5 области у нас вече са в тъмночервената зона

OFFNews 07 октомври 2021 в 12:19 18335 0

Пет области в страната вече са в тъмночервената зона, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

С над 500 заразени на 100 000 души население са Габрово, Видин, Монтана, Сливен и Перник.

Заради усложнената епидемична обстановка от 4 до 17 октомври в Габрово влязоха в сила нови ограничения – преустановени са груповите занятия в детски и учебни центрове; събирания от частен характер; конгресни мероприятия и тийм билдинги; масови мероприятия като фестивали и спортни събития; затварят фитнес залите; кината и театрите работят с 30% капацитет,; прекратени са свижданията; училищата въведоха ротационен принцип на присъственото обучение.

В останалите четири области общинските власти препоръчват на гражданите да се въздържат от масови събирания и мероприятия. Очаква се местните щабове да обявят нови ограничения, както е предвидено в Националния план за справяне с пандемията.

384,87 на 100 000 е средната заболеваемост за страната, с ръст от 24,46 спрямо предходния ден. По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че очакванията за задържане в разпространението на инфекцията не са се оправдали и случаите, макар и бавно, продължават да растат. По думите му страната е в разгара на четвъртата вълна, но все още здравната система работи "почти нормално".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !