Пръскат от хеликоптер с дезинфектант ромската махала в Ямбол

OFFNews 09 май 2020 в 22:03 6350 5

Ямболската ромска махала "Райна Княгиня" ще бъде дезинфекцирана от възуха. Тя ще се пръска с дезинфектант от вертолет, съобщи кметът на града Валентин Ревански пред bTV. Дезинфекцията ще се прави нощем, когато се предполага, че навън няма хора.

Напрежението в ямболската болница ескалира през последните два дни. Не достигат медици, а наличните са нападани от близки на заразените. Стигна се дотам директорът на болницата да поиска постоянна охрана и полицейска защита.

От 5 дни квартал "Райна Княгиня" е блокиран от полиция и жандармерия заради огнища на коронавирус. Въпреки че кварталът е поставен под карантина, положителните случаи на коронавирус не спират. За последното денонощие бяха отчетени 11 нови заразени. В областната болница двете ковид отделения са препълнени с болни, има настанени и в реанимация.

Недостигът на медици принуди кмета да моли за помощ местната медицинска общност, но не получи такава. Реакцията му бе такава:

"Оказа се, че в ОБЛАСТ ЯМБОЛ има достатъчно медицински персонал по документи. Но на практика, не всички искат да се включат в борбата с COVID-19.

По молба на прокуриста на МБАЛ „Свети Пантелеймон“- Ямбол д-р Димитър Рунков днес проведохме среща с медицинския персонал, който работи в сектор „Училищно и детско здравеопазване“ на територията на община Ямбол.

Към дадения момент болницата разполага с достатъчно сграден и леглови ресурс, но за съжаление има недостиг на обслужващ персонал.

По време на срещата се обърнах с молба към присъстващите да помогнат на областната болница в този труден за всички работещи там момент. Знаем, че на всички тях им е изключително трудно, но въпреки това остават по работните си места, осъзнавайки риска, който поемат и носейки своята отговорност към обществото и града.

По информация на д-р Рунков МБАЛ „Свети Пантелеймон“ момента има нужда от около 8 човека медицински персонал. Имах надежда, че поне няколко от присъстващите на срещата ще се съгласят и ще помогнат.

За съжаление, разбрах, че всички са се отказали.

Разбирам притеснението им за собственото им здраве и на хората около тях, но същите притеснения имат и медиците в болницата, които вече 30 дни работят по този начин.

Може би има нещо oбъркано и в тази част на нашата държавна администрация. Според допълнителното споразумение към колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване-2018“ работещите в системата на детското и училищно здравеопазване са в платен служебен отпуск, докато децата и учениците не се върнат в училищата и детските градини, а това ще продължи поне няколко месеца.

Със сигурност има много трудещи се хора, които биха искали да имат такива условия на работа. Не искам да обвинявам никого, защото те нямат вина, но за мен това поведение на държавната администрация е неприемливо. По този начин болниците са обречени на затваряне и се лишават от медицински персонал, които би могъл да помогне в борбата с КОВИД-19.

Оказа се, че по документи в област Ямбол са регистрирани над 300 медици, т.е има достатъчно медицински персонал. Но на практика...! Още веднъж моля, ако има медици, които могат да помогнат на ямболската болница, нека се отзоват! Техните колеги, които в момента проявяват истински героизъм, имат нужда от помощ и подкрепа!

Искам да уточня, че при подкрепа от ОбС-Ямбол, всички щяха да получат финансови средства от Община Ямбол за положения в болницата труд, както и допълнително заплащане от бюджета на МБАЛ "Свети Палталеймон".

По повод кризата в Ямбол днес главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че е най-добре проблемите да се решат на местно ниво и медицинската общност да помогне.

Напрежение има и в Карлово, където 18 от 20-те лекари в болницата подадоха оставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

5

tough

10.05 2020 в 10:07

Абе къде ще търсят напалм по това време, може и с белина, ама без да я разреждат :D

7946

4

Иван Барабан

10.05 2020 в 07:38

Така и така вдигат хеликоптер, да вземат да хвърлят и някой лев, че не се знае наесен може и избори да има.

9010

3

фифи

10.05 2020 в 05:12

Хе, хе, уж съдят нацистите че навремето в концлагери като Аушвиц са пръскали и "дезинфекцирали" цигани с отровен газ, пък сега нашите управници правят същото и никой нищо не им казва?!?...
Ами то както е тръгнало, сигурно скоро ще почнат да пръскат с дезинфектант и българи,че и други нации...

3171

1

recycle bin

09.05 2020 в 23:27

Каква изненада... Няма доброволци медицински лица да лекуват цигани с ковид и за награда да бъдат бити от близките им.
Доброволци сред политиците трябва да отодат в Ямболската болница да обграждат циганите, защото именно благодарение на политиците, циганите са маргиналзирани и оставени да безчинстват