ДАНС към Кирил Петков: Безотговорно е когато политици ни дават оценка, без да имат информация

Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите, се казва в съобщението

OFFNews 23 септември 2023 в 18:54 7073 4

агенция

Снимка Архив

ДАНС се обиди на Кирил Петков.

Думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че пропуск на ДАНС е закъснялото изгонването на архимандрит Васиан (Змеев) и другите двама служители на руската църква предизвикаха острата реакция на държавната агенция.

Петков коментира още, че чужди служби, а не българските, са открили, че предстоятелят на Руската църква в София е шпионин и че нашите служби за сигурност действат по традиция след нечие друго откритие. Бившият премиер допълни, че лошо България да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно - българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема.

"Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори", реагираха от ДАНС, без да назовават виновника за гневната й реакция.

От държавната агенция допълват, че службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите.

Ето пълния текст на съобщението на ДАНС:

Във връзка с изявления, направени днес, 23 септември, в телевизионен ефир, в които се съдържат некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на Държавна агенция "Национална сигурност", заявяваме следното:

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е специализиран орган към Министерския съвет на Република България за изпълнение на политиката за защита на националната сигурност, чиито приоритети се задават от висшите органи на държавната власт (съгласно чл.5, ал.1 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност). Спазвайки стриктно законите на Република България и възложените й от държавните власти задължения, в компетенциите на ДАНС е да извърши точна преценка и анализ за начина на тяхното изпълнение.

За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти.

Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори.

Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите. Нека вместо това се стремим към изграждане на култура на сигурност, към стабилност и просперитет на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1896

4

Simo

24.09 2023 в 01:10

Руската шпионска агенция именувана, за благозвучие, ДАНС газ *****.
Всички там от върха до зам началници на отдели дори по-надолу са мръсни руски шпиони, които трябва час по-скоро да бъдат изгонени завинаги.
Ла*няни ченгета-фашистки рашисти.

2994

3

Гражданин

23.09 2023 в 21:09

И глупаво и нагло. Кой е длъжен да дава информацията на политиците? Знаем ви и колко сте българи в тая организация!

925

2

ешо

23.09 2023 в 20:08

информациата е че 5 години попа шпионин си е шпионирал със съдействието но данс

135

1

Far Rider

23.09 2023 в 19:17

Задунайская губерния е вечно болна от рашизъм защото ДАНС не съществува. Те са отдел към ФСб на РФ.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика