Лекари: Пръстовият отпечатък в болниците е пълен абсурд

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2016 в 18:19 8663 24

Проектът на здравния министър Петър Москов за национална здравна карта е неадекватен и неприемлив, а идеята да се влиза в болници и аптеки с пръстов идентификатор е поредният административен абсурд.

Около това мнение се обединиха делегатите от Българския лекарски съюз по време на събора на съсловната организация, който се провежда в столицата, съобщава "Дарик".

След като с мнозинство отхвърлиха националния рамков договор, лекарите гласуваха и декларация, в която изразяват крайното си неудовлетворение от кризата, "в която отчетливо навлиза българското здравеопазване, и от липсата на индикации тя да бъде овладяна".

Извънредният събор на Българския лекарски съюз гласува рамков договор тази година да не бъде подписван от съсловието. В подкрепа на документа гласуваха едва 10 лекари, против бяха 265 делегати, а 15 се въздържаха. В основна предпоставка за неподписването на договора се превърна нежеланието на лекарите идеята на министър Петър Москов да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа.

"От няколко месеца категорично и ясно говорим едно и също - махнете пръстовия идентификатор от рамковия договор! Не може той да бъде въведен чрез и със съгласието на Българския лекарски съюз", председателят на организацията д-р Венцислав Грозев.

Идентификаторът обаче далеч не е единствената причина за нежеланието да се подпише договора. Притеснението на лекарите е, че в него са залегнали редица документи и нормативни актове, които все още са в процес на разработка и не са влезли в сила.

От съсловната организация излязоха с декларация:

Ние, европейските лекари, работещи в Република България, сме крайно неудовлетворени и тревожни от кризата, в която отчетливо навлиза българското здравеопазване и липсата на каквито и да е индикации за възможността същата да бъде овладяна от ангажираните с това институции. Нормативните неясноти в здравеопазването биха довели до порочност на НРД 2016 г. в качеството му на нормативен акт, със съответните рискове и възможни последствия.

Към настоящия момент няма приета и действаща, като нормативен акт, Национална здравна карта. Проектът на съществуваща такава е медицински и юридически неадекватен, неприемлив за професионалните среди и вече предмет на съдебно оспорване.

Не са приети и обнародвани измененията и допълненията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Една голяма част от медицинските стандарти са предмет на съдебно обжалване и не се приемат като адекватни от медицинските среди.

Съдебно обжалван е и друг нормативен акт в сферата на здравеопазването, а именно – Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса.

Предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите е поредният административен абсурд.

Всички тези нормативни актове са от съществено значение за урегулиране на взаимоотношенията в сферата на българското здравеопазване. Съгласно Закона за здравното осигуряване следва същите да са приети преди договарянето и подписването на Национален рамков договор за текущата година. Логиката на това законодателно решение следва разбирането, че тези нормативни актове определят правно-нормативна и институционална рамка на НРД и въобще възможността подобен договор да бъде обект на някакво отговорно и обосновано договаряне в интерес на българското общество. Подобен подход на мнимо договаряне и посочените по-горе нормативни неясноти ни убеждават, че българският лекар няма никакви основания да подкрепя подобна политика в здравеопазването.

Поради всичко това, Извънредният събор на БЛС не гласува мандат на членовете на УС за подписване на НРД, независимо от обещанието за подобряване, в последния момент, на финансовите параметри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2016 в 13:07

Лекари ли? Смрадлива, крадлива мафия. Докторунгели, а не лекари.

28.02 2016 в 12:38

Ето я бялата мафия, тя доказа, че мами касата и краде от пациентите. Отпечатъците само могат да и пречат.

28.02 2016 в 11:15

До идиота от пост 18.Цялата информация за човека от ЕГН до ръст тегло и прочее е неотменна част от историята на заболяване на всеки пациент,без тази част не може да бъде приет за лечение никой.Така че,идиотиите за това как Москов с отпечатъците ще развали"далаверата на белите престилки" е меко казано несъстоятелна,просто някой трябва да "гушне" едни пари и да се впечатли народа,видите ли ние как се борим с крадливите лекари.Отпечатъка не е най-идиотското нещо,почти всички промени в наредбите водят до това че,все по-малко хора ще се лекуват(по-малко разходи) в болниците и все повече хора няма да си намират ОПЛ-тата,въпреки,бомбастичните приказки на келеша-министър и неговите недоразвити,но много крадливи заместници...

28.02 2016 в 10:31

Чеснов, добрутро и на тебе. Как е, падна ли тираня? Победихте ли корупцията? Върви ли алъш-вериша?

28.02 2016 в 10:06

До off 18: Отпечатъка върви с данни за роднинска свързаност. Приеми, че всеки по права линия може да купи лекарствата. Може и по съребрена да го направят, но това е подробност.

28.02 2016 в 09:58

И това всичко нямаше да е нужно ако имаше нормално правосъдие.

Другото е, че не разбирам необходимостта от отпечатък в аптеката. За дадено ЕГН има определени лекарства изписани, дали човек ще ги вземе лично или ще прати свой близък. Още повече имам предвид, че някои медицински състояния леко затрудняват разходките до близката аптека

28.02 2016 в 08:39

Пръстовият отпечатък: "Начи, даваш си личната карта на гишето. На нея пише адреса ти, ЕГН-то, ръст, цвят на очите. "Злият" моментално те разпищолва какви имоти /имотен регистър/ и фирми /търговски регистър/ имаш и просто си избира кво да ти чопне. Болницата, аптеката пък много скоро могат да те "разболеят" от друго. Отпечатъци: На гишето виждат само ръста ти и цвета на очите. Отпечатъка ти пътува до някакъв централен компютър и връща на гишето разрешение или отказ за исканията ти. Личните ти данни, адрес, ЕГН, роднински връзки, са достъпни само за обслужващите централния компютър. Болницата, аптеката пък трябва да ви вземат доста финна отливка на отпечатъка за да шикалкавят. Прав е Москов, ама настъпва бялата мафия, опс, олигархия."

28.02 2016 в 08:00

АБСУРД Е НАЛИ! КАК ЩЕ КРАДЕТЕ ОТ КАСАТА? ПАК ЩЕ НАМЕРИТЕ НАЧИН ДА КРАДЕТЕ АМА МНОГО ВИ ЗАТРУДНЯВАТ С ТИЯ ОТПЕЧАТЪЦИ, ВАШТА М....КА ДОКТОРСКА.

28.02 2016 в 07:20

Злобното човече "уточнител" пак нахранил някой за добро утро. По-добре ли ти е сега, тъпако?