Експертите: България е в челните места по смъртност от инсулт

OFFNews 31 октомври 2019 в 15:10 1428 0

България е в челните места по заболяване от инсулт, инвалидност от инсулт и по смъртност от инсулт. Причината е, че пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на високото кръвно налягане. Това каза на информационна среща с журналисти акад. проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на МБАЛНП „Св. Наум“ - София и председател на Българското дружество по неврология.

Следенето на кръвното налягане, редовното измерване на кръвната захар, спазването на хранителен режим, мярката в употребата на алкохол и тютюн, активното движение и избягването на стрес, са фактори, които могат и трябва да бъдат контролирани от самите пациенти. При хората над 60-годишна възраст това вече не е пожелателна, а задължителна отговорност - както към собственото им здраве, така и към качеството на живот на близките им, каза още проф. Миланов.

проф. Иван Миланов

Според него инсултът се разпознава лесно и от неспециалисти. Нарушава се речта, увисва устният ъгъл на пациента, едната му ръка или крак отпада. Съветът на лекаря е още при поява на първите симптоми пострадалият да бъде транспортиран до лечебно заведение, където в рамките на 60 минути да му се направят всички необходими изследвания и да бъде подложен на терапия.

Единственото лечение на исхемичните мозъчни инсулти е с инжектиране на медикамент, който разрежда кръвта. Той трябва да се постави в първите четири часа от появата на инсулта. Ако лечението не се приложи своевременно, настъпват невъзвратими увреждания, предупреди специалистът.

Според проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“ у нас се закъснява в диференцирането на рисковите фактори.

„Факт е, че имаме сериозен проблем в контрола на артериалната хипертония. Факт е, че повишеното артериално налягане води до сериозни усложнения, но притеснителното като тенденция е подраняването на заболяването и контролирането му в дългосрочен план“, каза проф. Арман Постаджиян.

Той добави, че 20% от случаите на мозъчен инсулт се дължат на тромби образувани в сърдечни кухини, като типичен пример за това е най-честата сърдечна аритмия – предсърдно мъждене. Ето защо профилактиката е от изключително значение.

проф. Арман Постаджиян

„Имал съм пациенти в нехарактерно млада възраст. Симптомите са същите за съжаление, но в голям процент от случаите са се развили, не защото човекът е имал класическите рискови фактори, а защото има структурно сърдечно заболяване да речем. Винаги, когато имаш пациент от нехарактерна възрастова група, има някаква конкретна причина, за да е така. Това са казуистики, но когато се случат е голямо предизвикателство да разбереш какво е точно. Най-младите ни пациенти са на 29-30 години“, каза за OFFNews проф. Постаджиян.

„Посланието към хората трябва да бъде - бърз медицински контакт от първите минути на инсулта“, допълни проф. Постаджиян. Той обясни, че при инсулт е необходимо да се търси помощ от болница, която не само може да поеме такива случаи, но и да приложи адекватно лечение. Адекватната реакция е от решаващо значение, защото преживелите инсулт обикновено изпитват широка гама от нарушения, включително проблеми с мобилност, зрение, говор, памет, промени в личността, умора и депресия.

Според анализ на Кралския колеж в Лондон, изготвен за Алианса по инсулт за Европа, инсултът е мозъчен пристъп, който засяга годишно 17 млн. души по света . Това е втората най-честа причина за смърт и водеща причина за инвалидизиране при възрастните. Очакванията са годишният брой на инсултите в страните от Европейския съюз (ЕС) да се увеличи от 613 148 през 2015 г. на 819 771 през 2035 г., което средно е 34% ръст. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови