Бившият ректор на МУ ръководил група за незаконен прием на чужденци

OFFNews 26 януари 2018 в 12:11 15461 2

Бившият ректор на МУ ръководил група за незаконен прием на чужденци

Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев е бил ръководител на група за незаконен прием на чужденци. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата. Това ще бъде второ обвинение за проф. Митев, свързано с работата му в учебното заведение, след като през 2016 г. се сдоби с обвинения за сключване на неизгодни сделки.

Миналата седмица служители на ГДБОП и ДАНС влязоха в университета в рамките на специализирана операция, а по-късно от държавното обвинение съобщиха, че разследват криминален прием на студенти.

Обвинения по разследването са получили шестима души, като само двама от тях са служители на университета. Другите четирима са били посредници. Единият от тях - британски гражданин чрез фирма свързвал чужденците, предимно граждани на Иран, Ирак, Египет и Ливан. 

Допреди две години фирмата е била официален легален посредник към Медицинския университет.

Британецът е набирал хора, желаещи да бъдат студенти в България. Фирмата свързвала чужденците с шефовете на университета и с фалшиви документи ги приемат.

Целта е била получаване на диплома и възможност да имат статута на постоянно пребиваващи у нас.

Според прокурорите на практика „елитът на България е търгувал дори с националната ни сигурност”.

Има данни за 20 души, които са приети по този нерегламентиран начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12075

1

qazwaz

26.01 2018 в 13:27

„елитът на България е търгувал дори с националната ни сигурност”. Уж обвинението е към бившия ректор и още един неидентифициран служител на МУ, а сега разбираме каква е идеята на цялата процедура. Така се пишеше миналата година по повод Общото събрание на МУ. После нито един новинарски сайт или медия, включително и Offnews не публикува решението на съда. Но се появяват заглавия от вида:"Фалшивите новини си свършиха работата: световното доверие в медиите се срина".