Още три области затягат COVID мерките: Перник, Видин и Сливен са в тъмночервената зона

В Перник заболеваемостта скочи на 604 на 100 хил. души заради масовото неспазване на мерките, твърди местният щаб за борба с коронавируса

Янка Петкова 11 октомври 2021 в 10:06 3676 1

От днес влизат в сила локални ограничения в още три области от тъмночервената зона с над 500 на 100 000 души заразени.

В Перник заболеваемостта достигна ниво 604 на 100 000 души през последните две седмици заради масовото неспазване на действащите досега мерки, отчете местният щаб за борба с коронавируса, предаде БТА.

От 11 до 24 октомври се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, спортни и фитнес зали. Ресторантите ще работят до 22 часа с 50% от капацитета си. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да се провеждат при 30% заетост на помещенията. Спират се посещенията на музеи и галерии, провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, и др. обществени мероприятия в присъствена форма, както и групови туристически пътувания с обществен транспорт. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия и на масови спортни събития - на закрито и на открито, както и на масови събития от частен характер.

Прекратяват се плановите операции и свижданията в лечебните заведения, а част от учениците преминават към онлайн обучение на ротационен принцип.

От 11 до 15 октомври дистанционно ще се учат 6, 9, 10 и 11 клас, а от 18 до 22 октомври - 7-и, 8-и и 12-и клас. Началният курс и пети клас ще участ присъствено и през двете седмици. Ротацията не се отнася за случаите, в които има само една паралелка от даден клас.

Детските градини и ясли остават отворени. Езиковите и образователните центрове и занималните ще работят при посещаемост от 6 до 10 души и спазване на дистанция.

Допълнителни мерки се въвеждат и във Видинска област, където заболеваемостта също надхвърли 500 на 100 000 души, по информация от БНР.

Търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не знаят как ще следят за спазването на ограничението. Ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки, обявиха от местния щаб.

С нови ограничения започва седмицата и Сливенска област. Там разпространението на вируса достигна 532 на 100 000 души. До края на месеца се преустановяват масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове, езикови центрове, танцови, музикални и други школи. Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите. Залите за фитнес и търговските обекти от типа мол ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания. Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар - без публика.

Преустановяват се свижданията в болници и социални заведения, се казва в заповедта на РЗИ.

Въвежда се нов режим на провеждане на учебните занятия.

По-рано локални ограничения бяха въведени и в Габровска област, която първа достигна нива над 500 на 100 000 заразени при четвъртата вълна на коронавирусната инфекция.

Нови по-строги мерки влязоха в сила през изминалия уикенд в област Монтана и ще са валидни до 21 октомври. Заболеваемостта в региона е 536 на 100 000 души население.

Всяка община и училище ще взима решение за изваждане на класове в електронна среда в зависимост от болните от коронавирус.

Преустановяват се присъствените занятия в обучителните и езикови центрове, школи по танци, сватби, кръщенета и други частни прояви от този характер, както й семинари, обучения, фолклорни събори, групови туристически посещения и други. Посещенията в кина, театри и циркове става до 30 % от капацитета, като се сяда през един стол и задължително носене на предпазни маски на лицето.

Спират се груповите посещения в музеи и галерии. Забраняват се свижданията в болниците, домове за деца и възрастни хора, разрешава се само при необходимост за оказване на медицинска помощ с позволeние на директорите.

Площадките за игра и отдих на открито са отворени при специален режим на движение, без струпване на хора на едно място. Преустановяват се масовите спортни състезания на открито и закрито с изключение на включените в годишния спортен календар, без публика. Спират се посещенията във фитнес зали, спортни зали и клубове, СПА-центрове.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, към днешна дата средната заболеваемост от COVID-19 за страната е 403.03 на 100 000 души население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови