Пръстов отпечатък ни пуска в болница след юни 2016 г.

OFFNews 21 февруари 2016 в 16:37 8400 13

Петър Москов, министър на здравеопазването

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването

През месец юни трябва да завърши тестовият период и да започне широкото навлизане на системата за пръстовия идентификатор, който да служи за посещения при личния лекар, в болници и аптеки, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в интервю за БНР.

Той се позова на разчети на Националната здравноосигурителна каса.

Плановете са през 2016-та системата да заработи в болниците и аптеките, каза д-р Москов.

Две компании участват в търга за изработването на идентификатора - "Консорциум Стемо Гама Консулт" и "Контракс АД". Победителят ще изработи софтуера за системата, която ще регистрира пациентите и ще съхранява и обработва информация за здравноосигурените.

Министърът посочи, че с новия рамков договор, който влиза в сила от април, се осигуряват допълнителни 640 хил. направления за преглед при специалист. В доболничната помощ пациентите безплатно ще могат да ползват 5 млн. броя лабораторни и образни изследвания за туморни маркери.

В разяснение на здравната реформа пред "Нова телевизия" по-рано сутринта, Петър Москов подчерта, че са осигурени допълнителни пари за доболничната помощ и гарантира, че нито една болница няма да получи по-малко от обема, който е изработен през миналата годинa.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!