Може ли Фейсбук да уволнява лекари: двама русенски онколози подадоха оставка след натиск в социалната мрежа

OFFNews 28 януари 2020 в 11:16 7178 0

Снимка КОЦ Русе

От днес двама от химиотерапевтите в русенския Комплексен онкологичен център не са на работа и всичките 6000 пациенти на отделението остават в ръцете на останалите двама лекари, съобщи БНР.

До този абсурден случай се стигна след поредица от постове във Фейсбук, в които д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев са упреквани в грубо отношение към пациенти.

Към атаките в социалните мрежи се присъедини и национална медия, по която беше излъчен репортаж с близки на онкоболни.

Пред Нова телевизия Велизара Генчева разказа, че сестра ѝ не искала да посещава химиотерапии заради липса на добро отношение от страна на лекарите. "Тя се страхуваше от лекарите и е разписвала документи, без да ѝ обясняват какво се случва със състоянието ѝ, дори я обиждаше. Държавата ѝ отпуска инжекция, която д-р Генова не ѝ е обяснила, че тя трябва да се бие. Това доведе ѝ до нейния рецидив", каза още Генчева.

По случая са внесени искания за проверка на отношението на д-р Генова и д-р Станев към пациентите.

Часове по-късно управителят на КОЦ в Русе д-р Камен Кожухаров съобщи в пост във Фейсбук, че лекарите не са уволнени, а са подали заявления за напускане по взаимно съгласие. По думите му, за да се вземат мерки при подобни случаи, трябва да се подаде жалба с входящ номер.

"Причината за тяхното решение са многобройните обвинения срещу тях в социалните мрежи за лошо отношение към пациенти. Поради силния обществен натиск от страна на група русенци, бе направена своевременна проверка и малко по-късно през деня директорът на онкодиспансера д-р Камен Кожухаров подписа документите за освобождаването на двамата лекари", се съобщава на страницата на центъра.

Според информацията от Комплексния онкологичен център лечебният процес за всички пациенти на д-р Генова и д-р Станев няма да бъде нарушен. Всички ще бъдат пренасочени към други специалисти от онкоцентъра.

Междувременно отново във фейсбук беше организирана подписка в подкрепа на двамата лекари. Пациенти, които са постигнали ремисия на заболяването си, благодарение на техните усилия, са категорично против напускането им.

"Аз съм една от стотиците пациенти, които са живи благодарение на компетентността и професионализма на д-р Генова - пише една от поддръжничките на обвинената в грубо отношение лекарка. - Да, и към мен е била рязка до грубост. В оня момент, когато след третата или четвъртата химиотерапия не можех да издържам на животинската болка и исках да се откажа. „Да не си се записвала при мен, ако престанеш да се бориш! Така предаваш и мен!“, ми каза тогава. И аз продължих. Две години химиотерапия, лъчетерапия, обикаляне в Дървеница и сума ти кабинети и т.н. Търсих и други мнения – и нейното лечение се потвърждаваше категорично и това, че лекарите от София се отнасяха с подчертано уважение към мнението й ми даде сила да издържа. Защото ѝ вярвам. И всеки божи ден благодаря, че тя не се отказа от мен", разказва жената.

Оказва се, че двамата лекари д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев не са били подкрепени нито от съсловната си организация, нито от управителя на КОЦ Русе, въпреки, че е нямало официално подадени жалби срещу тях. Подкрепа за лекарите са заявили само техни пациенти. Подписката за отстраняването им била организирана от мъж, чиято майка е починала вследствие на онкологично заболяване. След разгорещени дебати във фейсбук се стигнало до идеята за протест на 4 февруари, след което лекарите са били принудени да подадат оставките си.

"Д-р Кожухаров ни извика и каза, че е ходил на аудиенция при кмета, по желание на кмета. И кметът му е поставил задача или да ни уволни или да се махаме", каза д-р Катерина Генова пред БНР.

Тя сподели още, че лекарите в центъра са били малко, а работата прекалено много. "Смея да твърдя, че това отделение го създадох аз през последните 10 години, с персонала, с доброто отношение, с колегиалността между сестри, лекари, пациенти", каза още д-р Генова.

По думите ѝ лекарското съсловие не се подкрепя, а виртуалното правосъдие е победило за пореден път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови