САЩ: Простреляната от шестгодишен ученик учителка е в критично състояние

OFFNews 08 януари 2023 в 10:00 10972 4

Аби Звернер

Снимка Фейсбук/Личен профил

Аби Звернер

Простреляната от шестгодишен ученик учителка в начално училище в САЩ в петък остава в критично състояние.

Трагедията се случи в град Нюпорт Нюз, щата Вирджиния.

25-годишната Аби Звернер е тежко ранена, има животозастрашаващи наранявания. Към днешна дата тя показва признаци на подобрение, съобщават властите. Кметът Филип Джоунс заяви пред Би Би Си, че възстановяването на г-жа Звернер "се развива в положителна посока". Но тя остава в критично състояние.

Нейната алма матер, университетът "Джеймс Мадисън" във Вирджиния, призова хората да се молят за възстановяването на Аби.

Не е ясно как детето - което остава в полицейския арест - се е сдобило с пистолета, с който е стреляло. Длъжностни лица заявиха, че макар училището, в което се обучават около 550 ученици, да е разполагало с метални детектори, учениците са били проверявани на случаен принцип и не всяко дете е минавало през такъв на входа.

Полицейският началник Стив Дрю заяви пред репортери, че до стрелбата се е стигнало след "пререкание" в класната стая на първи клас (шест-седемгодишни) и не изглежда да е "случайна".

Един от родителите, Стив Гонзалес, чието дете е присъствало в класната стая по време на стрелбата, заяви пред Fox News, че г-жа Звернер е реагирала самоотвержено. След като е била поразена от куршума, "тя е крещяла на децата си да бягат".

Кметът Джоунс - който встъпи в длъжност само преди пет дни - заяви, че полицията продължава да разследва обстоятелствата около стрелбата и че според него "думата "пререкание" е подходяща и аз бих я използвал". "Не разполагаме с всички отговори за това как едно шестгодишно дете е било в състояние да борави с огнестрелно оръжие, нито как едно шестгодишно дете е било в състояние да получи достъп до огнестрелно оръжие", каза той.

"Това е мрачен ден в нашата история и мисля, че това е червен флаг за страната".

Законът на Вирджиния не позволява шестгодишни деца да бъдат съдени като възрастни. А и детето би било твърде малко, за да бъде предадено под опеката на Министерството на правосъдието за непълнолетни, ако бъде признато за виновно. Но съдия може да отнеме попечителството на родителите над момчето и да го вземе под надзора на държавата.

Училищният инспектор Джордж Паркър заяви в събота, че стрелбата е показала, че "трябва да образоваме децата си и да ги пазим". "Нуждаем се от подкрепата на общността, от постоянна подкрепа, за да сме сигурни, че оръжията не са достъпни за младите хора, и днес звуча като развалена плоча, защото продължавам да повтарям това: че трябва да държим оръжията далеч от ръцете на нашите млади хора", добави той.

Нюпорт Нюз е град с население около 180 000 души и се намира на около 70 мили (112 км) южно от столицата на щата Ричмънд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

08.01 2023 в 11:43

А конкретно по темата, много неприятно и недопустимо за училище.
Дано се оправи бързо момичето.

2073

2

Johnny B Goode

08.01 2023 в 11:29

Малко данни за рашистката подлога отдолу, опитваща се да се прави на остроумна.
Убийства на 100 000 души за 2018 година:
- САЩ - 4.96
- Русия - 8.21
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/murder-rate-by-country

В САЩ са технологично по-напреднали и се стрелят, докато в средновековната кочна се трепят с колове и секири.

-132

1

Obiwan

08.01 2023 в 11:02

Мислех че такива работи се случваха само в оркистан и че само там живеят дебили, убийци, зомбита под строгото ръководство на Мордорската червена кула ????

Интересно ми е дали стрелецът в от по-светлите или по-тъмните орки. 50/50 е противно на расистките настроения.