за истинските събития в България през войните. Открих, че проблемът е много по-голям от първоначално смятаното. През ноември 2012 г. пропътувах 12 000 километра из цяла България и говорих с над 100 турски семейства, страдали от българската политика против турците", пише авторката Йелда Янат Багджи, която е прекарала 3 седмици в страната ни в разговори с политици, историци и обикновени хора.

"Второто нещо, което дълбоко ме изненада, бяха реакциите на хората, когато научаваха, че съм от Турция. Възрастните хора се разплакваха в момента, в който чуеха думата "Турция" и обикновено започваха да ме прегръщат силно и да викат "Добре дошли", допълва авторката.

"През по-голямата част от времето на интервютата ми с българските турци не можех да спра да плача и се опитвах да гледам встрани, за да спра, но тогава виждах, че операторът и звуковият оператор също плачат. Мисля, че това беше една от най-искрените, емоционални и тъжни истории, които съм снимала. И по-важното - беше скрита история, която се е случила толкова близо до нас. Като разказват, аз се чувствам горда, че представих този безценен разказ, който ми бе доверен", завършва Йелда Янат Багджи.


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

67

kris kros

10.10 2016 в 22:56

Тая дето слънце не е виждала да вземе малко да прочете световна история и да види , че едва ли има по толерантен народ от БЪЛГАРИТЕ , те затова в днешно време ни се качиха на главите всякакви идиоти.

07.02 2016 в 22:30

А защо българските турци се наричат пренебрежително "гьочмени" в Турция и са подложени на масово унижение и дискриминация, след като толкова много "обичат" сънародниците си от България? Никой не ги приема там с отворени обятия там, а и самите те не се чувстват комфортно в тяхната азиатска култура. Така, че пропагандата е едно, реалността е друго.

23.12 2015 в 23:58

Турският филм "България, моя земя" - пуснат по "Ал Джазира", е политическа поръчка, която цели да внуши на арабите колко са лоши българските политики в миналото и настоящето, за да забравят за толерантна и цивилизована Европа та най-после да си седнат на задника и да не нападат България и Европа с имиграции. Не случайно филма не е пускан в турските тв канали, а пуснат именно по арабската "Ал Джазира". И не случайно филма се пусна след като под американския натиск премиерите на България и Турция си стиснаха ръце в борбата срещу имиграцията. Филма напомня неудобни исторически факти, които се опитваме да забравим. Всяка нова система в България от Освобождението насам, за да се наложи като начало дава определени права и свободи на малцинствата, а не след дълго (със свършването на прехода) ги отнема и преследва за много по-дълъг период от време. А това, че е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история е пресилено. Все пак не може да се сравнява с асимилацията и покръстването на Княз Борис Покръстител. Съвременните ценности се разминават със средновековните и стремежът на българското и турското общество трябва да бъде - светският глобализъм!

23.12 2015 в 14:31

тия не спират да поддържат подобни отношения с всички техни съседи - арменци, гърци, българи, сирийци, иранци ...
моля се само, да не се наложи немските и швейцарските гастарбайтъри лятос да пъуват на курорт по руското Средиземноморие и да показват на децата си къде са им били родните места!

23.12 2015 в 02:06

Филмът е още в You tube https://www.youtube.com/watch?v=pLyjLdUq4wc , премахнат е само от страницата на Ал Джазира.

22.12 2015 в 22:41

Vsichko vav filma e vyarno.Porovete se da proverite kokko antiturski sneti balgarski filmi ima i kolko turski?! Vie za nas ste samo komshiyi, dokato vava vashite ochi -sami pretsenete. Vie ne ste go prezhivela, samo ste go chuvali.Sravnavate XV vek s XX vek li? Znach li che vie v XI vek s vasheiya stereotip na mislene ste za nikade?! Takiva Fashisti kato vas i OFF News zasluzhavate tsiganskoto si upravlenie , koeto shte posledva sled..., vie si go izchislete, za kakvo mi e na mene da go prava.

22.12 2015 в 19:10

Я тази грозна туркиня да ходи да обяснява и на арменците защо са ги избивали, ако има срам изобщо!!

22.12 2015 в 18:50

Педали от "америка за България", защо така евроатлантическите ви партньори говорят за нас ;)???

22.12 2015 в 18:40

Честито, свалиха филма от тубата. Но дали ще спрат да го излъчват по АЛ ДЖазира?