Създадоха супертехнологични ваксини срещу полиомиелит, устойчиви на генетични мутации

OFFNews 16 юни 2023 в 11:10 1337 1

ваксина

Снимка Getty Images

Ваксина срещу полиомиелит

Учените са създали "супертехнологични" ваксини срещу полиомиелит, за да предотвратят мутирането му в опасна форма, която може да предизвика епидемии и парализа, съобщи Би Би Си.

Пероралните ваксини съдържат отслабени с генетична промяна живи полиомиелитни вируси, които могат да бъдат блокирани.

Учени от САЩ и Обединеното кралство създадоха модернизирани ваксини срещу трите вида полиомиелит. За да спре разпространението на опасното заболяване обаче ваксините трябва да стигнат до всяко дете.

Полиомиелитът засяга нервната система и може да причини парализа. От края на 80-те години на миналия век случаите са намалели с над 99 %, а около 20 милиона души, които биха били парализирани, се движат благодарение на ваксините.

Оригиналният или "див" полиовирус вече е ограничен в малки огнища в Афганистан и Пакистан, а оралните ваксини играят ключова роля в опита светът да се избави от полиомиелита.

"Проблемът беше, че те са генетично нестабилни", казва д-р Андрю Макадам от британската Агенция за контрол на лекарствата пред Би Би Си Нюз.

Необходима е само една мутация, за да се превърне безопасната полиомиелитна ваксина отново във вирус, който може да напусне стомаха на детето, да нахлуе в нервната му система и да причини парализа. И ако тези вируси се разпространят от имунизирано дете - чрез заразените му изпражнения - съществува риск да заразят неваксинираните и да предизвикат епидемия, казват експерти.

В момента има повече случаи на "полиомиелит от ваксина", отколкото на див полиовирус, а полиомиелитът, открит в канализацията на Лондон миналата година, е свързан с оралната ваксина. Затова изследователите са извършили допълнителна промяна на генетично отслабения вирус, за да бъде много по-трудно той да започне да причинява парализа отново.

"Чрез генетично модифициране на тази част от вируса, ние успяхме да го променим така, че той да не може да причини болестта и това беше забележителен успех", казва д-р Макадам.

Професор Раул Андино от Калифорнийския университет в Сан Франциско посочва, че е "изключително горд" от научните усилия, които показват, че ваксината е "50 до 100 пъти по-стабилна".

През март 2021 г. Световната здравна организация предостави модифицираната ваксина срещу полиомиелит тип две за спешна употреба. Оттогава тя е използвана повече от 650 милиона пъти.

Сега, в списание Nature, изследователите са описали подробно създаването на стабилни ваксини срещу полиомиелит от първи и трети тип.

Вече е преминала първа фаза от клиничните изпитвания на подобрените ваксини върху хора и според изследователите данните, които все още се анализират, са "многообещаващи". Трите ваксини са първите срещу полиомиелит от 50 години насам.

"Не мисля, че има съмнение, че те са полезни, новите ваксини решават въпроса с нестабилността, но не решават въпроса с покритието", каза д-р Макадам.

Впечатляваща наука

Борбата с последния 1% от случаите на полиомиелит се оказа упорита. Първоначалната цел беше полиомиелитът да бъде напълно изкоренен до 2000 г., но доставката на ваксини в някои от най-бедните и обхванати от конфликти части на света беше предизвикателство.

Професор Алън Барет от Института за ваксинални науки "Сили" към Тексаския университет нарече "супертехнологичните" ваксини "впечатляващо научно постижение". "Но ще доведат ли те крайната цел до финалната линия? Това е голям въпрос", добави той.

Джоузеф Суон, от Световната здравна организация и Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита, заяви, че по-стабилните ваксини са "значителна част" от плана за свят, свободен от полиомиелит. Но, по думите му "само наличието на тези нови и по-добри инструменти няма да ни доведе до финала - ваксинацията, а не само ваксините са това, което ще сложи край на полиомиелита."

В момента съществува уникална възможност да се изкорени дивият полиовирус, но епидемиите от ваксинален полиомиелит създават проблеми на места, които са изправени пред "сложни хуманитарни извънредни ситуации", като Демократична република Конго и Йемен.

Оралната полиомиелитна ваксина вече не се използва в Обединеното кралство и други страни с изградени здравни системи, тъй като те преминаха към инжекционната форма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика