ИДИЛ доставя петрол за черния пазар през Турция, твърди норвежки доклад

OFFNews 18 декември 2015 в 17:52 4871 10

„Ислямска държава“ продава петрол на черния пазар, като го изнася в Турция за Сирия. Това твърди в доклад норвежката компания „Рюстад енерджи“, подготвен по поръчка на норвежкото външно министерство, съобщи вестник „Классекампен“.

Според доклада петролът се превозва през турската граница и се продава на силно занижени цени – между 25 и 45 долара за барел, при положение, че при съставянето на доклада цената на петрола е била около 60 долара за барел.

Компанията не се наема да обяви количествата на изнесения от джихадистите петрол, но посочва, че запасите от петрол на териториите, които контролира "Ислямска Държава", са до 500 милиона барела. Най-големите залежи са съсредоточени в провинция Дейр аз Зур в източната част на Сирия.

Оттам обясняват, че петролът е добит през лятото от завзетите от „Ислямска държава“ територии в Ирак. Петролът е бил пласиран предимно в страната, а само част е насочена към границите със Сирия и Турция.

В доклада се посочва още, че има трайно организиран черен пазар за износ през Турция, а за това съдействат контрабандисти и корумпирани граничари, които преди са помагали на Саддам Хюсеин.

Според норвежките експерти „Ислямска държава“ е добивала около 30 000 барела дневно през лятото и около 20 000 барела към края на годината.

Обвинения за това, че Турция купува от петрола на ИД отправи през последните седмици Русия. Турските власти отрекоха Турция да има някакво участие в тази търговия.

Според тях с петролен бизнес се занимават иракските кюрди и Дамаск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews