Липсват основни антибиотици за деца, възможно решение е паралелният внос

Янка Петкова 04 януари 2023 в 17:51 4077 0

аптека

Снимка Unsplash

Презапасяването може да доведе до недостиг и на други медикаменти, предупреждават специалисти

Няма антибиотици за деца в аптеките. Трудно се откриват и предписаните заместители на оригиналните лекарствени продукти. За това сигнализираха читатели на OFFNews. Изчерпването на лекарствата идва в момент, когато се увеличават случаите на грип, скарлатина и ангина у нас.

За липсата на антибиотици за деца и възрастни по-рано предупреди и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

Няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече от 2020 г. Липсват масови антибиотици както за деца, така и за възрастни, както и противогрипни средства. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за Nova News.

Според Костов няма наличности и в складовете.

"Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамаол и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи", смята той.

Има недостиг на детски формули антибиотици. В момента в определени аптеки дози за възрастни се адаптират за деца. Трудно се намират и генерици. От аптеките съобщават, че лекари им звънят, за да питат какво да изписват според наличностите им, но антибиотици се намират все по-трудно, макар и с рецепта, потвърди пред OFFNews Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Според Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, коментираните суспензии (сиропи, б. р.) са с отказ от доставки към дистрибуторите от различен период от време. За четири от продуктите складовете скоро очакват количества, посочи тя и допълни, че асоциацията проучва възможността за паралелен внос на детски форми антибиотици и ще работи с регулаторите.

По думите Маринов проблемът наистина е глобален. "Част от производителите се опитват да вдигнат мощностите, но това изисква време, а и в Европа трудът е по-скъп, което ще доведе до оскъпяване на медикаментите", коментира той по повод искането на Гърция да се създаде общоевропейска стратегия за преодоляване на дефицита на лекарства и да бъде повишено производството на медикаменти в Европа. 

В Гърция започнаха проверки за резервни лекарства. След отказ на фармацевтични складове да предоставят достъп до наличностите им, властите взеха решение да бъде спряна дейността на всеки, който не им сътрудничи.

У нас проверките след сигнала за липсата на пулмикорт, вентолин и още няколко медикамента доведоха до временно раздвижване на пазара, но ефектът беше краткотраен, обясни Димитър Маринов. По думите му няма резултати и от учредения преди броени месеци Специализиран съвет по контрол на лекарствоснабдяването. "Работната група не заседава. Ние сме дали предложенията си отдавна", каза Маринов и припомни искането за видимост на складовите наличности на търговците на едро от аптеките и въвеждането задължителна е-рецепта, което би направило процесите по снабдяването с лекарства прозрачни и проследими.

Според него Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата разполагат с наличните инструменти за контролиране на процеса. OFFNews очаква отговор на запитването си за мерките, които ще предприемат институциите.

Видимо проблем с контрола има, тъй като въпреки извънредните доставки фармацевти сигнализират, че вентолин и пулмикорт в складовете вече няма.

"Получихме по 1-2 опаковки вентолин и 4-5 опаковки пулмикорт, което са нищожни количества. В складовете сега пак няма наличности. За 1-2 дни количествата се изчерпаха. Много е възможно да се прави реекспорт с тях", каза по БНР Маргарита Грозданова, фармацевт от София.

По думите ѝ през последните 2 месеца количествата на основни антибиотици за деца и възрастни са започнали да намаляват и вече цели групи са изчезнали от складовете. В големите основни складове няма никакви наличности", предупреди тя. 

"Реекспорт с антибиотиците до този момент не съм усетила да има. Но е много тревожно, защото грипът вече е в пикова ситуация, а усложненията му се лекуват с антибиотици", подчерта фармацевтът. В момента медикаментите за сваляне на температура при деца вече ги има в аптечната мрежа, посочи Грозданова. Хората се презапасяват, а не трябва да е така, смята тя.

Има ли алтернатива

Антибиотиците, дори с различни активни вещества, често са взаимнозаменяеми и не са лекарства по протокол, съответно медицинските специалисти имат възможност да избират между равнопоставени терапевтични опции, коментира експерт пред OFFNews. - Липсата на няколко търговски наименования от голямото разнообразие антимикробни продукти не означава недостиг на детски антибиотици и не трябва да се допуска родителите да изпадат в паника.

Въпрос на комуникация между лекарите и фармацевтите е да се осигури лекарствено лечение на децата с бактериални инфекции. Всяка паника би довела до поредно презапасяване, което може да създаде дефицит. В момента наблюдаваме пик на заболеваемостта и свръхпотребление, което е основна причина количествата от определени продукти по-бързо да се изчерпват от аптечната мрежа, посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови