Израелската медицина: научни открития и ефикасност

OFFNews 06 ноември 2020 в 15:25 9169 0

Снимка Israel Ministry of Defense

Първата COVID ваксина, разработена от Израелския институт за биологични изследвания, е приложена на първия доброволец, Сегев Харел

Държавата Израел, в която иновациите са двигател на обществото и икономиката, е лидер и в областта на здравеопазването. Грижата за здравето на израелците е поверена на една от най-технологично развитите и висококачествени здравни системи в света. Израелското здравеопазване е в първата десетица на най-ефикасните системи за обществено здраве в света, според класацията на Блумбърг. През тази и миналата година авторитетното сп. "Тайм" включи най-голямата болница в страната – Медицински център Шеба в Тел Ашомер сред десетте най-добри болници в света.

В разгара на пандемията от COVID-19 израелски учени и лекари посветиха усилия и знания в разработването на терапии срещу заразата от новия коронавирус, за оптимизиране на действията на спешните медицински специалисти и лечебните заведения, както и за разработване на ваксина. Преди дни започнаха клиничните изпитания на първата израелска ваксина срещу COVID-19 и дори първият доброволец, получил доза от препарата BriLife, вече е изписан от болница и сподели пред медиите, че се чувства много добре.

BriLife е дело на специалисти от Израелския институт за биологични изследвания към Министерство на отбраната. Първата фаза на клинични изпитвания сред 80 доброволци започна в началото на ноември в университетска болница Хадаса в Йерусалим и в медицински център. Ако всички етапи на клинични изпитания преминат успешно, се очаква идната пролет израелците да могат масово да използват разработената в страната ваксина.
В института се разработва и терапия срещу COVID-19 въз основа на антитела, както и нов метод за диагностика на новия коронавирус чрез анализ на дъха. 

Иновациите в медицината са сред основните причини здравеопазването в страната да е на висота и да е достъпно за всички граждани на страната. Медиците посвещават знанията и уменията си не само на непосредствена грижа за здравето и живота на пациентите, а и на разработване на нови методи, техники и технологии за лечение. Новините за медицински иновации от Израел са всекидневие. Неотдавна стана ясно, че в страната е разработена нова методика за естествено лечение на рани, което засяга здравето и качеството на живот на милиони хора не само в Израел, а и по света, които страдат и от хронични заболявания или са претърпели инциденти. Става дума за регенеративно лечение на рани, което дава възможност на лекарите да създадат ин витро в реално време тромби от белите кръвни клетки на пациента, които поставени, след това върху раната, спомагат за бързото й затваряне и възстановяването на тъканта.

Едни от най-впечатляващите и полезни медицински открития са създадени в Израел. От футуристични наглед, но вече приложими техники от капсулата за ендоскопия PillCam, използвана и в България, мониторите за нарушения в съня и сърдечни заболявания на "Итамар Медикал" до продуктите на първа помощ на First Care Products.

Над 1000 израелски компании работят в сферата на продуктите за здравеопазване, а повече от 700 произвеждат медицински изделия.

Системата за корекция на тежки изкривявания на гръбначния стълб ApiFix e израелско изобретение. Роботизираната система ReWalk, която бе показана и тв сериала "Клуб Веселие", помага на парализирани хора да се движат. С нейна помощ параплегици успяха да финишират на маратоните в Лондон и Тел Авив. Системата е разработена от израелската компания Арго Медикал Текнолоджис. Рехабилитационният модел вече се използва в САЩ и в много европейски страни.

"Гамида Сел" разработва продукти на база - стволови клетки за лечение на злокачествени заболявания на кръвта, на плътни тумори и на незлокачествени заболявания на кръвта като анемия, автоимунни заболявания и генетични метаболитни болести.

Компания "АйсКюър Медикал" е автор на технологията за замразяване на злокачествени образувания и нейната IceSense3 се използва в САЩ от 2011 г. за премахване на злокачествени бучки на гърдата с 10-минутна процедура, която прониква в тумора и го капсулира. Компанията лансира и нови подобни технологии.

В разгара на коронавирусната кризата много лечебни заведения по света проявяват интерес към единствената разработка на болнично легло в света, която може да изправи пациента от легнало положение в напълно изправено положение. Иновацията е патент на "VitalGo Systems".

В България също се прилагат част от иновативните методи за лечение и високотехнологична медицинска апаратура, разработени в Израел. 

Вече 10 години успешно се използва медицински уред, изобретен от екип учени от Йерусалим, начело с инж. Илан Фефелберг. Уредът е наречен Белаконтур и е призван не само да извайва формите на тялото, но и сериозно да подпомага здравето. По примера на Израел медиците ползват уникалните възможности на Белаконтур заедно с прецизно изготвени индивидуални протоколи за комплексен подход в борбата със затлъстяването, високото кръвно, някои сърдечно-съдови проблеми, диабета, инсулиновата резистентност и други, с цел цялостно възстановяване и оздравяване. Екипът от Йерусалим вече е готов с ново уникално изобретение за лечение на астма, което се очаква скоро да пристигне и в България.

Светилото в областта на венозните заболявания д-р Яир Галили пристига в България през януари 2010 и представя пред широка и специализирана аудитория неинвазивната и уникална методика "Ултразвуково-контролирана склеротерапия", която не дава шанс за "оцеляване" дори и при най-тежките стадии на венозни заболявания. Прави и безплатни терапии на десетки пациенти, а уникалните резултати от това лечение предизвикват и покана към израелския лекар да посещава редовно България и да помага с метода и разпространението му, както на пациенти така и на колеги, желаещи да се запознаят и да го усвоят.

Д-р Яир Галили по време на манипулация

Уникално израелско технологично постижение също вече е в България в полза на незрящите. Компания "OrCam" изобрети и произвежда устройство, с което подобрява значително живота на слепите хора и всички онези, които имат зрителни затруднения. Прикрепен на нивото на очите, продуктът съобщава чрез звуци кой стои пред незрящия, може да запомня лица, имена, да чете дълги текстове и да съобщи колко е часът. "Завършихме разработката на устройството на български език. То поддържа 18 езика. Устройството разполага с камера и говорител. По този начин сканира за текст и след това го предава в ухото на носещия. Може да се закачи за всякакви очила с помощта на два малки магнита", каза директорът по бизнес развитие на компанията Ири Мелцер при посещението си в България преди две години.

Устройството Orcam съобщава чрез звуци кой стои пред незрящия, може да запомня лица, имена, да чете дълги текстове. Снимка: Orcam

Водещите израелски специалисти в областта на репродуктивното здраве проф. Нери Лауфер и д-р Анат Сафран консултират в клиники "New Life" в Пловдив и в Бургас. Благодарение на труда и усилията на консултантите в световен мащаб са проплакали повече от 10 000 бебета. Клиники "New Life" предлагат пълен кръг на обслужване с донорски програми, класически ин витро процедури, Икси, Имси, с най-модерните европейски технологии в репродуктивната медицина. Клиниката има специализирано отделение за мъже под името New Life Male Center.

Гинекологичният център "New Life" e най-голямата израелска инвестиция в Бургаска област заедно с диализния център NephroLife. Това е първият диализен център в България, който въвежда високотехнологичните практики, прилагани в Израел. Консултант на центъра е проф. Дорон Шварц. Той е ръководител на отделението по нефрология и диализа в Ихилов Сураски, една от най-големите болници в Израел. Проф. Шварц е преподавател в университета в Тел Авив и е включен в списъка на "Най-добрите израелски лекари" на списание "Форбс".

Диализният център NephroLife в Бургас е първият в България, който въвежда високотехнологичните практики, прилагани в Израел

През изминалите 30 години Посолството на Израел в София прави всичко възможно да представя най-добрите постижения на израелската медицина. За тази цел организира или визити до Израел, или кани за презентации в България водещи израелски лекари, които да споделят постижения и опит пред българските си колеги и пациенти.

През 2012 г. съвместна стипендиантска програма на българското Министерство на здравеопазването и Посолството на Израел в България даде възможност на млади български лекари в специалностите неонатология, анестезиология или патология да специализират в престижни болници в Израел.

Примерите за израелски медицински иновации са стотици. За българските медици и специалисти в сферата на общественото здраве достъпът до постиженията на израелската медицинска наука бе улеснен през 2012 г., когато е одобрен план за сътрудничество между двете министерства на здравеопазването в областта на здравеопазването и медицинската наука. Като приоритетни области в него са посочени финансирането на здравеопазването, спешната медицина и ролята на парамедиците в спешната помощ, превенцията на хронични заболявания и психичното здраве. Документът предвижда сътрудничество и в областта на контрола на заразните болести и лекарствената политика.

Насърчава се научният обмен между медицински институти от Израел и национални центрове по проблемите на общественото здраве от България. Двете страни обменят информация за здравното законодателство, основните насоки на здравната политика и по въпроси, свързани с организацията на лечебната и профилактична дейност.

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови