Спецпрокуратурата обвини бивш ректор на Медицинския университет в незаконен прием на студенти

Александра Маркарян 20 юли 2020 в 16:02 6324 4

Снимка Архив

Проф. Ваньо Митев

Специализираната прокуратура обвини бившия ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев в незаконен прием на студенти. Обвинителният акт е внесен днес в Специализирания наказателен съд. Той е за участие в организирана престъпна група и длъжностни престъпления срещу Митев и още петима души.

В съобщение до медиите бившият ректор е посочен с инициалите си - В. М. Освен него са посочени инициалите на декана на факултета по дентална медицина А. Ф. (Андон Филчев - бел. ред.).

Според съобщението на прокуратурата до медиите "шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група В.М. привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът В. М. е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът А.Ф.".

Не за първи път прокуратурата повдига обвинения срещу проф. Митев. През 2018 г. отново Специализираната прокуратура повдигна обвинение за незаконен прием на студенти, но той беше оправдан от Софийския градски съд и прокуратурата не протестира решението.

OFFNews потърси проф. Митев за коментар по темата. Става дума за същото, за което вече бях оправдан, каза е той.

"Първия път бях обвинен за приема на 146 чуждестранни студенти през 2015 г., сега за още 35, приети тогава.

Тогава бяха приети общо 800 чуждестранни студенти с тест на английски език, който включва химия, биология и физиология. Прокуратурата каза, че това не е изпит. Съдът - че е. Тогава ме обвиниха за 146, сега - за други 35 от същата група - разясни професорът".

Според него истинската причина за повторното обвинение е не приемът на студентите, а вътрешноуниверситетска борба за постове.

На 28 юли предстоят избори за ръководство и аз съм кандидат за председател на Общото събрание, каза той. Според проф. Митев подкрепата му за единия от двамата кандидати за ректор, а именно акад. Лъчезар Трайков, е в основата на мотива за повдигнатото обвинение. Акад. Трайков се изправя срещу директора на болница "Александровска" проф. Костадин Ангелов.

"Нищо чудно да ме викнат именно тогава за връчване на обвинителния акт", допълни професорът.

Освен цитираните обвинения е повдигнато обвинение и на служител в консултантската фирма, участвал в "престъпната", според прокуратурата, дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. "То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета", допълват от Спецпрокуратурата.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

Raf

20.07 2020 в 23:37

Прикриватурата все разкрива организирани престъпни групи (ОПГ), за да удари "правилните" хора и да насочи делото в поръчковия специализиран съд. Обаче обвинение срещу кръга на ГЕРБ винаги е извършено самостоятелно, с голи гърди, никога от ОПГ. Нено Димов не се оказа в ОПГ с концесионера в Банско (за концесията) или Стомана-Перник (за ползването на водата), Евгени Крусев не се оказа в ОПГ с Джи Пи Груп за ремонта на Графа. Как ли все така се случва?

3000

3

DeadManWalking

20.07 2020 в 20:45

Така и не разбрах какво му е престъплението на тоя чичка.
Требвали им студенти, намерили мераклии и ги приели.
Къф е проблема?

3000

2

Читател Петър

20.07 2020 в 16:44

След бизнеса, сега ще оправим и Академичната олигархия... Всичко, започващо със СПЕЦ трябва да бъде разпуснато изцяло и със забрана да работи тази работа повече! Не разбраха ли, че оставката им виси на косъм, та продължават да дразнят хората... Май ще помогнат на Гешев да падне правителството на Бойко, пък и на самия Гешев, и т.н.

5784

1

Бабатунде

20.07 2020 в 16:24

Айдеее ГЕШЕВ ви срази бе, видяхте ли че той е най-великият борец с престъпността бее ! Ние сме дъ бест, Гешеф е радоС !!