Шефът на следствената служба: Бомбата за Гешев е била с 3 кг тротил

Наказателното производство е за терористичен акт

OFFNews 01 май 2023 в 16:35 6465 32

Борислав Сарафов

Снимка БТА/Христо Касабов

Борислав Сарафов

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили.

Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг, след като по-рано днес взривно устройство избухна пред една от колите от кортежа на Иван Гешев на пътя Самоков-София. От Министерството на вътрешните работи потвърдиха за случая, но отказаха да дадат повече подробности. 

Сарафов е категоричен, че бомбата е била поставена с намерение да убие, не е била за сплашване. "Изключително силен взрив с осколки", подчерта той.

"В момента се провеждат огледни действия. Съсс следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана. Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път", каза още шефът на Националната следствена служба.

Образуваното наказателното производство е по глава 1 по Наказателно-процесуалния кодекс - за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи той.

По думите му не се изключват никакви версии:

"Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво".

Сарафов посочи още, че маршрутите, използвани от НСО, са секретни. "Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е той. 

Шефът на НСлС добави, че с главния прокурор са в постоянен контакт. Вече има и заподозрени.  

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков обясни, екипите на МВР са пристигнали на 5-ата минута, а на 10-ата е отцепен районът.

"Линейките бяха на място да окажат помощ, ако е имало пострадали. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента", добави още Илков.

"Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността", заяви от своя страна Борислав Сарафов.

По думите му подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да защити своите институции.

Главният прокурор в момента е на безопасно място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

32

YAKKAY

03.05 2023 в 01:16

А от Вас дето пишете и говорите глупостите някой ходил ли е в казармата, и ходил ли е на учение и знае ли какво е оръдеен гръм...
Оръдеен гръм е 400 грамота тротилова пресовка, в която се поставя капсула детонатор с около 30 сантиметра фитил и обучаващи офицер ги взривява на 10-15 метра от курсанти, без физически последствия за курсантите, така, че недей те да пишете и говорите глупостите, какво щели да направят 200 грама и три килограма....Аз съм готов да се обзаложа и лично да участвам в следствен експеримент .....На същото място с три килограма тротил, аз да съм в същия джип на шосето спрял точно срещу заряда и ще го взривя лично за да опровергая, медийните спекулации, за опасността от смърт на пътниците в джипа....

Това е измамата на екипа мързеливи и крадливи прокурори, който ги е страх да не ги вкарат в затвора и си инсценират атентати, за да искат законодателна защита срещу собствените си злоупотреби...

-1600

31

Люгер Химарс

02.05 2023 в 16:16

не съм получил още отговор - кръщавате се анти Z, ала абала, а защо тогава защитавате откровени рашисти, които мародерстаха от украйна и на които този главен прокурор им е повод въобще да имат кариера?

По-долу отправих и други въпроси. Виждам, че май не сте в състояние да отговорите. Иначе знам, че ви боли в младежкото бсп

10298

30

AntiZ

02.05 2023 в 05:08

Абе, тоя, люгер ли си, льольо ли си, нема ли кой да те върже? Намерил къде да ръси глупости, моля ти се! Я марш при волгин, при дачков или направо бегай на'уй, герберастко-каскетска мижитурко! Свършиха се жълтите сайтове та решил тук да се пробва!

-1600

29

Люгер Химарс

01.05 2023 в 22:03

джони, т.е. смеешно ти е, че твоята алтернатива е дебело червен левичарски популизъм и ухилено лъгане ли? И на мен ми е смешно, ама вече спря да е смешно и почва да стана като за хоспитализация....

17439

28

мнение от IP

01.05 2023 в 21:33

"Господаря ппдб" :) ...мълчим от потрес...кога се създаде "ппдб", както се изразяват от ГЕРБ, кога господар стана...А червената номенклатура е отделна обширна тема. Пък се обърках последно "ппдб" соросоиди ли са или комунисти.

2073

27

Johnny B Goode

01.05 2023 в 21:33

Люгер, не направи ли вече нормата за днес?
Аре, че освен досаден ставаш и смешен вече.

-1600

26

Люгер Химарс

01.05 2023 в 20:54

едно от любимите ми неща е мълчанието, когато след изявления за симеоновския милиционер гешев попитам за номенклатурните наследници на едра червена буржоазия, внуци на русняшки генерали като христо иванов или пък деца на дс агенти като другите там, или пък живковски прокурори от възродителния процес.
Блъскат се минуси, говори се за тролове, ала бала, но по темата мълчанието е пълно и ясно не се изпита никакъв срам от този позор.

Аз мисля, че това е диагнозата на съвременниа жител на ткзс-то. Смята, че с мълчание, търпение на унижения от самата фактология и лоялност към гаспадаря ппдб ще му се получи. И не му се получава и не му се получава, но той пак пробва, миличкото. М да.

2073

25

Johnny B Goode

01.05 2023 в 20:45

"няма никаква разлика между такива като ппдб и гешев"

Новорегистрирания Люгер, ти си ясен. Твоята задача е да изкараш, че и едните и другите са маскари.
Разконспириран си, бегом обрратно в централата и искай ново амплоа.

-1600

24

Люгер Химарс

01.05 2023 в 20:23

мнение от IP,

съгласявам се. Аз не съм фен на този човек. Има нещо по-гнусно обаче: сериалчетата на комунистическата номенклатура, на хора, които един ден не са работили каквото и да е, но практикуват схемата "стани да седна". От тази гледна точка няма никаква разлика между такива като ппдб и гешев, защото нито една личност от тази гмеж не носи в себе си истинска промяна.

И все пак - гешев, пешев, мешев е главен прокурор на България. Публикува записи как има планове за убийството му. Днес такъв опит се случи, това определено е атака срещу държавата България. Какво се вижда във този и други форуми? Че комунистическата пропаганда и облъчване е направила хората едностранчиви, повърхностни, заели страната на банда негодници хилещи се неуравновесени. Това моля да не го наричате "ние култура на държавност си имаме". Да си "имате култура на държавност" значи съвсем други неща и категории. И така.

9018

23

Em Em

01.05 2023 в 20:13

От сигурен източник знам, че вече има организация поела отговорността за това покушение:
Сатиричният театър!
 
X

Подкастът на OFFNews