Над 35 300 българи годишно получават инсулт

29 октомври е Световен ден за превенция на заболяването

Янка Петкова 29 октомври 2021 в 10:39 1017 1

В България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 при мъжете и 265.1 при жените на 100 000 души население, показват данните за заболяването.

29 октомври е Световен ден за превенция на инсулта.

Данните на Световната здравна организация сочат, че 1 от 4 души е застрашен от инсулт. Според прогнозите в Плана за действие за инсулт за Европа (SAP-E) за годините от 2018 г. до 2030 г., изготвен от Европейската организация за мозъчен инсулт (ESO) в сътрудничество със Stroke Alliance for Europe (SAFE), до 2035 г. ще има 34% увеличение на инсултите.

От регистрираните у нас 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28 136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Какви са симптомите, обяснява доц. Росен Калпачки, ръководител на Център за лечение на инсулти в УМБАЛ "Св. Анна"

Изкривяване на лицето, нарушения в говора, парализа в ръката са първите симптоми за инсулт. Реакцията на околните е от решаващо значение, защото засегнатият може да не усети промяната, казва специалистът.

Защо е важно да се реагира бързо:

"Има едно правило – колкото повече време минава, толкова по-малък става шансът да ви спасят: на 90-тата минута от началото на инсулта от четирима лекувани спасяваме един на 100%. Между 90-та минута и 3 часа, на 9 лекувани, спасяваме 1. В интервал между 3 часа и 4,5 часа, последната трета, лекуваме 14, за да спасим 1", посочва доц. Калпачки.

Какви са последствията

Инсултите са най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст, втората по честота причина за развитие на деменция и много честа причина за депресия. Профилактиката и лечението им налагат мултидисциплинарен подход от различни специалисти като невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари, рехабилитатори и др.

В световен мащаб мозъчно-съдовите заболявания са сред водещите причини за заболяемост, дългосрочна инвалидизация и преждевременна смърт. На всеки шест секунди някъде по света един човек губи живота си, вследствие на мозъчен инсулт. Притеснителен е и фактът, че през последните години спада възрастовата граница, при която е възможно да се стигне до това състояние.

Рискови фактори

Рисковите фактори са свързани с високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол. Хората с предсърдно мъждене (ПМ) са 5 пъти по-склонни да получат инсулт в сравнение с останалата част от населението. Поради това, след 50-годишна възраст, е добре да се направи скрининг за ПМ. Ако се открие такова, трябва да се направи консултация за адекватно лечение, което да намали риска от инсулт, съветват специалисти.

Други фактори са стресът, депресията, гнева и безпокойството. Ключова роля за превенцията му имат и редовната физическа активност, борбата с наднорменото тегло чрез оптимално здравословно хранене, избягването на тютюнопушенето и намаляването на консумацията на алкохол.

Натрупаният до момента опит от пандемията от COVID-19 показа, че боледуването от коронавирусната инфекция също може да увеличи риска от инсулт. В тази връзка Министерството на здравеопазването припомня, че единственото, доказано до момента, средство за намаляване на тежките поражения за здравето и живота, до които може да доведе SARS-CoV-2, са ваксините срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови