Съдиите от ВКС си направиха отвод по делото на Десислава Иванчева

OFFNews 09 март 2022 в 14:44 1818 0

Снимка Архив БТА

Съдебният състав по делото за подкуп срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева си е направил отвод и е назначен нов, става ясно от определение на Върховния касационен съд. 

Причината за отвода е сигнал на две неправителствени организации - Център за приложно-правни изследвания и практики и Диалог за правосъдие, до Висшия съдебен съвет. Двете НПО-та са учредени от бившия прокурор Мила Георгиева. В сигнала пише, че гаранцията от 10 000 лв. за подсъдимата Иванчева е платена от адвокат Албена Белянова, която е била в инициативния комитет за издигането на Лозан Панов за президент. Самият Панов доскоро бе председател  на ВКС.

Това може да предизвика съмнение и "създава обществено усещане за необективно правосъдие в предстоящата касационна инстанция", въпреки че съдиите са декларирали своята безпристрастност, пише в определението.

В новия съдебен състав са докладчикът Спас Иванчев и членовете Румен Петров и Татяна Грозданова. 

От ВКС припомнят: 

Десислава Иванчева е призната за виновна за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Район „Младост“, Столична община, като извършител, в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров – помагачи, е поискала и приела от Александър В. дар, който не ú се следва – за времето от 16.03.2018 г. до 19.03.2018 г. е поискала 250 000 евро, за да извърши действия по служба, като за времето от 11.04.2018 г. до 13.04.2018 г. е намалила размера на поискания дар на 187 500 евро, а на 17.04.2018 г. е приела сумата от 70 000 евро (съставляваща първата част от поискания дар, получена от помагача Петко Дюлгеров), като подкупът е в големи размери и е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за което са ú наложени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 8 г., „глоба“ от 15 000 лв., „лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия“ за 10 г. и „лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия“ за 10 г., като е оправдана по част от обвиненията;

- Биляна Петрова е призната за виновна за това, че в съучастие като помагач с Десислава Иванчева – извършител, и Петко Дюлгеров – помагач, умишлено улеснила Десислава И. да поиска и приеме дар, който не ú се следва, за да извърши действия по служба, като подкупът е в големи размери и е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за което са ú наложени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 7 г., „глоба“ от 12 000 лв., „лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия“ за 9 г. и „лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия“ за 9 г., като е оправдана по част от обвиненията;

- Петко Дюлгеров е признат за виновен за това, че в съучастие като помагач с Десислава Иванчева – извършител, и Биляна Петрова – помагач, умишлено улеснил Десислава Иванчева да поиска и приеме дар, който не ú се следва, за да извърши действия по служба, като подкупът е в големи размери и е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за което са му наложени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 6 г., „глоба“ от 10 000 лв., „лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия“ за 8 г. и „лишаване от право да упражнява професия или дейност в рамките на държавни или общински институции, учреждения или предприятия“ за 8 г., като подсъдимият е оправдан по част от обвиненията.

Новият съдебен състав ще разгледа делото на 16 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!