След протестите Цацаров започна проверки на екопроекти

OFFNews Последна промяна на 14 март 2016 в 11:33 6836 19

След протестите Цацаров започна проверки на екопроекти

Снимка БГНЕС, архив

Само няколко дни след протестите на природозащитници заради забраната за къмпингуване, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка за изразходване на евросредства по екопроекти. От Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщиха, че проверката е станала по самосезиране след публикации във вестник "Труд" отпреди повече от два месеца. 

На 06.01.2016 г. във вестник „Труд“ е публикувана статия „Половин милион взели „еколозите“ за 60 лалугера“, като в нея са изложени факти по проект на Министерство на околната среда и водите, съобщават от обвинението.

От прокуратурата прилагат и част от статията, в което под прицел е Тома Белев:

Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия разкри „Труд“. Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев. Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк „Сините камъни“ печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма Околна среда, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева. Изглежда експертите в министерство на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид, че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви. … Интересното е , че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк “Сините камъни“.

Мотив за проверката на прокуратурата е и статия в същия вестник, публикувана два дни по-късно. На 08.01.2016 г. в електронното издание на в. “Труд“ е публикувана статия „Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева“.

Статията съдържа информация за проект на Министерство на околната среда и водите (МОСВ)- договарящ орган, Община Сливница - бенефициент и Сдружение за дива природа „Балкани“ - партньор по проекта. Проектът е “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” и е на стойност почти 1 000 000 лева, уточняват от ВКП.

Изложени са факти относно изпълнителите и партньорите по проекта, навеждащи на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз. И отново се цитира текст: 

Проектът включва девет дейности, като основните са закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери, поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки, изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други.
Лалугер да си в България на днешно време. Не само че ти косят любимата ливада и те извозват от нея до близкото голф игрище и обратно със сливенска “Тойота”, ами вече ти копаят и хралупа безплатно. За 900 000 лева.

Трета статия на "Труд" от 12 януари също е мотивирала държавното обвинение. В „Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството“ са изложени факти за проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“.

„Този път бенефициент е българо-швейцарската фондация“Биоразнообразие“. Тя е известна като една от най- добре финансираните организации с дейност насочена основно срещу българските зимни ски курорти…Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и не трябвало да бъдат забранени. Един от изводите е, че видите ли, ски пистите ограничавали териториите на глухарите за „токуване“ /чифтосване/. Други важни неща, открити след усвояването на почти половин милион лева, засягат диетата на глухара – менюто на големите включвало пъпки и листа на бял бор и смърч… При положение, че това са все неща, които ги пише в учебниците по биология, наистина ли е било нужно МОСВ да даде близо половин милион лева“, е посочено в статията от 12.01.2016 г.

Разпоредената от главния прокурор проверка по реда на надзора за законност по трите проекта на МОСВ е извършена от Върховна административна прокуратура (ВАП). При тази проверка е изискана цялата документация по проектите от Министерство на околната среда и водите.

Проект „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” е на стойност 918 243 лева, като 780 507 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева са осигурени от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, като за осъществяването му са изразходвани 712 213 лева.

Проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“ е с договарящ орган МОСВ, а бенефициент е Българска фондация „Биоразнообразие“. Общата стойност на проекта е 437 962 лева, като 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева са осигурени от републиканския бюджет.

От изисканите документи от МОСВ е потвърдена и и информацията от статията за лалугерите.

След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз.

Поради това Върховна административна прокуратура е отправила три предложения до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта.

Съгласно Закона за вътрешния одит в публичния сектор и Наредба №Н-2/2009 г. за реда и начина за осъществяване, координация и хармонизация на специфичните одитни дейности по фондове и програми на ЕС, Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ е оправомощения орган, компетентен да извърши необходимите за целта контролни действия по отношение на посочените два проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 17:28

Надявам се, че най-после ще видим някакви проверки на това как са изразходвани нашите милиони за опазване на природата.

15.03 2016 в 18:44

Е как няма да започне проверки? Те тия не се спряха да лапат от еяр-фондовете пари за какви ли не измишльотини - патки, гарги, лалугери... Освен това с вече стана очевидно, че протестите им въобще не са екологични, а икономически.

14.03 2016 в 21:52

Браво, Цацаров! Всички българия знаят сега, как лично се пълнят лични джобове с европейски пари, разбира се за "важни каузи".

14.03 2016 в 20:26

по заповед на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ
(абе тия дето ти плащат заплатата)

а първо да намериш парите на КТБ и да ги върнеш в бюджета !

и след това да се занимаваш с други работи

14.03 2016 в 19:10

Браво! Крайно време беше прокуратурата да предприеме някакви конкретни действия и да разследва работата на тези измислени НПО-та. От години те източват европейки средства и пари от бюджета на държавата без никакъв контрол.

14.03 2016 в 13:54

Поръчкоратурата в действие!

14.03 2016 в 12:54

Колко тъп трябва да си, за да наречеш вредител вид, който е включен в Червената книга - лалугерът?!?
Но по-тъпи са тези, които се връзват.

14.03 2016 в 12:43

Ама само Цацаров ли разследва? Той с дреболии ли се занимава? Да вземе да разследва източването на милиарди, не да мие ръце с неща които служителите му трябва да вършат по задължение! Като Боко бил събрал от контрабанда милиард и само за това говори? Той ли е висял там да ги събира или някой е работил за каквото му се плаща да работи? Какво стана има ли задържани за контрабанда?

Малко да намалят ПР дрънканията и да видят, че никаква работа не са свършили!

14.03 2016 в 12:36

Това добре, ама тоя мазньо да каже нещо за няколкото милиарда потънали в КТБ?

Мирише ми на топена свинска мас...

14.03 2016 в 12:35

ВАП е "потвърдила съмненията"!!! Гротеска! Онези от Одита какво ще им кажат? Ами ние вече сме го направили, защото това ни е работата?! И основното престъпление е, че в доклада пише, че пистите и лифтовете пречат на глухара! Да видим какъв одит ще му направят!