30 минути бързо ходене дневно намалява риска от деменция и рак

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2022 в 10:55 922 0

пешеходци

Снимка Unsplash

Проучване на изследователи от Дания и Австралия

Експерти от Австралия и Дания установиха връзка между ходенето на бърз ход в продължение на 30 минути дневно и допълнителните ползи за здравето, включително намален риск от деменция, съобщава „Мирър“, цитиран от БГНЕС.

Ходенето се смята за едно от най-добрите упражнения за предотвратяване на заболявания и намаляване на размера на талията. Но наистина ли трябва да се правят по 10 000 крачки на ден?

Предишни изследвания показаха, че 10 000 крачки е приблизителното разстояние, което трябва да се върви, за здравословна доза ежедневна физическа активност, която може да намали риска от преждевременна смърт.

Изследователи от Австралия и Дания твърдят, че темпото на ходене, дори и да се изминават по-малко крачки, намалява този риск в по-голяма степен.

Между 2013 и 2015 г. експертите са наблюдавали 78 500 британци на възраст над 40 години, които използват преносими фитнес тракери.

В едно проучване учените установяват, че ежедневното ходене с нормално темпо от 9800 крачки намалява наполовина риска от развитие на деменция. Но когато участниците в проучването изминават 6300 крачки на ден, но с по-бърз темп, се оказва, че вероятността да развият това заболяване е с 57% по-малка. Ходенето с тежести намалява този риск с 62%.

Друго проучване установява, че всеки 2000 крачки, извървени на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 10%.

Учените свързват по-силно изразения защитен ефект с ходенето с ускорено темпо.

"Всеки знае за броя на крачките и с нарастващата популярност на фитнес гривните и приложенията хората го правят, за да определят нивото на физическата си форма, но рядко се замислят за скоростта на ходене", казва водещият автор на проучването и експерт по здравеопазване в Университета в Сидни, професор Емануел Стаматакис. 

Основната идея на изследването е, че за да защитят здравето си, хората трябва не само да се стремят да изминават идеалните 10 000 крачки на ден, но и да се опитват да ходят по-бързо. Като се имат предвид мащабът и естеството на тези проучвания с фитнес тракер, те са най-силното доказателство до момента, че 10 000 крачки дневно са оптимални по отношение на ползите за здравето. Ходенето с бърз ход има допълнителни ползи, допълва колегата му д-р Матю Ахмади.

Участниците носели акселерометри на китката си, за да измерват нивата си на физическа активност. След седем години изследователите сравняват броя на стъпките, които участниците са изминавали ежедневно по време на проучването, с медицинските досиета и смъртните актове. В базата данни с окончателните резултати са включени само онези участници, които не са имали деменция, сърдечно заболяване или рак през първите две години от проучването.

Проучването установило, че при участниците, които изминават около 3800 крачки на ден с всякаква скорост, рискът от развитие на деменция е с 25% по-малък. Вероятността да развият деменция е с 51% по-малка при тези, които изминават около 9 826 крачки дневно с всякаква скорост. При хора, които изминават само 6315 крачки дневно, но със скорост над 40 крачки в минута, защитният ефект от ходенето е 57%.

Изследователите са установили, че оптималната продължителност на физическата активност за намаляване на риска от развитие на деменция се постига от тези, които ходят бързо със 112 крачки в минута в продължение на поне 30 минути на ден.

Второ проучване със същите участници показало, че всеки път, когато човек извърви 2000 крачки на ден (при обща дневна активност до 10 000), вероятността от преждевременна смърт намалява с 8-11%. Участниците са имали и по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.

Както обясняват изследователите, по-бързото ходене е свързано с "намален риск при всички клинични резултати, в допълнение към ползите от ежедневното ходене като цяло".

По данни на Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) редовното ходене пеш намалява риска от редица хронични заболявания, включително сърдечносъдови, инсулт, астма, диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак. Според тях ходенето пеш може също така да подобри настроението и да намали вероятността от депресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови