Смяна на модела: Министър Кацаров поиска отпадане на лимитите за болниците

По-високи цени на медицинските услуги и повече дейности в извънболничната помощ ще обсъждат МЗ, НЗОК и БЛС

OFFNews 14 юни 2021 в 11:25 3099 0

Смяна на модела на здравната система предложи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Днес той представи насоките, по които е постигнато съгласие с НЗОК. По думите му моментът за такава промяна е назрял, тъй като здравните показатели на населението са лоши.

“Искаме да ви представим една наша обща инициатива, за която вече сме разговаряли и дори имахме и подписан съвместен протокол. Инициатива, която е насочена към промяна модела. Искаме да поставим началото на такава промяна, защото всички ние споделяме оценката, че здравната ни система не се намира в добро състояние и може са работи доста по-добре, отколкото работи в момента”, заяви Кацаров, според когото някои от предложенията могат да се осъществят веднага, а други - от началото на следващата година.

Кацаров ще настоява на първо място да отпаднат лимитите. Те бяха въведени през 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ, посочи здравният министър. Зам.-министър Димитър Петров уточни, че лимитите са били въведени по времето на д-р Петър Москов. Тази мярка, очаквано, е довела до увеличаване на броя на хоспитализациите.

На второ място, той предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. Според него трябва да се плати повече, където има повече дейности.

"Аз ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човека, когото лекуваш, е на 20 или на 90 години. По-възрастните имат и придружаващи заболявания. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане", обясни той.

По отношение на отпадането на лимитите и промяна на цените на пътеките това може да стане още следващия месец, каза още д-р Кацаров. Правилното обаче е да се договорят и да се стартират от 1 януари 2021 г. новия бюджет бюджет, уточни той.

На следващо място министърът посочи предложението да се прехвърлят повече дейности от болничната помощ в извънболничната. Такива стъпки са направени през предишни години и трябва да се довършат, каза той.

Другото предложение е да се сложи край на 24-часовото разположение на личните лекари. По думите му, това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента. Спешната дейност може да се поеме от други структури.

Последната точка, която е обсъдил с управителя на НЗОК, е да се намери механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на дейността. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и да се източва системата. Това са важни въпроси, свързани с функционирането на цялата здравна система, посочи д-р Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, допълни той.

Д-р Кацаров коментира и хода на ваксинацията срещу COVID-19. Той отхвърли категорично идеята да се заплаща на хората, които се ваксинират, и цитира случаи от пловдивския квартал Столипиново, където местни жители са питали колко ще получат, ако се ваксинират. 

"Няма да плащаме, за ваксинации. Ако ти самият не цениш собствения си живот, аз как да те стимулирам", риторично запита здравният министър. Според управителя на НЗОК могат да се приложат стимули чрез здравните застраховки и на хората, които са се имунизирали срещу коронавирус, да се предлага по-ниска цена. По думите му работодателите също биха могли да прилагат стимули, тъй като от здравния статус на служителите зависи и бизнесът им. Според него особено притеснително е непрекъснатото говорене против ваксините, което е обсебило социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!