Ученик извади пистолет в час по история във Френската гимназия (обновена)

Срещу него са били подадени множество оплаквания, но училищното ръководство не е уважило нито една от тях, пишат негови съученици в позиция

OFFNews 27 януари 2023 в 18:21 7988 2

Френската гимназия

Снимка feg.bg

9 ФЕГ Алфонс дьо Ламартин

Ученик извади пистолет в час по история в 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" в София, съобщи бТВ

Инцидентът е станал в следобедните часове на 26 януари.

Директорката Емилия Богданова-Иванова е разказала, че в четвъртък около 16 ч. двама силно притеснени ученици излезли от час по история и директно отишли в кабинета й. Те заявили, че техен съученик ги заплашва с газов пистолет.  Веднага са насочени двама психологически съветници към стаята. Ученикът е изведен, а директорката е подала жалба.

Ученикът е отведен в Първо РУ. Оттам са потвърдили, че младежът притежава оръжие, като всички документи са изрядни и оръжието не е газово, а пневматично. То е закупено със собствени средства на ученика. 

Директорката е уверила, че са предприети всички мерки. От училището са се свързали с родителите на момчето, като бащата е отказал да съдейства. Младежът е преместен в самостоятелна форма на обучение.  

В позиция, публикувана на фейсбук страницата на училището, дванадесетокласници уточняват, че пистолетът не е показван пряко и не всички са били наясно за неговото притежание.

"Никой не е бил заплашван от въпросното лице по време на часа. Това, което породи притеснението ни, беше зареждането на пистолета, което се случваше скришно. Съобщено беше първо на психолог, а чак след това на зам.-директор. С директор се срещнахме, единствено когато писахме сведения за полицията", пишат те.

Според учениците реакцията на учителя по история, както и на потърпевшите ученици, е била адекватна и по този начин е избегнато немислимото: "Броени минути след случилото се директорката на училището заявява: "Не зависи от мен".

"Осемнадесетгодишното момче не за първи път носи в себе си оръжия на територията на училището. Преди ученици от гимназията са го виждали да носи в чантата си ножове и боксове. Той неведнъж е проявявал агресивното си поведение към другите – дори е имало случаи, в които е отправял заплахи към свои съученици. Учителите са наясно с проблемното му поведение. Заради тези си провинения преди време беше отстранен от училище", се посочва още в позицията.

От ръководството на гимназията имат готовност да поставят и детектор за оръжие на входа, за да се избегнат други подобни инциденти.

"Ученикът каза, че е го е носел, защото е искал след часовете да отиде на разходка в Горна Баня в гората, за да се упражнява да стреля. Издадох заповед за отстраняване на ученика, той повече не е влизал в училище. От днес с моя заповед той е отстранен. Това е правото, което ми дава законът", обясни директорката пред бТВ.

Писали сме две писма до Дирекция "Социално подпомагане", не сме получили нито отговор, нито съдействие. Трудно работим и със семейството, те не съдействат", добави тя.

От СДВР е връчен предупредителен протокол.

В началото на годината шестгодишно момче беше задържано в САЩ, след като стреля по учителката си в началното училище и я рани тежко. Стрелбата стана в началното училище "Ричнек" в Нюпорт Нюз, Източна Вирджиния, на близо 200 мили южно от столицата Вашингтон.

Учителката - 25-годишната Аби Звернер, беше тежко ранена, с животозастрашаващи наранявания. След случая училището беше затворено за седмица

Звернер вече се възстановява, а директорът на училището е уволнен, предаде Би Би Си. 

От шестимата членове на борда на началното училище пет са гласували "за" уволнението на Джордж Паркър. Отстраняването идва часове след като адвокатът на учителката е обявил намерението си да съди района, тъй като стрелбата е била "напълно предотвратима".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

934

1

демократ2022

27.01 2023 в 18:29

Само не разбрах паралела между този случай и стрелбата в САЩ. Освен за пълнене на съдържание. Можехте да сложите линк вместо това.