Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Боят в Казанлък: Петима с опасност за живота и петима на съд, единият екип на Спешна помощ се забавил

OFFNews 23 март 2023 в 17:13 1864 1

Масовото сбиване

Снимка БГНЕС

Сред задържаните е и жена

За петима души, сред които 17-годишен и жена, има достатъчно доказателства, за да им бъде повдигнато обвинение за смъртта на 36-годишния мъж, починал след масовия побой на 20 март до кооперативния пазар в Казанлък. Петима от ранените продължават да са с опасност за живота. 

Това стана ясно днес на брифинг на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

"На 20 март в 13:55 часа в районното управление на Казанлък е получен сигнал от телефон 112 за масово сбиване в района на пазара в близост до Съдебната палата в града. Сигналът е подаден към патрулите, които са били наблизо, но са и били забавени заради преследване и задържане на шофьор без книжка. Колегите са получили сигнала в 13:57 часа, а в 14:01 часа те вече са били на мястото на инцидента. Заради светлинния и звуков сигнал участниците в конфликта са се разпръснали", каза Христов. 

От думите му стана ясно, че на място полицаите са установили ранени лица и са подали сигнали към медицински екипи.

"По стечение на обстоятелствата обаче само един екип се е отзовал и транспортирането на ранените също се е забавило. По записи на камери в района са задържани автомобилите на извършителите. Колите и участниците са заловени на три места в града. Оказана е медицинска помощ на 11 лица, едно от тях е починало от раните си в Казанлък", припомни той. 

Други 8 души са настанени в болници в Стара Загора и в Казанлък. Петима от тях са с опасност за живота, а трима от тях са в крайно тежко състояние", обясни Христов.

"Иззети са сечива, с които граждани са упражнявали своя труд. Освен това за взети дървени пособия, прът и колове, брадви и ножове", съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Петимата са в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, предстои утре Окръжният съд в Стара Загора да се произнесе по прокурорското искане за постоянно задържане под стража и на петимата, каза още Атанасов.

Тъй като на много хора са нанесени телесни повреди, със сигурност кръгът на обвиняемите ще бъде разширен, но събраните доказателства трябва да се прецизират, допълни прокурорът.

Стана ясно, че враждата е между два ромски рода от село Тъжа в община Павел баня - Бишеви, от които е и починалият човек, и Тахирови. Всички те живеели в село Тъжа, но в последствие малка част от хората били помолени от полицията и те приели да се преселят при роднини в съседното село Манолово, за да се потуши напрежението в Тъжа.

Всичко започнало в средата на миналата година, когато дете от единия род е ударено от представител на другата фамилия. Последвала саморазправа, при която били изпочупени къщи на двата рода. На 11 октомври 2022 г. станало сбиване пред сградата на полицията в Казанлък, където били извикани да дават показания за погрома над къщите част от участниците в него. Там ги причакали и нападнали от другия род. Спречкване станало и на 10 февруари 2023 г. близо до игрална зала в Павел баня. И в двата случая имало задържани и са образувани досъдебни производства.

На 20 март от 14,30 часа в Районния съд на Казанлък трябвало да се гледа делото заради боя до полицията. Използвали мотики, брадви, лопати, но и дървени пособия като сапове и колове. Делото било отложено. "Повечето от тези хора работят в розопроизводството и са използвали сечивата, с които са в градините. При тях не е открито огнестрелно оръжие", поясни старши комисар Христов.

Работата по случая продължава, тепърва ще бъдат назначени нови експертизи. Окръжният прокурор Дичо Атанасов съобщи още, че екипът от прокурори и от следователи ще бъде разширен, тъй като в убийството е замесен и непълнолетен. Случаят е предаден на Окръжната следствена служба в Стара Загора.

В хода на разследването на предишните сблъсъци било установена, че част от ромите живеят на 4 адреса в село Тъжа незаконно. В селото вече се чуват гласове те да бъдат изселени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!