Извършителят на убийството в Галиче имал и други присъди

Гешев поиска по-добра координация между прокуратурата и МВР

OFFNews 13 януари 2020 в 12:04 4222 2

Ивършителят на убийството на 18-годишната Андреа от село Галиче е имал и други присъди, стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов на специален брифинг във Враца.

Маринов обясни, че убийството е много жестоко "по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности”. Важното в случая обаче било, че полицията много бързо е разкрила извършителя.

„Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора", допълни вътрешният министър.

„Проведохме среща с обществеността в махалата, хората са силно обострени срещу извършителя и семейството му. Това, което предприемаме оттук нататък – там ще продължи полицейското присъствие, за да се предотвратят подобни инциденти. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение”, обясни още Маринов с уточнението, че засилено полицейското присъствие ще има в целия район.

Окръжният прокурор Десислав Начков обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. После младежът излязъл и минал покрай дома на момичето, което отдавна харесвал. Забелязал, че в стаята й свети. Портата на двора била отворена. Вратата към дома обаче била заключена.

„Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето”, съобщи Начков.

Момичето се сбудило и започнало да крещи и Аксел я ударил с металната пръчка по лявото слепоочие. Тя паднала, а обвиняемият започнал да я души, докато престанала да проявява признаци на живот. Тогава я изнасилил. За по-сигурно наръгал момичето с кухненски нож, обясни Начков.

„След това той видял мокри кърпи, които използвал, за да избърше ръцете си и ножа. Видял и портмоне на пострадалата. В него имало около 250 лв. Той го взел със себе си, както й увитият в мокрите кърпи нож и напуснал местопроизшествието по същия път, по който дошъл. Пътьом изхвърлил ножа, вкъщи преброил парите в портмонето, което изхвърлил в кладенеца в двора. 

С парите Аксел си купил маратонки, ръкавици и тонколона от магазин в селото. А в Бяла Слатина си купил таблет.

Според прокуратурата момичето е починало от кръвозагуба, а не от душенето.

Аксел е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа. Ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Прокурор Начков съобщи още, че ще му бъде повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено жесток начин и с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление. За такова деяние се предвижда най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. Обвиняемият обаче засега е непълнолетен. Ще навърши пълнолетие през октомври. Според Наказателния кодекс наказанието се редуцира от 5 до 12 г., като 12 г. е максималното наказание.

Според главния прокурор Иван Гешев профилът на извършителя от село Галиче е подобен на този на извършителя в село Сотиря и на извършителя на убийството в Русе. "Той е необразован, непълнолетен социопат", обобщи Гешев.

Гешев посочи, че е време да се подобри координацията между прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне до такива трагедии.

„Това лице, което е с мярка за задържане за 72 часа, е осъждано в изпитателен срок, макар и непълнолетно. Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено. Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което прокуратурата може да помогне. Ще създадем тази организация в най-кратко време. Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи", каза Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4040

2

jovo

13.01 2020 в 13:38

Тия всичките управници и важни хора заради един циганин ли така се активираха. Това ще да е престъплението на десетилетието.

15256

1

mendi

13.01 2020 в 12:35

Тамън на 30 ще е навънка готов за нови подвизи. Само дето в заетвора ще го научат как да прикрива следите по добре.