Гебрев е 100% сигурен, че руски агенти стоят зад взрива на оръжейния му склад

OFFNews 02 август 2022 в 10:35 1461 0

Гебрев

Снимка БГНЕС

Емилиян Гебрев

Български търговец на оръжие Емилиян Гебрев е 100% сигурен, че руски агенти стоят зад експлозията и пожара в един от складовете му в неделя.

Това става ясно от негово интервю пред Гардиън, като изданието набляга на факта, че Гебрев е преживял явно отравяне с новичок през 2015 г.

"Няма как това да е случайност, в сградата не е имало нищо, което би могло да се взриви без външна намеса", заяви Емилиян Гебрев в телефонно интервю за медията.

Експлозията удари склада край българския град Карнобат в ранните часове на неделната сутрин.

За пети път през последните години взривове избухват в обекти, принадлежащи на оръжейната компания на Гебрев - "Емко". Българските прокурори свързват предишните нападения с руски оперативни работници, коментира Гардиън.

Гебрев изпада в кома през 2015 г. и западните власти и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с нервнопаралитичното вещество новичок от служители на руското военно разузнаване ГРУ. Той заяви, че пожарът от този уикенд вероятно също е тяхно дело.

Гебрев разказва, че е разговарял с директора си по сигурността, който съобщил, че в склада се е задействала алармена система в момента преди взрива, което предполага проникване. Охранителите на мястото на инцидента са се подготвяли да разследват, когато са чули огромна експлозия. Никой не е пострадал.

Търговецът обяснява още, че би трябвало да има записи от видеонаблюдение, които да покажат евентуални нарушители, но че досега полицията и следователите не са могли да влязат в помещенията поради възможността за нови експлозии. Той изразява и надежда, че в понеделник вечерта ще започне подходящо разследване.

Гебрев казва, че складът е съдържал боеприпаси, предназначени за африканските държави, които са били поръчани преди няколко години, но купувачите не са извършили плащане. Той отказа да уточни видовете оръжия или тяхната стойност, посочва медията.

Очевидната насоченост на Гебрев към ГРУ накара мнозина да смятат, че той трябва да е замесен в доставките на оръжие за Украйна. Миналата година в имейл той заяви пред Ню Йорк Таймс, че неговите компании са участвали в доставката на оръжия за Украйна, което преди това той отричаше, напомня Гардиън.

Сега той отново настоява, че не е имал никакви отношения с Украйна след подписването на мирното споразумение от Минск в края на 2014 г., което доведе до прекратяване на огъня в Източна Украйна. Той заяви, че не е осигурявал никакви доставки на оръжие за страната след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари тази година.

Каквато и да е причината, Гебрев очевидно си е спечелил силни врагове в Русия. Между 2011 г. и 2020 г. взривове засягат четири склада и производствени съоръжения, свързани с неговата компания. Миналата година българското външно министерство експулсира руски дипломат заради подозрения за руско участие във взривовете и призова Москва да помогне в разследването, пише Гардиън.

Българските прокурори заявиха, че има "обосновано предположение", че четирите взрива са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Неговият син и един директор на компания също изпаднаха в кома.

"Почти умрях", казва Гебрев, спомняйки си за нападението в интервю за "Гардиън" през 2019 г.

Разследващият уебсайт Bellingcat публикува доказателства, според които екип от агенти на ГРУ е бил в България по същото време, когато е извършено отравянето.

Гебрев заяви, че руските дипломати са "върхът на айсберга", и се оплака, че българските власти не са успели да внесат нито един от случаите в съда.

"Изминаха 11 г. от първия взрив и никой не е наказан за това", казва още Емилиян Гебрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!