Здравният министър на Малта: Имаме двама пациенти в интензивното и те не са ваксинирани

Страната е рекордьор с 90% имунизационно покритие срещу COVID-19 при хората над 12-годишна възраст

OFFNews 05 септември 2021 в 09:45 8498 2

„За последните няколко седмици сме имали нови случаи на коронавирус в страната, но много малко от тях, се нуждаят от хоспитализация и интензивни грижи. В цяла Малта и нашият остров-сестра Гозо, във всички болници има само 2-ма пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи и те не са ваксинирани.

Това каза по Нова телевизия вицепремиерът и здравен министър на Малта Крис Фърн и подчерта, че ваксините работят.

За последните няколко седмици 90% от населението на Малта над 12 годишна възраст е изцяло ваксинирано с две дози на AstraZeneca, Pfizer, Moderna или с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Така че – 90% от всички над 12-годишна възраст, за които е препоръчителна ваксинацията, вече са ваксинирани.

„Ние сме „световен рекордьор“ по ваксинации. Особено сега някои страни се опитват да ни настигнат, но ние бяхме може би първата страна, която достигна 70, 80 и сега 90% напълно ваксинирани граждани”, посочи Фърн.

Формулата на успеха 

„Няколко фактора ни доведоха дотук. Един от тях е нашият успех, заедно с останалите държави-членки на ЕС, в набавянето на ваксините на ранен етап. В Малта, както и в останалата част на ЕС, успяхме да се сдобием с ваксини през декември миналата година. И това стана, защото работихме заедно. Освен това ние имаме много ефективен подход в разпределянето на ваксините сред хората. Разкрихме центрове за ваксинация във всеки град, имахме дори и мобилни клиники, които можеха да ваксинират навсякъде, където има желаещи. Но мисля, че най-важният фактор е, че през годините, здравната система на Малта успя да спечели доверието на хората”, казва вицепремиерът на Малта.

Как започва учебната година

80% от децата на възраст от 12 до 15 години са ваксинирани, а учителите са имунизирани от месеци. Очакваме с нетърпение началото на учебната година, което ще е присъствено, посочи здравният министър.

"Никога не е имало пълен локдаун"

"Никога не въведохме пълен локдаун, защото хората спазваха стриктно мерките. Сега свалихме голяма част от ограниченията – все още по отношение на масовите мероприятия има изисквания. Ограничихме достъпа до нашия остров за хора, които не са ваксинирани. За да посетиш Малта, трябва да си ваксиниран", каза здравният министър на Малта и уточни - Никога не сме обмисляли да направим ваксинацията задължителна".

Подкрепа за бизнеса

"С въвеждането на ограничителни мерки, предоставихме голяма подкрепа за бизнеса, ресторантите бяха затворени, козметичните салони също. Дори днес тези бизнеси получават подкрепа. В момента, в който премахнахме някои ограничения, започнахме да стимулираме гражданите да ползват тези услуги. Раздадохме ваучери от 200 евро на хората, с които можеха да отидат на ресторант или в бар. Помогнахме на бизнеса който пострада най-сериозно от пандемията, но бяхме единодушни, че не може да имаш силна икономика без да имаш здраво население. Винаги при много болни бизнесът е бил на наша страна, борим се заедно", подчерта Фърн.

Той посочи, че през следващите седмици започва разпределянето на бустерни дози на хора с компрометиран имунитет и на потребители на социални домове. На бременните жени във втори и трети триместър се препоръчва да се ваксинират.

Как Малта се снабди с ваксини навреме?

"Да си малък е предимство, но може да е голям минус при опитите да се снабдиш с ваксини, така се случи с грипните ваксини, преди години. Сега работихме с ЕК в много ранен етап, за да сме сигурни, че ще набавим ваксините", обясни здравният министър.

"Без никаква сянка на съмнение ваксините работят, предотвратяват тежки случаи и смърт. Нека българите погледнат какво се случва в страните с високи нива на ваксинация, отговорът е ясен. Ваксинирайте се!", призова здравният министър на Малта Крис Фърн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!