Мълчание, молитви и митинги на първата годишнина от Фукушима

11 март 2012 в 13:21 2265 0

17-годишната Маи Отомо, оцеляла в цунамито, ударило Япония преди година.  Снимка: EPA/БГНЕС
17-годишната Маи Отомо, оцеляла в цунамито, ударило Япония преди година. Снимка: EPA/БГНЕС
С минута мълчание, молитви и антиядрени митинги днес Япония почете първата годишнина от опустошителното земетресение и последвалото го цунами, отнели живота на хиляди и предизвикали радиационна криза, разбила доверието на обществото в ядрената енергетика и в полтическите лидери на страната. Земетресението с магнитуд 9 по скалата на Рихтер отприщи вълна, ударила североизточния бряг на Япония, убивайки близо 16 000 и оставяйки в графата "безследно изчезнали" 3300 души. Страната все още се бори с последиците от тази трагедия. На пристанището в Офунато се събраха стотици жители, облечени в черно. В ръцете си носеха бели хризантеми в памет на 420-те загинали и безследно изчезнали от града. Япония утихна за една минута точно в 14:46 часа (7:46 часа сутринта българско време),  пише Reuters в репортаж от отбелязването на годишнината.

"Не можем просто да тъгуваме. Нашата мисия е да се изправим срещу реалността и да продължим напред стъпка по стъпка", казва 46-годишният Косей Чиба, загубил майка си и съпругата си в бедствието.

"Но щетите за града са твърде големи и белезите от раните ни са твърде дълбоки. Нуждаем се от дълго време за възстановяване."

Жителите на Офунато се събраха пред импровизиран олтар, зад тях беше спокойното, огряно от слънцето, море. Всичко утихна след 33 минути - часът, в който преди една година 23-метрово цунами погълна града, в който живеят 41 000 души.

На километър от Токийската електрическа компания (TEPCO), собственик на АЕЦ "Фукушима I", където бедствието предизвика най-тежката радиационна криза от Чернобил насам, жителите на изоставения град Окума бяха допуснати от властите да се върнат само за няколко часа, за да почетат мъртвите си близки. След аварията властите определиха 20-километрова зона около АЕЦ "Фукушима I", до която забраниха достъпа. На жителите навярно никога няма да бъде разрешено да се върнат тук. "Беше прекрасно място. Ако не се беше случило това, щях да имам възможност да се върна. Но благодарение на TEPCO никога няма да мога да се върна и да потърся телата на загиналите си роднини", казва Томое Кимура, на 93 години, която загубила четирима членове на семейството си в цунамито. Двама от тях така и не са открити.

Полицаи и семейства на изчезнали все още продържават да обикалят източния бряг, търсейки останки от изчезнали хора.

Японският народ спечели възхищението на света за своето хладнокръвие, дисциплина и издръжливост пред лицето на бедствието, японските компании впечатляват със скоростта, с която възвръщата позициите си.

Не на лидерството

"Ние ще изпълним нашата историческа мисия за възраждането на този народ", декларира министър-председателят Йошихико Нода.

И все пак много хора са все по-разочаровани от политиците от липсата им на способност да казват истината и да издигнат страната. Липсата на доверие е толкова дълбока, че един коментатор я нарече "бедствие".

Политиците и администрацията предизвикаха остри критики заради хаотичната си реакция на природното бедствие и последвалата авария във "Фукушима I". "Това не лидерство", казва Хироаки Ойкава, 56, жител на Офунато, загубил двете си фабрики за риба и дома си.

Демонстрации

Антиядрените демонстрации в страната също послужиха като знак за исканите много по-смели действия от правителството пред предпочетения от него сценарий за постепенно намаляване на зависимостта от ядрената енергетика. Десетки хиляди излязоха днес по улиците в североизточната японска префектура Фукушима, за да настояват страната да се откаже от атомната енергия. "Още ли не сте разбрали, че това е опасно?", пита пенсионер - един от около 100-те протестиращи, разпънал банер "Дайте ни Фукушима" пред сградата на компанията TEPCO. От компанията, критикувана от мнозина за провала си в подготовката за бедствия, поднесоха извинения. "Всеки работещ в нашата компания си спомня 11 март. Ще работим със сърцата си за решаване на предизвикателствата, свързани с безопасността, като първият наш приоритет", казва в изявление президентът на компанията Тошио Нишизава. Напредъкът в изготвянето на плановете за пострадалите от цунамито и радиацията райони обаче се бави. Задълбочава се мизерията на оцелелите - около 326 000 от които са без дом, включтелно 80 000, евакуирани от района на централата. Страната все още живее в напрежение от страх заради радиацията.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови