Близо 20 000 души са се възползвали от програмата за рехабилитация на НОИ

OFFNews 20 юли 2023 в 12:46 885 0

НОИ

Снимка БГНЕС

Национален осигурителен иститут

Близо 20 000 души вече се възползваха от започналата в края на март програма за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт (НОИ). Това заяви в интервю за БТА Даниела Асенова, директор на дирекция „Осигуряване и краткосрочни плащания“ в НОИ.

От НОИ отчитат сериозен интерес към програмата и увеличаване на броя на хората, които по медицински причини имат право за е възползват от нея.

По думите на Асенова програмата позволява на хиляди лица със заболявания да получат парична помощ, за да се възстановят в базите на изпълнителите на дейността от известните ни балнеокурорти.

Паричната помощ на всяко правоимащо лице се предоставя еднократно в рамките на една календарна година, като продължителността е 10 дни, посочи експертът. Асенова подчерта, че НОИ няма свои хотели, а изпълнители на програмата са 23 юридически лица.

Кой може да се възползва

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат лицата, които имат необходимите медицински показания, за които са били внесени или са дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. Изискването за внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца не се отнася за лица с увреждане, получено в резултат от претърпяна трудова злополука или професионална болест.

Право на парични помощи имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта за пенсиониране, и срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изтекъл. Паричната помощ на всяко правоимащо лице се предоставя еднократно в рамките на една календарна година, като продължителността е 10 дни.

Къде може да рехабилитирате

За 2023 г. са сключени договори с 23 юридически лица за общо 52 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация, разположени на територията на 15 области - София-град, София-област, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Габрово, Монтана, Пазарджик, Стара Загора, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново и Смолян.

На интернет страницата на НОИ е публикувана подробна информация за начините на извършване на резервация и разходите, които не се заплащат от НОИ, но са неизменна част от ползването на помощта за профилактика и рехабилитация.

Изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация са задължени да предоставят резервация, доплащане за един храноден и туристическа такса на цени, посочени в публикуваната информация, както и да издават документ за направените доплащания. НОИ не носи отговорност за проблеми, свързани с извършването на резервация и с ползването и заплащането на услуги, които не са предмет на договора с изпълнителя.

Колко пари се отпускат

Средствата за не повече от общо четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно (вкл. прегледите и изследванията) по цени, утвърдени от Надзорния съвет на НОИ; частична парична помощ за хранене – крайна цена в размер на 8 лева за един храноден; лимит за една нощувка - крайна цена в размер на 23 лева.

Подробна информация за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, може да се намери в сайта на НОИ www.noi.bg, рубрика „Физически лица“ – раздел „Обезщетения и помощи по българското законодателство“ – „Парични помощи за профилактика и рехабилитация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика