Лекари: Пръстовият отпечатък в болниците е пълен абсурд

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2016 в 18:19 9132 24

Проектът на здравния министър Петър Москов за национална здравна карта е неадекватен и неприемлив, а идеята да се влиза в болници и аптеки с пръстов идентификатор е поредният административен абсурд.

Около това мнение се обединиха делегатите от Българския лекарски съюз по време на събора на съсловната организация, който се провежда в столицата, съобщава "Дарик".

След като с мнозинство отхвърлиха националния рамков договор, лекарите гласуваха и декларация, в която изразяват крайното си неудовлетворение от кризата, "в която отчетливо навлиза българското здравеопазване, и от липсата на индикации тя да бъде овладяна".

Извънредният събор на Българския лекарски съюз гласува рамков договор тази година да не бъде подписван от съсловието. В подкрепа на документа гласуваха едва 10 лекари, против бяха 265 делегати, а 15 се въздържаха. В основна предпоставка за неподписването на договора се превърна нежеланието на лекарите идеята на министър Петър Москов да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа.

"От няколко месеца категорично и ясно говорим едно и също - махнете пръстовия идентификатор от рамковия договор! Не може той да бъде въведен чрез и със съгласието на Българския лекарски съюз", председателят на организацията д-р Венцислав Грозев.

Идентификаторът обаче далеч не е единствената причина за нежеланието да се подпише договора. Притеснението на лекарите е, че в него са залегнали редица документи и нормативни актове, които все още са в процес на разработка и не са влезли в сила.

От съсловната организация излязоха с декларация:

Ние, европейските лекари, работещи в Република България, сме крайно неудовлетворени и тревожни от кризата, в която отчетливо навлиза българското здравеопазване и липсата на каквито и да е индикации за възможността същата да бъде овладяна от ангажираните с това институции. Нормативните неясноти в здравеопазването биха довели до порочност на НРД 2016 г. в качеството му на нормативен акт, със съответните рискове и възможни последствия.

Към настоящия момент няма приета и действаща, като нормативен акт, Национална здравна карта. Проектът на съществуваща такава е медицински и юридически неадекватен, неприемлив за професионалните среди и вече предмет на съдебно оспорване.

Не са приети и обнародвани измененията и допълненията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Една голяма част от медицинските стандарти са предмет на съдебно обжалване и не се приемат като адекватни от медицинските среди.

Съдебно обжалван е и друг нормативен акт в сферата на здравеопазването, а именно – Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса.

Предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите е поредният административен абсурд.

Всички тези нормативни актове са от съществено значение за урегулиране на взаимоотношенията в сферата на българското здравеопазване. Съгласно Закона за здравното осигуряване следва същите да са приети преди договарянето и подписването на Национален рамков договор за текущата година. Логиката на това законодателно решение следва разбирането, че тези нормативни актове определят правно-нормативна и институционална рамка на НРД и въобще възможността подобен договор да бъде обект на някакво отговорно и обосновано договаряне в интерес на българското общество. Подобен подход на мнимо договаряне и посочените по-горе нормативни неясноти ни убеждават, че българският лекар няма никакви основания да подкрепя подобна политика в здравеопазването.

Поради всичко това, Извънредният събор на БЛС не гласува мандат на членовете на УС за подписване на НРД, независимо от обещанието за подобряване, в последния момент, на финансовите параметри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!